09/04/16 07:22
(http://ivo.bg/)

Проруският ястреб Румен Радев гони пилците наесен към ятото на проруския гълъб Борисов

Службата за сигурност и информация на Чешката република (BIS) обвини Русия във  воденето на “информационна война” с цел дестабилизация на обстановката в Чехия. Това се посочва в годишния доклад, публикуван от BIS на 1-ви септември.

Според доклада, Москва, на първо място, се опитва да повлияе на начина, по който медиите отразяват събитията в източна Украйна и в Сирия. “Приоритет за Русия през 2015 година беше информационната война в контекста на украинската и сирийската кризи”, се подчертава в доклада. Посочва се също: “През 2015г. Русия продължи дейността си в областта на икономическото, научното и техническото разузнаване в страната”.

Според чешката разузнавателна служба, руските агенти действат основно чрез подкрепата за популистки и екстремистки групи. Създадената за това инфраструктура може да се използва за “дестабилизиране на чешкото общество и на политическата обстановка по всяко време, когато Русия има нужда от това”.

През 2015 г. BIS вече докладва за голям брой руски разузнавачи, живеещи и действащи активно на територията на Чешката република. В сферата на интереси на руското разузнаване основно направление е енергетиката. Основна задача е и въздействието върху рускоезичната общност.

В светлината на кризата в Украйна, отбелязва тогава документа, Русия и нейните поддръжници в Чехия използват бяла, сива и черна пропаганда, прилагайки изпитани от времето на Съветския съюз методи: укриване на собствените действия и демонизацията на Запада. В същото време, отбелязва службата за сигурност, се използват ред инструменти: от идеологическата манипулация на гражданите, несъзнателно подкрепящи руската пропаганда, до специалисти работещи с рускоезичната общност.

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

http://ehorussia.com/new/node/12864

Докато в Чехия се случва горното, то в България става долното:

Кандидатът за президент Румен Радев обяви пред Дарик радио, че би отишъл на Парада на победата над фашизма на 9 май в Москва, ако получи покана. “България трябва да има независима външна политика, България трябва да преследва своите интереси. Загубихме много от това, че обявяваме в една или друга степен Русия за враг. България не трябва да си търси врагове. Времето не е такова да си създаваме врагове. България трябва да търси партньори, особено що се отнася до икономика, до пазар. Да не забравяме, че Русия е един огромен пазар и нашият бизнес би получил един много добър стимул, ако се развива в това отношение”, коментира Радев.

Както се вижда от сравнението с Чехия, у нас тайното на тайните служби е в това, че е тайна дали изобщо оказват някакво противодействие на руската хибридна война срещу България. Известно ли им е било например, че на високо място в армията у нас е пребивавал руски агент за влияние, активиран вече открито като такъв?

Двойното предназначение на демонстративното продуктово проруско позициониране на бившия генерал е в това, че всъщност то е от полза за другия бивш генерал, който на практика казва същото като Румен Радев по отношение на Русия, но предстои да обяви своята кандидатура за президент от позицията на “десен” и на Гражданин за европейско развитие на България с претенцията тя да бъде подкрепена от десните граждани с евроатлантическа нагласа.

Идеята явно е единият бивш генерал да акцентира открито върху проруските послания, за да бъде преглътнато същото, малко по-прикрито като “дясно и проатлантическо” намигане към Москва чрез печеливша кандидатура на ГЕРБ. Избирателите ще бъдат убеждавани, че трябва да гласуват за кандидатурата на генерала ( Борисов), за да не дойде на власт генерала ( Радев). А на практика е в ход втората част от отстраняването на евроатлантизма от президентския кабинет на България, започнала с обкръжаването и унищожаването на “заплахата” за Русия в лицето на Росен Плевнелиев.

Плевнелиев, както и друг път съм отбелязвал, каквито и да са личните му мотиви да не се кандидатира за втори мандат , беше зачеркнат от ГЕРБ отдавна. Справка: онова откровение на депутата Георги Кадиев, който издаде “тайната”, споделена му от депутат от ГЕРБ, според която при процедура за импийчмът срещу Росен Плевнелиев от ГЕРБ единодушно биха гласували “за”.

Трудно е да бъде открита принципната разлика между генералската линия на бившите генерали Радев и Борисов, но възложената им тактическа задача гони една стратегическа цел. Тя е Москва да е в положение win-win, казано на евроатлантически език, а на руско-български: “победа-победа”. Радев е пуснат по руската писта да гони десния електорат към герберската кошара под закрилата на гълъба Борисов, състезаващ се вече с проруския ястреб на БСП от позицията на “по-малкото зло” за евроатлантическата ориентация на България.

9

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване