07/13/16 10:17
(http://ivo.bg/)

Затишие пред бира в перод на свалки, совалки и совлаки за мезе

Хрумна ми една приказка за летните совалки, свалки и совлаки.
Както обикновно в летните жеги настъпва политическо затишие пред бира. Но също така често това е лъжовно усещане – бурята е вкарана в бутилката и скоро пяната ще избие тапата или “рибата”.

Ако се чудите защо в менюто включвам гръцките шишчета, наричани совлаки, трябва да знаете, че това не е някакъв самоцелен битовизъм. Защото става дума за примера на Гърция и нейното левичарство. Помните ли какъв ентусиазъм предизвика той в България на гребена на успеха? Обаче вече никой не се възхищава на Ципрас.

Загубата на ентусиазъм по светлия като анархистко пожарище пример на гръцката СИРИЗА е логично явление на българската трапеза, на която политическите лакомници искат да консумират само позитивите. Обаче така не става. Печелиш изборите с бомбастични обещания, а после настъпва отрезвяващата действителоност, заедно с необходимостта да се изпълняват обещанията.
Наблюдавам с интерес пируетите на изящната Татяна Дончева, която за мое удивление в един момент беше припозната като възможен партньор на десните в България. Но като се разчекна максимално между лявото и дясното, в крайна сметка загуби равновесие се пльосна в скута да партийната си майка БСП. Припознаха я за своя отново. Какво ли е да се завърнеш в бащината къща, на която “бунтарски” си затръшнал вратата с гръмовни приказки в стила на тинейджърите, ядосани театрално на родителите си заради някоя забелжка?
Свалките чрез совалките с свързани с напипване на еро…пардон, на опорните точки. И както си видя, Дончева пристана пак на БСП като “враг” на ГЕРБ, с чийто лидер Бойко от години демонстрира фамилиарна близост. В тази любовна игра обаче е задължително свалката да мине през заклеване в руската кауза, контретизина като борба за отмяна на санкциите срещу Русия. Врекоха се в любов към Москва по време на с(о)валката между движението на Дончева и обездвижената от склерозата столетница.
Но да вървим от дребното към по-малко дребнавото. Въпросът ми е: защо има толкова относително малко желаещи в България, които да се правят на леви и толкова много се натискат да бъдат признати за десни? Нали сме общество, дълбоко ранено от егалитаризма на комунизма, по който се лее носталгия и от ляво, и от дясно ( доколкото ГЕРБ може да бъде приета серизно за дясна партия)?
Сигурно има и по-сложно обяснение за политическата навалица в дясното, но избирам простото и очевидното: настанилият се в това кукувиче гнездо с помощта на другарите Бриго Аспарухов, Георги Парванов и прочее конспиратори на прехода Борисов се оказа най-талантливият лъжец. Трябва да му се признае дабрата на политик, който се прекланя пред комунистическия вожд Живков, но успява да убеди достатъчно лековерни гласоподаватели, че всъщност е десен. С други думи, Борисов изпълва и лявото и дясното пространство като балон, изпълнил задачата за запълни двете дупки, които би трябвало да се състезават помежду си за вниманието на левите и десните в едно уж плуралистично общество.

Не ми се връща в далечната 2001 г., когато в качеството на пресен генерал, шеф на полицията, заяви в отговор на мой въпрос в студиото на “В десетката” по БТВ, че не се интересувал от политаката ( вътрешната), защото тя била “лайно в целофан”. А само тази лъжа би трябвало да му затвори ако не устата, то пътя към командния пост на върха на държавата. Но кой ти помни тук съдържанието на някакъв си целофан, изтърсено от “генерала” за заблуда на противника, т.е. на обществото!
Признавам, че не казвам нищо ново. Но е лято. Затишието пред бира е в разгара си. Мъртвото вълнение в политиката неминуемо ще изхвърли някой политически труп на брега на Черно море, пожелателно обявено за евентуална демилитаризирана зона от любителя на яхтите, какъвто е нашият велик кормчия Борисов.
Щеше да е просто комедия от грешки, която да ни развлича, ако не беше на наш ГЕРБ\гръб.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване