06/01/16 08:48
(http://ivo.bg/)

Билетчето срещу Фандъкова като “зло за добро”

12439434_289364074728638_1991219998113535800_n

Едно съм сигурен за Йорданка Фандъкова: ако можеше, не би допуснала такова рязко поскъпване от днес на билетчето от лев на 1,60, но не заради природната й доброта, в която много иска да вярваме. Адски вредно за благия й образ е това вбесяващо гражданите и гостите на София залпово транспортно кожодерство. На своето добродушно излъчване Фандъкова много държи ( чувал съм приказки за злобното й съскане в реална работна среда, но тя много се старае това да не става публично достояние).

 

Фактът, че Фандъкова не може да противостои на толкова очевидно очернящо усмихната й визия обстоятелство говори за всесилието на механизмите на принудата. Но не поради целесъобразност ( в смисъл- „няма как, налага се от икономическата логика”), а поради неудържимия натиск на властващата лакомия, готова да жертва една от най-обгрижваните си политически физиономии, спрягана редовно за още по-високи постове в държавата.

 

Схемите на грабежа на обществени средства в столичната община чрез приятелски обръчи не са кой знае колко оригинални. Стряскащото е по-скоро обстоятелството, че са публична тайна, но публиката си мълчи, упоена от аромата на цветята в града. Издайническите елементи на далаверата са видни за всички чрез ремонтите, които винаги се оказват недостатъчни: уж най-добрата оферта печели, но после се налагат довършителни ремонти на ремонтите.

 

 

Един специалист по озеленяването ми разказа наскоро как работи номерът с прословутото озеленяване ( трябва да се признае, че оцветяването на София е голяма хитрина, има силен ефект – може половината град да е в руини, но разкрасяването на центъра с щедри каскади от цветя постига заслепяващия ефект на неоновата реклама в гетото).

 

Накратко: садите дърво плитко, както не бихте го посадили на собствената си вила ( но така се пести от изкопни дейности). То няма и как да е иначе – голямото дърво има коренова система, равна на короната и изкопът би трябвало да е чудовищен. Връзвате го в основата на кръст с въжета и колове, някои от които закопавате, за да не се виждат. То щръква високо и гордо ( големите дървета са в пъти по-скъпи), израснало вече дърво- като виден жалон на озеленителските грижи на общината. Важното е, че истинската крайна цел е постигната: скъпо „мероприятие” с голям рекламен ефект на цената на озеленяването в Токио.

 

И сега да ви кажа най-важното: за всичко това се знае, но само се шушука.

 

Събитието с днешна дата в София е в това, че за първи път в рамките на мандатите на Фандъкова шушукането напуска коридорите на институционалното мърморене и недоволството на отделни групи граждани ( пренебрежимо малки до момента, за да засегнат чувството на превъзходство над малката тълпа на Фандъкова и компания). То  прераства в улично мърморене, калкулирано да съвпадне с началото на лятото с надеждата, че ще отшуми до новия делови есенен сезон.

 

Да обобщя: Фандъкова е грижливо изграден образ на доброто. Билетчето се превръща в зло, което потвърждава поговорката „всяко зло, за добро”- води до изтрезняване от сладникавата представа за реалността в София, която Е България, противно на някои твърдения с обратен знак.

 

 

 

 

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване