05/29/16 06:46
(http://vasvalch.com/)

Театрално ревю: Петокнижие Исааково

петокнижие исааково театър

Имам късмета понякога да ме водят на театър, без от моя страна да се изисква каквото и да е организационно участие. На фона на стандартното ровене за информация и следене на афиши, това е приятно разнообразие – не просто защото се усеща като празник, а защото ме среща с постановки, за които не знам почти нищо. А това си е половината рецепта от магическото „приятна изненада“.

петокнижие исааково театър

Така отидох на „Петокнижие Исааково“ – знаейки само, че пиесата е създадена по роман на Анжел Вагенщайн и се говори за живота на евреин. Не бях подготвена за въртележката от емоции, които следват пътя на Исаак Блуменфелд, докато той преминава през няколко националности, две войни и два лагера. Животът на Исаак отразява промените, на които е подложена Европа през войните на 20. век. Започваме в град Колодец, част от Австро-Унгарската империя. Без да променяме географската точка на картата, минаваме от Австро-Унгария в Полша, после в част от Съветския съюз, после в провинция на Третия райх и завършваме в Австрия. Междувременно се случват и лагерите – естествено, концентрационен през ВСВ и сибирски след това.

Звучи като нещо изключително тежко за гледане, нали? Колкото и на моменти постановката да те хваща за гърлото, историята има един труден за описание жизнеутвърждаващ тон. Случват се даже вицове за евреи, разказани от евреи. На моменти Исаак говори за трудностите по пътя си с почти любовна носталгия – защото на фона на тежките моменти изпъкват любими хора.

петокнижие исааково театър

Постановката има особено интересна сценография. Голяма част от действието се случва зад завеса, в миналото на главния герой, а той (Николай Урумов) става част от нас, зрителите. Актьорите там са облечени в черно и създават усещането, че гледаме стар черно-бял филм – то се засилва и от пейзажите на град, прожектирани върху завесата. Малък оркестър става част от пиесата – те не просто свирят, но и играят наравно с актьорите.

Актьорският състав пресъздава историята на Исаак с цялото внимание и уважение, което има. За мен специално се отличиха Христо Терзиев като младия Исаак, както и Йосиф Шамли, равина – за втория основна роля играе невероятния изходен материал за монолозите и диалозите, дори и на моменти тонът да е твърде нравоучителен.

„Петокнижие Исааково“ е постановка, която поставя интересни въпроси, дори когато темата за съдбата на евреите не е толкова близка до вас, колкото до автора на романа. И те кара да се замислиш по теми, които горят дълго след угасването на прожекторите в залата.

___
снимки: Народен театър „Иван Вазов“

Постът Театрално ревю: Петокнижие Исааково е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 05/29/16 06:46 http://vasvalch.com/isaacs-torah/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване