07/30/16 07:40
(http://ivo.bg/)

Борисов да плати на Русия за престъплението АЕЦ “Белене” и да сметне колко пенсии ни отмъква Москва по този начин

Бойко Борисов не ми се е обаждал по телефона от онзи паметен ден, когато ми звънна да ме уведоми ( за мое изумление) , че току-що правтелството е решило да прекрати проекта АЕЦ “Белене” и че аз съм първият, който научава това ( за да не “му ям кокалите”, както се изрази, т.е. да не го критикувам повече след като ми подхвърля екслузина новина).

Нещо напоследък обаче Борисов не ми се обажда. Ето защо ще му “звънна” аз тук, в моя блог.

Ало, г-н Борисов, прочетете следната информация и вземете мерки да платите веднага на Русия честно спечелената от нея чрез шантаж и български слугинаж сума. След това обяснете на българските пенсионери, както правите обичайно при други разходи, защо пенсиите им са ниски.

Русия иска България веднага да ѝ плати 620 млн. евро за АЕЦ “Белене”

 

“Руската държавна компания “Росатом”, която спечели делу срещу България за спирането на проекта за АЕЦ “Белене”, иска скоро да си получи обезщетението от 620 милиона евро и напомня, че всеки пропуснат от българското правителство ден струва допълнителна наустойка от 167 000 евро.

Това е посочено в официално съобщение на “Росатом” след разговорите с гостувалата в Москва делегация, предвождана от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

“Росатом” е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна”, казва Кирил Комаров, зам-директор на отдела за развитие и международен бизнес на корпорацията. (Бел.ред. – в българския вариант на съобщението е използван изразът “мащсимално бързо погасяване”)

През юни Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева определи НЕК да изплати на “Атомстройекспорт” (част от “Росатом”) споменатото обезщетение. В съобщението на руската компания се посочва, че почти 170 000 евро се трупат всеки ден “до пълното погасяване на обезщетението”.

Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатската кантора Sidley Austin LLP.

“Росатом” искаше 1 млрд. евро за проекта, започнал с подписване на споразумение за строителство през 2006 г. по време на правителството на Сергей Станишев и приключил с отказ през 2012 г. от първия кабинет “Борисов” без да бъде подписан договор за изграждане на централата”. ( Дневник)

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване