09/25/16 14:22
(http://ivo.bg/)

Ню Йорк таймс изби любим пропагандистки трик на мракобесието, пледиращо за трибуна ( и в България)

“Във всяка нормална година на избори бихме представили и двамата кандидати с техните плюсове и минуси, но този път изборната година не е нормална.”

Това е изречение от редакционната статия на “Ню Йорк таймс”, която се превърна в световна новина. Не заради някаква съобщена в нея сензация, а поради факта, че един от символите на сериозната журналистика в света декларира отказ от мантрата за равнопоставеността в представянето на събитията ( конкртетно в рамките на предизборната кампания за президент в САЩ).

Зад тази мантра се крият активните и пасивните съучастници в налагането на медийната парадигма, че за Русия в България може да се говори критично само в рамките на т.н. “дискусионен формат”. Само по себе си това условие поставя под съмнение вината на Москва за това, че настрои света срещу себе си с агресивната си политика. Дава й по дефиниция правото да бъде смятата за права само защото част от зомбираните българите вярват сляпо в лъжите на Кремъл. Проглеждането им обаче няма как да случи, след като от телевизинните екрани се лее руска пропаганда и ако бъде оспорена, срещу оспорващият биват мобилизирани дежурните проруски касапи, които да изпратят съответните сигнали към аудиторията, податлива на руската пропаганда.

Вече няколко пъти писах за методите, с които се налага руското влияние у нас. Сред тях на първо място е вкопчването на медиите в статуквото на плурализма, за какъвто се представя претенция за равнопоставеност в разговора за и против българското освобождение от реваншизма на неоколониализма ( на сталинизма вече, защото той се възражда в любимата им Русия). Все едно в Алжир да въведат като неписан закон срещу критиците на френския колониализъм задължително да бъдат пускани в словесна контраатака колаборационистите с него ( ако се намерят такива смелчаци).

Че Русия е агресор, например в Украйна, се признава от всички държави в НАТО и ЕС, включително чрез всяко подновяване на санкциите, за което “вдига ръчичка” и премиерът Бойко Борисов ( цитирам собствените му самоиронични думи, с които се опита да профанизира съюзническата си солидарност като досадна необходимост). Петата колона у нас обаче успешно налага схващането, че за България не важи логиката, валидна за всички останали държави и общества, с които сме съюзници. Тук сме били “по-особени”, по-благодарни, по-задължени и по-влюбени в мракобесната държава с всичките й кусури ( каквито понякога русолюбците мимоходом признават обобщаващо, за да се изкарат “плуралисти”).

Тъкмо по тази причин хулиганската изява на един руски новоизбран депутат, която другаде щеше да мине просто за обикновена простащина в изявите на политик от страна, в която простащината е на власт, цопна като камък в блатото на русолюбието. Разклати го из основи. Защото хулиганът Толстой беше достатъчно откровен да съобщи истината, че за Русия сме просто стока, която те си пазаруват с цел да я придобият напълно. С това им отне любимата лъжа колко много ни обичали “братушките” и така вбеси плеяда български русолюбци, градили дълго, послушно, на колене и с протегната за просия ръка образа на “добрата” Русия, за да бозаят от това виме.

Нашите, както и руските мракобесници, много обичат да се позовават на принципите на демокрацията, когато това им изнася. Барикадирали се зад правилото да бъдат представяни всички гледни точки и громят от тази позиция всеки, които дръзне да се изправи срещу тях в България с “другата гледна точка”.

Ето че един от безспорните лидери на свободното слово в света “Ню Йорк таймс” (им) съобщи, че има случаи, когато не може и не бива да се толерира една опасна идеология и практика- в случая намирисващата на нацизъм реторика на Тръмп, пледиращ за дружба с Путин, употреба на ядрено оръжие ( щом така и така го има) и какви ли още не идиотщини.

Досега давах за пример реторичния въпрос какво би станало, ако вземем да търсим равнопоставеност с гледната точка в медиите на педофилите, които заклеймяваме за престъпленията им. На това няма какво да се отговори, освен, че е твърде невероятно да се случи. Почти колкото “Ню Йорк таймс” да се откаже декларативно от плурализма в името на по-важна цел, така ли?

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване