07/15/16 04:09
(http://vasvalch.com/)

Пирамидата на съдържанието: как контентът да издържа по-дълго

pyramid

Създали сте нещо невероятно. Всички ще искат да прочетат следващата ви е-книга, да „разлистят“ новия ви whitepaper – да се докоснат до адски полезното и таргетирано съдържание, което сте създали. И сега какво? Пускате вашия ценен контент на бял свят, оставяте го да се протегне и да посрещне читателите наоколо и… се чудите какво да правите със скоропостижно образувалата се суша в маркетинг активностите ви до следващото страхотно парче съдържание. Звучи ли ви познато?

Проблемът

Понякога създаването на точното съдържание е толкова изтощително, че е особено примамливо да си отдъхнете доволно и да обърнете поглед към нещо друго. Или просто смятате, че няма защо да занимавате аудиторията с „претоплено“ съдържание от голямото цяло – все пак всеки предпочита да пие от извора и ще се заеме с големия материал веднага, нали? Но в текущия ви шедьовър има хляб поне за 2-3 седмици активно генериране на нови формати – от мини блог-постове до снимки за социалните мрежи.

За целта помага Пирамидата на контент маркетинга от Curata. Тя ви дава идея как да използвате съдържанието в повече формати, в повече канали, за да привлечете по-голяма аудитория за по-дълго време.

content marketing pyramid curata

Целта е голямото съдържание да подхранва малките, с което:

  • пестите бюджет
  • пестите усилия и време за измисляне на нови контент насоки
  • гарантирате си стратегическа приемственост на посланията в различните канали

Като цяло, подходът звучи по-смислено За B2B компании, но от опит мога да ви кажа, че една е-книга може да е идеален вариант за привличане вниманието на крайните потребители. Каквото и да ви говорят медиите, човешкият фокус не е спаднал дотолкова, че да не оценява добро съдържание.

Започнете от върха

Идеята на подхода е да започнете от най-важното и да „разплетете“ форматите към по-базови типове съдържание. Започваме от върха на пирамидата – е-книга, доклад, резултати от проучване, дълго видео-съдържание, пълен how-to наръчник… Тип съдържание, което изисква повече подготовка, но и носи много повече стойност. Такова съдържание се ражда веднъж на няколко месеца и е подчинено на основната тема в маркетинг-плана ви в момента.

Да обърнем внимание на два важни момента. На първо място, добре е да изградите вътрешен капацитет за създаване на това съдържание. Няма по-добър автор от вас самите, защото познавате клиентите и индустрията си най-добре. Също, имате най-ясна представа как да обвържете полезното съдържание с желано действие на потенциалните клиенти.

И за да задържим вниманието на тези потенциални клиенти – вземете техен email, преди да им дадете достъп до ресурсите си. Така ще разполагате директно с хора, показали интерес към темата ви, и ще можете да насочите допълнителни маркетинг-усилия към тях.

В основата на пирамидата

Оттам нататък започва използването на части от основния формат и вплитането им в други. На средно ниво, което позволява публикуване 1-2 пъти на седмица стоят инфографики, презентации, блог-постове в собствени и чужди канали. Накратко, формати, които позволяват да вземете една точка и да я разгледате в детайл. На това ниво съществуват и възможности за визуално съдържание – например, кратки видеа, анимации на отделни идеи, а защо не и Facebook Live, в който да говорим по темата?

На последното ниво седят микро-форматите за социалните мрежи – цитати, представяне на отделни елементи (съвети или графики, да речем), които могат да живеят самостоятелно като визии във Facebook или LinkedIn. Собственото съдържание смесваме с курирано – други мнения и материали, свързани с темата. Различните специалисти предписват различно съотношение, но за мен балансът отива около 60:40 в полза на собственото съдържание. И не забравяйте, че „куриране на съдържание“ не означава просто да споделите линк – добавете собствен коментар и създайте причина аудиторията да чете точно при вас.

За финал, цялата инфографика от Curata, обединяваща основните елементи на идеята им:

content pyramid infographic

Постът Пирамидата на съдържанието: как контентът да издържа по-дълго е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 07/15/16 04:09 http://vasvalch.com/content-pyramid/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване