07/29/16 09:22
(http://ivo.bg/)

Шоуто на Слави Трифонов срещу статуквото е част от него

Kafene.net

Телевизионният шоумен Слави Трифонов намекна, че ще се включи в политиката, след като Конституционният съд (КС) отхвърли три от въпросите, предложени от него за национален референдум.

“Мисля, че Конституционният съд и разни други субекти доста сериозно ме тикат към нещо, което аз се двоумя, но те са се засилили. И аз, аха да си разказвам вицове, те ми казват: Недей. Обикновено, когато човек си го проси, си го получава,” каза Трифонов.

Той коментира за бТВ, в която работи, вчерашно решение на КС, който не допусна три от шестте въпроса за национален референдум, който “Шоуто на Слави” инициира.

“Доколкото знам от опита ми, тази забрана ще амбицира огромната част от българския народ и той ще излезе и ще гласува. А и аз ще направя един концерт на Орлов мост една седмица преди това и ще го задръстя с хора”, зарече се водещият.

Попитан дали въпросният концерт ще се превърне в предизборен концерт, той заяви, че няма да е такъв.

“Ако някой си мисли, че това е края, значи нещо се е объркал”, заяви Трифонов, коментирайки отпадналите въпроси, конкретно този за прекия избор на полицейски шефове.

Той изтъкна, че хората трябва да бъдат питани и “те ще намерят начин, защото такава е логиката”.

“Аз не го отричам (решението на КС – бел. ред.), аз казвам, че този КС не действа спрямо ангажимента си към българския народ, а спрямо ангажимента си към политическата класа”, заяви той и няколко пъти изтъкна, че под искането за национално допитване са се подписали 700 хил. души.

Той нарече съдиите комсомолци заради единодушното им решение и заяви, че “така се гласуваше по време на комсомола”. Според Слави трифонов съдията докладчик трябва да си направи отвод, защото е излъчена в КС от квотата на президента, който го сезира за трите въпроса. Той попита “не ви ли прилича това на гротеска”.

“Тази институция в момента е слуга на политическата класа, която иска да си запази привилегиите, иска да си запази статуквото”, смята Трифонов. Според него отношението на политическата класа е като на господари към плебеи, но “политическата класа не осъзнава, че хората осъзнават силата си и ще го разбере по болезнен начин”.

Водещият коментира и предстоящите избори за държавен глава. Попитан дали вижда премиерът Бойко Борисов като президент, той заяви, че това ще решат хората. “Г-н Борисов има възможността според законите да се кандидатира за президент и хората ще решат”.

КОМЕНТАР на ivo.bg:

Нямам телевизионн предаване, но ще рискувам да споря на (не)равни начала със Слави Трифонов. “Загубих” си го преди 10 години поради сблъсък с неговия приятел от времето на всевластието му като недосегаем за журналистическа критика президент Георги Първанов.

Когато имах трибуната на предаването “В десетката”, евтина като инвестиция за БТВ ( защото вършех сам публицистичната си дейност и дори лев не съм похарчил извън заплатата си на тази машина за печалби ), на два пъти съм предизвиквал шоумена на диспут в моето студио, за да спорим публично.

Първият път поводът  да го  поканя беше безумието на истерията “България уби дете” във връка с едно убийство, приписано от него още в първите часове след престъплението на “България”, т.е. на политиката ( и както се доказа след това- абсолютно неадекватно, но в същата тази България шоумените не се извиняват за грешките си).

Вторият път причината да му хвърля ръкавицата на своя терен беше изцепката му за “България на три морета” и препоръките му да си вземем Македония- нещо, което още по-малко е работа на едно предаване с балерини, кючеци и кьорфишеци. Сидеров, когото основателно подиграваха по- късно  в “Шоуто на Слави” с хитлеристски аналогии, по онова време беше кротко агънце в сравнение с лъвските патриотарски ревове на онзи Слави Трифонов.

Моето основно възражение към него и тогава, и сега , беше едно: че използва развлектелното си шоу за политически цели. Собствени, при това. Защото е вярно, според мен, че амбициите му са лични, а не част от някаква дълбока конспирация. Смятах и смятам за нередно публицистиката, с която той се занимава, да бъде смесвана със зрелището на развлекателното шоу.

Поводът този път да му опонирам, въпреки неравностойната ми позиция на спореща страна от гледна точка на мащаба на аудиторията му спрямо възожностите на личния ми блог в това отношение, само формално е сагата около предизвикания от него референдум. Няма да влизам в капана на обяснителния режим дали и доколко съм несъгласен с въпросите, включени, или изключени от въпросното допитване.

Имам обаче залежки към няколко аспекта от позицията на Слави Трифонов.

Разбирам удобството му да се представя като борец срещу статуквото, но самият той е нарицателно за това статукво. Вярно е, че в български вариант той е еталон за осъществяване на “американската мечта”, като момчето от провинцията, продавало някога мартеници в подлез в София, достигнало до славата на най-успешния шоумен в България. В този смисъл той има основание за самочувствие. Успехът му обаче се дължи и на “политиката” му да бъде на страната на силните на деня, като президентът Първанов и съседът му по резденция в Бояна Красимир Гергов, оказал се работодател на Слави Трифонов.

Слави Трифонов беше със силните на деня, които създадоха проекцията на същата тази политическа целесъобразност, каквато е Бойко Борисов. С него имаше лични приятелски отношения на равна нога. Както с Първанов, който наложи личен режим на недосегаемост за критики в медиите, Слави Трифонов си общуваше в невидимата за публиката част от битието си ( например като част от ловната му дружинка), а в общественат си дейност не даде и косъм да падне от президентската му глава. Охранваше я и от мен, когато ми отказа стопкадър от едно предаване, в което действащият президент се виждаше в публиката на неговото шоу в обкръжението на един скандал пернишки митничар и на друг стар свой другар, оказал се собственик по документи на двата мезонета в София, заради които държавният глава нападна с декларация поименно авторът на тези редове, а началството на БТВ се солидаризира с  него.

С Борисов Слави Трифонов се скара по-късно заради един имот. Но иначе си бяха комбина дълго време.

А какво да кажем за “политическата класа” в лицето на лицето Сакскобургготски и неговата свита, радващи се на добродушието на “Шоуто на Слави”? Не е честно, при толкова много “изключения”, Слави Трифонов да се обявява за борец срещу статуквото, което днес е предопределно тъкмо от Първанов, Сакскобургготски и и тяхната проекция в политиката Бойко Борисов.

И още нещо във връзка с намека на Слави Трифонов, че някой го тласкал към “нещо”, т.е. към намеса в политиката. Първо, защото той винаги се е месил (избирателно) в нея и второ, защото, много отдавна личната му амбиция го е карала да се оглежда в тази посока. Хора от екипа му са споделяли още по времето, когато работех в БТВ, че Слави Трифонов редовно си поръчвал мерене на политическия рейтинг, но държал това да се пази в дълбока тайна ( “под страх от смъртно наказание за предателя, който го издаде”, както се пошегува един от неговите тогавашни служители).

Едно е гражданинът Трифонов и правото му да участва в политиката, друго е шоуменът Слави, ползващ ресурса на телевезионния екран за облъчване на не много елитната, но многобройна публика, захранвана с политически послания между два скеча и къча в избраната от шоумена посока, но никога спрямо онези, които зададоха посоката на днешното статукво.

И накрая, но не по значение: дори на гражданин, който пълни най-големия стадион в държавата със своето шоу или успява да събере стотици хиляди подписи в полза на каквото и да било, не е позволено да говори еднолично от името на “хората” и на “народа”. Освен ако не е узурпатор. В политиката такива узурпатори се наричат диктатори. Да напомням ли етимологията на думата партия ( като част от нещо), основополагаща за демокрацията, която е плуралистична по своя генезис и не предполага отделен партиец или неговата партия да говорят от името на целокупното население?

Георги Първанов си подготви сглобката за своя партия в зенита на властта, която консумираше далеч над правомощията му на президент ( срещу което Слави Трифонов отново не възрази). С държавни пари обикаляше България уж на президентски седенки, ползвайки ресурса на кортежите, охраната, секретарките и секретарите, за да създаде политичския си проект АБВ. Преди него телевизионната писта осигури популярността на Бойко Борисов, по която той осъществи гигатския си слалом в политиката. Сега Трифонов ни заплашва с нещо подобно. Дори и да го направи обаче, за което трябва да благодари на благосклонността на статуквото към него, трябва да е наясно, че не е упълномощен да действа и говори от името на народа.

От свое име: Иво Инджев

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване