08/16/16 09:36
(http://ivo.bg/)

Орелът Румен Радев налетя на министър, но показа смирение пред началника му Борисов

“Водещата политическа новина на деня” ( както биха се изразили водещите на телевизионни новини у нас) е ни рак, ни риба, а орел.  Защото вече не е генерал, но го титуловат с това звание. Не е и кандидат за президент официално, но не оставя съмнение, че е. Обаче има ореол на орел, “готов да излети”, както сам заяви днес на първата си пресконференция като цивилен генералът от резерва и бив командващ военновъздушните сили Румен Радев.

Разни медии ще ви кажат разни неща, цитирайки дългоочакваното проговаряне на Румен Радев пред медиите. Но ви предлагам да ви кажа онова, което няма да ви кажат във връзка с онова, което Радев отказа да каже.

Запитан беше за срещата си премиера Борисов, който вече веднъж го обвини остро в лъжа, казвайки за действащия генерал, че “ вече веднъж го е излъгал”. Генералът, който днес говореше за собственото си накърнено достойнство в сянката на министъра на отбраната Николай Ненчев, не се засегна на чест от нападението на Борисов. Орелът Радев, иначе винаги готов да полети, моментално се приземи. Сниши се и уважително обясни, че не си говорил много с премиера, защото той бил “зает човек”.

Ето това е сюжетчето, което си заслужава прочита. Защо един такъв орел е пуснат между раците и щуките в българската политика, в която всъщност цари умилителна политическа учтивост между орлите, раците и щуките?

Баснята за някаква битка между БСП и нейният продукт Бойко Борисов, използван на вълната на монархосоциализма за разбиване и обсебване на дясното политическо пространство в България, продължава.

Борисов има вече дълъг опит в заиграването с един соцпрезидент, като Първанов. Сега се очертава продължение на тази негова практика с кандидат президент, издигнат от уж вражеската на ГЕРБ столетница.

Борисов е амбициозен. Ако Мартин Лутър Кинг е имал “една мечта”, то нашият премиер си има (поне) две. Много му се иска да е президент, но и да остане в историята като един Ангела Меркел, създавайки широка коалиция между водещите партии в България, приватизирали лявото и дясното в режим на задкулисно съгласие от 10 години насам ( и повече, ако ГЕРБ бъде разглеждана като втора степен на изгорената ракета НДСВ).

Кандидатирането на Румен Радев е генерална заявка за осъществяването на този сценарий, който беше обсъждан преди и след парламентарните избори през 2014 г., макар и двете крила на посткомунистическата партокрация да отричаха това.  Моя милост, който посочваше това съзаклятничество, имаше честта да бъде лично обруган по този повод в медиите от високопоставени слуги на Борисов.

Слугите не се извиниха след като Борисов стигна дотам да предложи на шефа на БСП Михаил Миков пред телевизионни камери поста председател на Народното събрание, а в. “Преса” написа, че победителят е бил готов да хариже на БСП 4 министерски кресла ( включително, по моя информация, това на отбраната, което е основна мишена на орела Радев днес- впрочем Борисов успя да удовлетвори желанието на руската пета колона в това отношение и все пак наложи начело на комисиято по отбрана в парламента генерала от резерва Михов, тъмночервен съратник на Първанов и прототип на Румен Радев  в наши дни).

Сега перспективатата, при липса на всякаква съпротива, е печеливша за генералитета в българската политика. Ако Радев бъде кандидатиран от БСП утре, което се смята за сигурно, има два варианта: да спечели или да загуби ( най-вероятно лично срещу Борисов). И в двата случая се отваря път към така мечтаната от БСП и Борисов голяма коалиция. При загуба на Радев президентът Борисов ще оваканти премиерския пост и ще засили апетита си да сготви лелеяната шорока коалиция като един великодушен баща на нацията- подобно на приятеля му Първанов, акуширал президентски на монархосоциалистическото правителство след катастрофата на царския популизъм. Ако ли пък Борисов загуби, ще трябва да изпълни обещанието си за предсрочни избори и при очертаващия се спад на доверието в ГЕРБ на вълната на загубата ще може да застане в същата поза на спасителя на националния интерес.

Борисовите слуги са в най-тежко положение. От една страна им се иска вождът им да освободи пространство за израстването им, но в същото време , ако осиротеят без него в изпълнителната власт, ще трябва да делят порциите с широко скроените лакомници от широката коалиция. Което е единствената добра новина за теб, читателю- радвай се, че не си слуга на Борисов и пионка в руския шахмат в България.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване