09/28/16 13:38
(http://patepis.com/)

Крива Паланка за ден (Македония)

Отиваме за ден до Крива Паланка – на хапване и пазар. Приятно четене:

Крива Паланка за ден

От 2 седмици насам в главата ми се върти идеята дали да не отида до комшиите да опитам от тяхната прословута скара. В Сърбия съм ходил много пъти и днес в този прохладен юлски ден реших,  че и на македонската скара и е дошло времето.

Една туба дизел и някакви се 100 километра до границата с Гюешево няма да ми секнат ентусиазма да опитам наистина качествено месо за смешни пари.

Тръгнахме в 11 часа и 12 и половина вече бяхме на

българо-македонската граница

покатерила се на високия хълм. На границата скука – 2 тира и няколко коли – затова минахме бързо от българска страна. Македонските им колеги естествено решиха да се заядат с две млади момчета тръгнали в тяхната страна да си харчат парите. Митничарката 10 пъти ми зададе въпроса в коя кръчма ще отидем и сигурно още толкова потропа с някаква пръчка по броните и гумите на колата. След като се увериха,  че не превозваме бежанци, дрога и тем подобни незаконни неща вдигнаха бариерата.

От македонска страна гледката придоби веднага отчайващ вид на мизерия.

Запуснати къщи, дупки и захабен асфалт. На пътя започнаха да се появяват застави, лади и тем подобни доказали се машини достойни за музеен експонат. В тоя ред на мисли искам да кажа, че не се подигравам на македонците, но просто ние като вечно мрънкаща нация искам да кажа, че има и по-бедни от нас*. След около 15 минути влязохме в

Крива Паланка

Градчето ми хареса като разположение къщите са накацали една върху друга, а една река разделя града на 2 части. Центърът не е нищо особено. Впечатление ми правят такситата, които са от рода на Део Матиз и Поло все малки и компактни коли, които на пазара в България може да се намерят за 800 лева. Като цяло лъскавите автомобили в Крива Паланка са – ха познайте! – с българска регистрация.

Кефът в Македония дойде с цените.

Препоръчвам силно Гостилница „Осоговец“. Ние обядвахме там и смело мога да кажа, че откъм обслужване, качество на храната и цени е много добре. Впечатление прави, че

има само мъже по заведенията

Жените се скитореха по улиците.

Още по-големия кеф дойде с храната

За информация на тези, които се интересуват от цените към днешна дата. За 2 бири Скопско, 10 малки кебапчета, 1 плескавица 170 грама с шунка и кашкавал, хляб и шопска салата платихме 540 денара или 18 лева в български пари. Не успяхме да се справим с всичко въпреки, че бяхме умрели от глад.

Естествено, цените на цигарите също са радостни за пушач като мен. Кутия Лъки Страйк се продава за 90 денара или 3 лева. Проблемът е, че имаме ограничение от 2 кутии през граница.

Крива паланка, Македония

Преди да тръгнем се отбихме в една Месарница за да купим качествено свинско и плескавици. Жената с усмивка каза, че разчита на българите, които купували огромни количества месо особено по празници. Общо взето търговията там разчита на българите, което е добре, че някои все пак разчита на нас.

Тръгнахме си със смесени чувства.

На мен Македония ми хареса,

но много повече ми прилича на една сръбска провинция отколкото на България. Явно правителството симпатизира повече на Белград от колкото на София, което честно казано за мен е грешния подход. Бих отишъл там отново само заради храната и цигарите, но ми е жал за беднотията, в която живеят

Автор: Антоан Данаилов

*Всъщност поне 75% от населението на земята е по-бедно от България, при нас просто е неприлично да си щастлив – бел.Ст.

Други разкази свързани с Другата Македония – на картата:

Другата Македония



Booking.com

Публикувана на 09/28/16 13:38 http://patepis.com/?p=68495

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване