08/04/16 04:54
(http://vasvalch.com/)

Как пуснах Facebook Instant Articles на сайта си?

facebook instant articles

В средата на април Facebook отвориха опцията за публикуване на Instant Articles към всички автори на съдържание. Оказа се, обаче, че процесът не е толкова прост и лесен, особено ако, като мен, си редови индивидуален блогър без особени технически познания. И все пак, гордо мога да заявя, че за два месеца се преборих и в края на юни се сдобих със собствени Instant Articles. Отне ми толкова време, защото на част от въпросите не намерих лесен отговор – затова ги събрах всички тук, на едно място.

Какво са Instant Articles?

Facebook въведе Instant Articles (IA), за да отговори на бавното зареждане на някои линкове към външни сайтове. Когато линкът, на който си кликнал зарежда бавно, ти се изнервяш – а Facebook не иска да си изнервен, напротив. Иска да си щастлив, за да си на линия по-дълго време.

Тук прескачам разнообразните въпроси дали това вреди на медиите и големите автори на съдържание, защото аз не съм от тях. За мен е важно материалите да са максимално лесно четими и да знам колко потребители посещават постовете – и двете от които са факт с IA.

Как да свържем WordPress с Instant Articles?

Официалният плъгин за IA е разработен съвместно от Facebook и Automattic, авторите на WordPress. За мен той се оказа неразгадаема загадка – сложен за използване и настройване. Затова се доверих на препоръките на големи маркетинг блогъри и инсталирах плъгина на PageFrog, който е знаително по-интуитивен. С него можете да пуснете и другия вече популярен мобилен формат Google AMP, за който обаче няма да говоря сега.

Втората стъпка е да поискате достъп до Instant Articles от Facebook – става веднага, като трябва да посочите Facebook страницата, с която искате да свържете сайта си.

Когато сте одобрени, във Facebook страницата се появява нов таб Publishing Tools – оттам се правят всики настройки за вашите IA. За да продължите, трябва да отидете в меню Configuration в този таб и да направите няколко неща:

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване