06/02/16 11:28
(http://ivo.bg/)

Френско потвърждение в немска медия за руския път на Бокова до върха на ЮНЕСКО

Множат се авторитетните мнения в световните медии за позорящата кандидатура на Ирина Бокова, издигната за генерален секретар на ООН от уж прозападното правителство на Бойко Борисов в потвърждение на нейната номинация от предишното, открито проруско правителство на Орешарски.

 

„Ди Велт” беше сред големите медии, посочили една фалшификация в биографията на Бокова, което я принуди да внесе корекции с оправданието, че едва ли не „неточността” се дължи на някакъв чиновник ( сякаш Бокова не може да чете- при това собствената си биография, написана с „малко преувеличение”)

http://www.mediapool.bg/di-velt-bokova-e-razkrasila-avtobiografiyata-si-news243494.html

 

Това, което публикува днес Дойче веле, надминава всичко останало по темата. Защото за първи път авторитетна западна медия, при това на издръжка на правителството на Германия, дава трибуна на мнение, което потвърждава дългогодишните (ми) твърдения ( вкл. в книгата ми „Течна дружба”), че „нашето момиче” е начело на ЮНЕСКО благодарение на Москва.

 

Западни медии, като „Икономист”, „Гардиън”, Ройтерс или „Уострийт джърнъл” вече писаха за Бокова  като скрита кандидатура на Путин за генерален секретар на ООН. Но истината за измамата, с която тя стана генерален секретар на ЮНЕСКО рядко си пробива път. Ето че и това стана.

 

За отбелязване е, че този път зад твърдението не стои някакъв си Иво Инджев, а френски учен от световна класа. Едва ли е почерпила информацията си от ivo.bg ( освен да се е поинтересувала допълнително от скромното ми мнение по темата в блога ми след като това направи “Ню Йорк таймс” през септември 2009 г.?).

 

Французите ли не знаят пътя на Бокова, която беше посланик в Париж ( рамо до рамо със своя руски наставник , изпратен по същото време като посланик на Русия Александър Авдеев)?Та нали самото седалище на Бокова е в Париж!

 

За близките връзки между двамата се подписа в доклад от 24 юни 2008 г. до Държавния департамент на САЩ ( изтекъл в Уикилийкс) посланикът на Вашингтон в ЮНЕСКО Луиз Оливър. На следващата година подозренията се потвърдиха от начина по който Кремъл разчисти пътя на Бокова- за начало, като накара своя кандидат Александър Яковенко да се самоотстрани с обещаниe за 20 милиона $,отпадайки веднага поради тази оферта да си купи поста.

 

В интервю за Георги Коритаров в ТВ+ този януари Ирина Бокова излъга без да мигне пред камерата, че руската кандидатура на Яковенко била „много силна конкуренция” лично за нея- макар руският заместник-външен министър да отпадна позорно на първи тур с „падане за дузпа”, която на пети тур да бие Бокова.

 

В интервю за Дойче веле, ядосаната от „руския пропаганден преврат” по казуса в сирийския град Палмира французойка , заявява  сега следното:

 

„Античният резерват се е превърнал в политическа играчка в ръцете на Асад и руснаците, искат да го направят Дисниленд, казва Анни Сартр Фоуриат, френския историк, експерт по Сирия

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, номинирана от България за наследник на Бан Ки Мун в ООН, поставя личните си амбиции пред възможността да бъде спасена древна Палмира, предоставяйки нейното възстановяване на Русия. Това казва в интервю за „Дойче веле“ Анни Сартр Фоуриат, френски историк е експерт по Сирия.

Тя остро критикува желанията на руснаците да наложат контрол върху възстановяването на древна Палмира, без да имат необходимата експертиза по отношение на паметниците от световното културно наследство.

 

 

Но това, че генералния директор на ЮНЕСКО е приела руския план, според мен, говори за една комплицирана и силно политизирана ситуация. Ирина Бокова е номинирана от България като наследник на Бан Ки Мун за поста генерален секретар на ООН, и тя се счита за един от най-подходящите кандидати. Но тя се нуждае от подкрепата на Москва – та тя дължи позицията си като генерален директор на ЮНЕСКО в голяма степен именно на Москва ( курсивът мой- ivo.bg). Поради тази причина, по никакъв начин не иска да се противопостави на интересите на Русия. В резултат на това тя отправя противоречиви послания: от една страна казва, че възстановяването на Палмира не трябва да се прави набързо, а от друга – изглежда, че руснаците могат да правят каквото си искат. Така, поставяйки личните си амбиции на преден план, Бокова сега е с вързани ръце”

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване