08/30/16 04:40
(http://vasvalch.com/)

Exponential Organizations: защо най-големите днес са най-големи?

salim ismail

Uber, Airbnb, Tesla, Oculus Rift… Знаем, че тези компании не са обикновени. Днес те са големи, но не по начина, по който стават големи компаниите през 80-те години, например. Те растат със страховити темпове, в пъти по-бързо от гигантите на миналия век. Наричат ги „експоненциални организации“ – за разлика от компаниите, които растат линейно. И вече разполагаме с рамка, за да разберем успеха им. Дава ни я Salim Ismail в книгата Exponential Organizations.

Средата се променя

Успешните компании днес са различни, защото бизнес средата е различна. Технологиите се развиват с експоненциални темпове – както показаха и консултантите на PwC. Новите технологии са по-достъпни: цената на 3D принтер пада 400 пъти за 7 години, дроните поевтиняват 142 пъти за 6 години, цената за производство на соларна енергия спада 200 пъти за 30 години.

Тези динамични промени сварват много компании неподготвени. Резултатът е налице – големите и трудноподвижни организации поемат по пътя на динозаврите. 89% от компаниите във Fortune 500 през 1955 вече не са в тази класация. Стандартният жизнен цикъл на компания от S&P 500 спада от 67 години в началото на века на 15 години днес. За сметка на това пътят към върха е много по-бърз. Но как да го намерим?

Най-важният урок, който компаниите трябва да научат: от свят на дефицит се превръщаме в свят на изобилие. Ако в среда, в която ресурсите не са достатъчни, е важно да притежаваш своите, днес компаниите могат да растат със споделени ресурси, достъпни само тогава, когато имаме нужда от тях.

Експоненциалните организации

Накратко, експоненциална е всяка организация, чийто ефект е поне 10 пъти по-голям от конкурентите. Как го постигат? Като скалират стратегията, културата, процесите, хората и системите, на които компанията разчита.

linear vs exponential

На първо място, експоненциалната организация има Цел. Ismail я нарича MTP – massive transformative purpose. Тя е достатъчно силна, за да завладее умовете и сърцата на всеки в организацията – а и извън нея. Оттук започва пътят на успешните експоненциални организации – и тук често свършва пътят на провалилите се. Защото без такава висша цел организацията не може да овладее останалите елементи, които ще й донесат успех. Те са общо 10 и се обединяват от 2 акронима: SCALE за външните фактори и IDEAS за вътрешните. В книгата всеки от тези фактори е представен с много примери, но тук ще ги изредя накратко.

exponential organization elements

SCALE: как да скалираме външни елементи

Тук коментираме външните фактори, които влияят на организацията. Експоненциалните компании се възползват от съвременните модели, за да си осигурят ресурс, без да заплащат за него постоянно. Ето петте компонента зад тази идея (оставям заглавията на английски, за да покрият акронима):

  • Staff on Demand: компаниите имат алтернативни методи за наем на персонал, независимо дали говорим за базови позиции или консултанти по сложни проекти.
  • Community & Crowd: обществото е ценен ресурс, който може да помогне за тестване на идеи, иновативни разработки и дори финансиране. Много платформи са ценни именно заради това, че са формирали активна общност, която сама създава продукта.
  • Algorithms: базираме решенията не на вътрешно усещане и човешки анализ, а на Big Data и Machine Learning. Те могат да помогнат за всичко от оптимизация на лендинг страница до управление на транспортните автомобили.
  • Leveraged Assets: щом не е необходимо да разчитаме на изцяло нает персонал, защо да не използваме същия подход за останалите ресурси. Споделен хостинг, споделени работни пространства – всичко това днес е възможно.
  • Engagement: важно е общността, която сме сформирали около компанията и нейната мисия, да остане ангажирана. За да си осигурим това, може да разчитаме на gamification, създаване на системи за дигитална репутация (напр. Stack Overflow), ексклузивно съдържание и награди. Това, което получаваме насреща, е обратна връзка и идеи.

IDEAS: идеи за изграждане на процеси

Време е да обърнем поглед навътре. Тук фокусът е насочен основно към технологични решения и изграждане на процеси.

  • Interfaces: днес можем да получаваме информация от серия различни източници – важно е да я събираме в единна система, която да използваме за взимане на решения. Интерфейсите се свързват с външната среда и доставят информация вътре в организацията.
  • Dashboards: тъй като развитието на експоненциалните организации е много динамично, трябва постоянно да следим резултатите. Един екран, който показва ключови метрики в реално време позволява да знаем къде се намираме и какво трябва да направим.
  • Experimentation: една организация не може да се развива, без да тества нови подходи. Експоненциалните организации не се страхуват от провал – те използват неуспехите, за да научат повече.
  • Autonomy: повечето бързо растящи организации нямат сложна йерархична структура, тя би се променяла твърде бързо. Вместо това разчитат на мини-екипи, които действат самостоятелно.
  • Social Technologies: днес можем да комуникираме без забавяне с целия свят. Защо тогава често не го правим с хората от собствения си екип? Използването на технологии за бърза комуникация увеличава ефективността на екипа.

Примерите

Salim Ismail дава страхотна синтезирана рамка, с която да оценим развитието на една организация. Но най-полезното в книгата са примерите за компании, внедрили конкретни елементи от модела. За тях няма да ми стигне мястото в блога, но може да видите презентацията тук:

Постът Exponential Organizations: защо най-големите днес са най-големи? е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 08/30/16 04:40 http://vasvalch.com/exponential-organizations/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване