09/19/16 18:59
(http://ivo.bg/)

БНТ гаси без “плуралистични глезотии” пожара на руската българофобия

Днес БНТ застреля в централните си новини една от любимите мантри на собственото си поведение, според което трябвало непременно да има две гледни точки ( в новините или в рамките на публицистиката-  уж за каквото и да било).

Под мотото за “двете гледни точки” от години българските телевизии прокарват например путинофилството, което задължително бива поканено да опонира на българофилството, ако второто бъде допуснато на екран.

Гледах и не вярвах, че това се случва: БНТ, гузна след като вчера угоднически даде думата на един руски депутат да каже откровено как Русия си пазарува България, ( и с това навреди на самите путинофили в България), днес превърна новинарскита си емисия в най-гледаното време в коментарно студио с една единствена гледна точка: колко не е прав руският депутат Пьотр Толстой да си каже откровено какво мисли за България като стока, изкупувана целенасочено то Русия.

Вредата за петата колона в България, произтекла от загърбеното лицемерие от страна руския политически фактор, явно е оценена на пожар като нещо, което трябва да се гаси от виновните, т.е. от БНТ. Не е трудно да се досетим, че главният пожарникар на републиката, който обича да се крие в такива моменти, стои за пожарникарското решение.

Забележително е, че БНТ последва примера на путинофилите, пуснати изпреварващо да се разграничават от Толстой -като Ивайло Калфин, Герги Кадиев и прочее путинофили, сащисани от факта, че българите чуха истината за презрението на “братушките” към българите, третирани в умовете и в действията на руските “господари” като стадо за продан.

В резултат на това в централната информационна емисия на БНТ в главна тема се превърна критиката на личноста и думите на Толстой. Без нито едно алтернативно мение ( значи може и така, когато става дума за руската хибридна война срещу България?!).

Излъчено бе и мнение на външния министър Даниел Митов, изразено в интернет, в което той си пожелава Русия да смята Толстой за толкова маловажен, колкото и София го преценява. За да не навреди казаното от него много на отношенията ни- внушение, което явно се опитва да покаже, че все пак не е станално нещо важно, ако Толстой не е важен. С надежда Москва да потвърди това внушение.

Мнението в интнернет, да уточня, не е като нота на Министерството.

С повтарящи се след прекъсвания за реклами коментари на един от малцината известни критици на Путин в руските медии в Москва Констатин фон Егерт, БНТ се дистанцира от ефекта, който постигна вчера с огласяването на откровението на П. Толстой. Без нито едно алтернативнто мнение!

Значи може и без да се дава думата на путинофилите да се обясни един руски скандал, пореден при това.

В българските медии се робува на удобно за вездесъщата путинофилщина извинение , че трябва да има две гледни точки , когато се критикува руската политика. Днес БНТ направи нечувано и невиждано изключение. Явно зорът е голям. Пропадат дълго поддържаните за пред “простолюдието” схеми, любими и на ГЕРБ, според които между народите на Русия и Българи имало непресъхваща любов. Оказа се ( за онези, които не знаят), че става дума за руско изнасилване. За платена “любов”, която си има цена срещу съответните рубли.

Апропо, авторът на тези редове отказа на Нова телевизия участие в (с)утрешния блок на медията по съща тема именно поради това, че за пореден път му беше предложено  да се яви като опонент на доминиращата в българската публичност пропутинска гледна точка. Защото не става дума за плурализъм, а за войнстващ путинизъм, гарниран от време на време с някой и друг опонент за прикритие на агресивната русофилистия.

Пишейки това в интернет си припомням какво каза Константин фон Егерт в София през 2012 за Русия, която е разделена не на ляво и дясно, а на Партия на телевизията ( на властта) и на интернет ( на опозиционни мислещите). И у нас е така, а БНТ  беше принудена да направи изключение тази вечер.  http://inews.bg/Блог/Русия-след-президентските-избори-в-полския-център-_l.bg_i.1103.html

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване