10/04/16 06:29
(http://vasvalch.com/)

Как да направиш блога си популярен?

блог писане

Темата за блоговете продължава да ми е любима. Почти всеки ден попадам на нови интересни сайтове, за които не съм чувала преди – което показва точно колко необятна е блогосферата, но и насочва към тенденцията добри блогове да не се промотират достатъчно ефективно.

Една интересна инфографика от Referral Candy събира на едно място доста съвети как да покажете на света работата си. За мен обаче част от съветите могат да бъдат спестени – ето тези, които до момента са ми носили най-големи ползи. А за всички съвети в графичен вариант вижте края на поста.

Няма добър блог без добро съдържание

Колкото и добра да е тактиката ви за промотиране, няма как да успеете без добро съдържание. Дори когато съм използвала всички промо-канали, до които имам достъп, ако текстът не става, резултатите няма да са добри. Преди всичко, блогът трябва да е полезен – съдържанието трябва да решава истински проблем, който аудиторията ви има. Затова най-добрите постове се получават, когато пишете за себе си – познавате своите най-горещи въпроси и най-наболели проблеми, нали?

На второ място, съдържанието трябва да е уникално – или да дава напълно нова информация, или да добавя стойност към чуждо съдържание (какъвто е този пост). Всъщност, курирането на съдържание е ниша с голям потенциален успех – вижте колко много хора намират стойност в постовете на Мария Попова от Brain Pickings.

Блогът не е само текст

В тази точка и аз често съм виновна. Блоговете се градят основно върху писмен текст, но може да са и много повече, Залагайте и на визуално съдържание – снимки, инфографики, видео. Обърнете внимание и на форматирането на текста. За да повишите четивността и да задържите вниманието на потребителите, оставете съдържанието да диша. Направете го лесно за сканиране с подточки, параграфи, подзаглавия.

Градете връзки с аудиторията и с други блогъри

Красотата на първите ми години в блогосферата (разбирайте далечната 2007 година) се криеха в това, че всички се познаваха. Не просто знаеш за какво пише този човек, а сте се виждали на живо поне 2-3 пъти по събития и неформални сбирки. Това трябва да продължи с блогъри във вашата ниша, дори да е на по-ограничено ниво. Красотата на социалните медии е че всички са свързани и ако случайно няма организирани събития във вашата ниша, можете да ги създадете.

Трябва да градите връзки  с аудиторията си – дори да е само виртуално. Крайната цел е да опознаете нуждите им и да можете да предоставите полезно съдържание. Полезно е и да стимулирате постоянна група от лоялни читатели – за мен най-ефективно е да общувате с тях по email с редовни newsletter-и с курирано и собствено съдържание. Тактиката да градите аудитория в социалните мрежи е полезна краткосрочно, но не е добра идея да разчитате само на платформи, върху които нямате пълен контрол.

Таргетирайте нишово

Споделяйте съдържание с тези, които наистина се интересуват от него – важи както по отношение на аудиторията, която вече сте опознали, така и за лидерите на мнение от вашата ниша. Недейте да спамите всичките си професионални контакти директно при публикуването на всеки пост – запазете си правото да ги привлечете тогава, когато имате наистина ключово съдържание. Ефективен вариант е да цитирате даден експерт в материала – това не само придава тежест на текста, но и ви дава повод да се свържете с него директно.

Използвайте социалните медии

Тук няма да се спирам на нещата, които всички вече са чували – избиране на правилен момент от деня, споделяне в различни социални медии (но без да прекалявате – изберете тези, които използва целевата аудитория). Точката, на която искам да обърна внимание, е използването на старо съдържание – споделяйте наново постове, които са се представили добре преди. Към тях очевидно има интерес. Ако информацията в тях вече е започнала да остарява, освежете я и споделете отново – това изисква много по-малко време от създаване на напълно нов материал, а шансът за успех е по-голям.

Превърнете промотирането в навик

Отделете си време, по възможност конкретна част от деня, в която да работите за увеличаване на аудиторията си – също както би трябвало да имате маркирано време в календара за създаване на съдържание. И не си измисляйте извинения за промяна на това време – навиците се градят с постоянство!

Вижте цялата инфографика със съвети от топ маркетинг експерти:

The 9 Most Powerful Blog Promotion Tactics From Top Marketing Experts [Infographic]

Постът Как да направиш блога си популярен? е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 10/04/16 06:29 http://vasvalch.com/blog-promotion/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване