07/31/16 08:42
(http://ivo.bg/)

Августейшият има август за размисъл в какво качество да продължи да ни управлява

Август е от утре.

Преди избори обикновените граждани имат един ден за размисъл. Августейшият ни премиер, понеже е необикновен гражданин (за европейско развитие), има на разположение цял месец (август) за размисъл.

Ситуацията напомня реалността от вица за Иван Славков, назначен за шеф на телевизията след брака си с дъщерята на Тодор Живков, кумира на “антикомуниста” Бойко Борисов. “Обикновените хора получават телевизор от тъста си за сватбата, а необикномените- телевизия”.

Едно не може да му с отрече на августейшия- последователен и предсказуем е. Явно  се съобразява с приоритетите на западните донори, според които най-важното е България да е стабилна и предсказуема ( каквато всъщност беше най-вече по времето на споменатия Живков, стабилно и предсказуемо управлявал еднолично и без изненади 35 години). Съответно стабилността ( и предсказуемостта) са издигнати в култ в ГЕРБ.

“Стабилност” е ключовото им послание. Ако преди го опаковаха за всенародна консумция с приказки за необходимостта да избегнем икономическата криза, то днес вече направо ни плашат с международното положение, сочено от августейшия като причина да преразгледа отношението си към кандидатрата си за президент.

Августейшият повтаря едно към едно поведението си от миналия път през 2011 г., когато до последно се колеба дали да (не) се кандидатира за президент- нещо, което никога не си призна, но н автора на тези рдове е известно от втора ръка, т.е. от една от десните му ръце в онзи момент. Ужасно много му се иска(ше) да съчетае ролята на разтоварения от отговорности главен церемониял-майстор в държвата, с тази на истинския властник . Тогава заложи на по-сигурното и безопасното премиерско всевластие като щит срещу евентуално съдебно преследване ( той си знае най-добре за какво).

Само че миналият път, както написах в “Премиер на РъБъ”  през 2013 г. , неговият министър Росен Плевнелиев му е отказал през септември 2011 г. да го замества като премиер, за да може августейшият да се настани удобно в президентското кресло и да управлява България по подобие на своя приятел Георги Първанов- без конституционни правомощия, но чрез подставените си лица. Номинирайки при това положение Плевнелиев за президент, Борисов си остана премиер по принуда през 2011 г.

Година и пловина по-късно, през февруари 2013 г.,  на августейшия му се наложи да скача от потващия кораб на едноличното управление, претоварен от преяждането му с власт. Дали си е взел поука от това неблагополучие или и в това отношение ще повтори себе си?

Това дори и августейшият сам не знае още. Има август за размисъл преди неговите паданици да бъдат осведомени за резултата от колебанията му- дали ще им бъде позволено да го изберат (и) за президент или да го изтърпят до следващото му падане за дузпа, което винаги може да повтори при липсата на съдия в лицето на независими медии, опозиция, организарана гражданска съпротива и прочее коригиращи всевластието му фактори, присъщи само на демократичната държава.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване