05/30/16 08:40
(http://ivo.bg/)

Само по лични причини ли отпаднаха прозападните кандидатури на Плевнелиев и Кристалина Георгиева

Австралийският сайт „Интърпритър” публикава на пръв поглед не особено информативна статия , що се отнася до онова, което вече знаем за Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН. http://www.lowyinterpreter.org/post/2016/05/30/UN-secretary-general-race-Sizing-up-Bokova-and-Pusic.aspx

 

Но на „втори поглед” журналистите от далечна Австралия приближават лупата върху причините, поради които е малко вероятно Бокова да бъде избрана на този пост. Ето какво се крие зад линковете, посочени от „Интерпритър” . Някои от тях показват информация, която вече е публикувана тук в ivo.bg, но като цяло подредената от австралийското издание картина си заслужава взирането, за да разберем как наистина гледа света на случая Бокова.

 

На 30 март 2016 г. „Гардиън” пише, че израсналата като убеден комунист Бокова има приятелски отношения с Москва.

 

The Bulgarian director-general of Unesco is an early favourite in the race because she ticks a lot of boxes. She is a woman who has run a big UN institution for seven years, she has friendly relations with Moscow (which may believe she will be sympathetic, having grown up in a true-believer communist household), and she has already won something of a Bulgarian primary, edging out another strong contender, Kristalina Georgieva, an EU commissioner and economist, to get Sofia’s official nomination. http://www.theguardian.com/world/2016/mar/30/who-will-succeed-ban-ki-moon-a-guide-to-the-possible-candidates

 

На 15 април 2016 г. , след изслушването на Бокова, Ройтерс цитира западен дипломат да изразява разочарование от представянето й със забележката, че Москва е трябвало да избере по-добър кандидат ако иска източноевропеец да стане генерален секретар на ООН:

A senior council diplomat, speaking on condition of anonymity, said that if Russia wanted to choose an Eastern European to be the next U.N. chief then “they need to make sure there is a better candidate or a choice of better candidates.”

“In terms of expectations I think Bokova was disappointing,” the diplomat added. http://www.reuters.com/article/us-un-secretarygeneral-idUSKCN0XC2IA
 
·         На 10 май 2016 г.  Ричард Гоан от Европейския съвет за външна политика , базиран в Ню Йорк, написа в сайта Europsword, че представянето на Бокова е било лишено от съдържателност и обобщава, че според западни наблюдатели ще бъде трудно да се намери общ европейски кандидат на Русия с Франция , Великобритания и САЩ
·         http://europesworld.org/2016/05/10/can-european-run-un/#.V0vrYSHiyCl

 

„Bokova is sometimes called a front-runner, but diplomats felt her performance at last month’s General Assembly hearings lacked substance. Western officials say they wish Bulgaria had put forward its well-liked EU Commisioner Kristalina Georgieva instead – under the hazy rules that govern the process, there’s still time for Sofia to switch nominee.

“Some analysts believe it’ll prove impossible to find any European candidate Russia can agree on with the US, France and UK”

 

От сайта на ООН може да се види, че на въпрос за това как ще работи за подобряване на комуникацията ООН  Ирина Бокова отговаря , че не е мислила за това http://www.un.org/pga/70/sg/irina-bokova-at-informal-dialogues/

 

По нататък в австралийската публикация се споменава като друга вероятна пречка пред успеха на Бокова нейната кадрова бразилска издънка, издигайки на висока позиция близък човек без нужната квалификация, което е предизвикало британско разследване на случая.

Както се вижда, австралийските колеги са си свършили работата по разкриване на онова, което за българската публика си остава тайна под прикритието на патриотично звучащите призива да подкрепим „нашето момиче”.

 

Общото между почти всички критични забележки към кандидатурата на Бокова в западните медии обаче прозира във въпроса: защо Бокова, а не Кристалина Георгиева?

 

Прозападният действащ президент Росен Плевнелиев също никога не се появи дори и като намек за номинация на ГЕРБ и Бойко Борисов. Едва след като самият Плевнелиев наруши мълчанието по темата и изтъкна лични причини за факта, че няма да е кандидат за втори мандат, Борисов си приписа със задна дата „намерение” да го номинира. И това се случи след като кадровикът на ГЕРБ Цветанов отдавна вече беше заявил, че в партията мислят за НОВА кандидатпрезидентска двойка, споделяйки тази сюжетна линия в интервю за жълт сайт на 2 март 2016 г.:

горещо

БОМБА В ПИК! Цветанов проговори за Плевнелиев пред медията ни: До 20 дни ще издигнем друга президентска двойка (обновена)

Автор: Ивайло Крачунов

16:31 | 02.03.2016

 

ГЕРБ няма да издигне Росен Плевнелиев за втори президентски мандат. Това заявява Цветан Цветанов в ексклузивно интервю пред главния редактор на ПИК Ивайло КРАЧУНОВ.

- Г-н Цветанов, има ли яснота ГЕРБ кой измежду петимата кандидати ще издигне за президент?

- ГЕРБ има яснота около кандидатурите ни за президент и вицепрезидент. За мен беше изключително важно, че тази яснота ни беше изключително полезна, за да можем да работим по цялостната ни стратегия за предизборната кампания, по която се действа изключително активно от колегите, с които работим в екип в националния предизборен щаб. Убеден съм, че до 20 дни ще имаме цялостната концепция за стартирането и реализирането на кампанията ни за президентските избори.

Мога да заявя категорично, че президентската двойка ще бъде много силна и с много широко обществено одобрение за това, което сме правили досега и това, което ГЕРБ може да представи на българските избиратели.

- Това означава ли, че няма да издигнете Росен Плевнелиев за втори мандат?

- ГЕРБ винаги има мотивацията да представи по-доброто. Убеден съм, че партията успя да изгради изключително стойностни и почтени бъдещи кандидати за всяка една позиция в държавата, в това число и за президент.

Мисля, че можем да представим и да предложим нещо по-добро.

 

Наслагват ли се двата сюжета с Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева? И двамата са харесвани на Запад, но изтъкват лични причини за отказ от борба с харесваните в Кремъл български конкуренти.

Докато за Росен Плевнелиев личната мотивация да направи крачка назад след трагедията с детето му от миналата година не буди съмнение ( друг е въпросът, дали това е единствената причина), то в случая с Кристалина Георгиева няма логика тя да се откаже така лесно от голям скок нагоре в името на запазването на сегашното й статукво в европейското правителство. Вместо това тя изтъква тъкмо желанието си да завърши започнатото като еврокомисар на фона на мълчанието на Борисов и подкрепата му за Бокова, която вкара и самия Плевнелиев в коловоза на нейното одобрение като български президент.

 

Ето така се стигна до това Борисов и компания да прокарват пътя на руския куц кон в състезанието на ООН и да минират с мълчание (включително в контролираните от властта медии) и интриги пистата на проатлантическата политика у нас, от която отпадна най-вероятният, ако не и  единственият възможен, обединител на прозападните българи в качеството на антипод на все още незаявения кремълски троянски кон в това надбягване.

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване