10/05/16 13:57
(http://ivo.bg/)

Гълъбът Борисов пропусна да задуши “ястребите” Трайков и Събев в реформаторското им гнездо

Който познава моя почерк на публицист , знае, че избягвам да агитирам дори за съмишленици сред политиците. Тяхна работа е да се проявят чрез действията си или в най-лошия случай- чрез хората, които в днешно време се наричат пиари.

Няма как обаче да не отбележа, че най-накрая на българския политически хоризонт се появи ясна алтернатива на масовото шикалкаване по най-важния въпрос от сферата на нацоналната ни сигтурност: отношенията с Русия.

Тази тема би трябвало да е водеща и в канадидат- президентката кампания. Да е ясно кой къде стои в координатната система при опитите да бъдем дърпани назад и към изостаналия Изток срещу съответния политически противовес да вървим напред в крак с развития Запад.

Беше най-малкото “странно”, че тази ярка разделителна линия така и си остана размита в публичната дейност на българските демократи толкова години, през които руският натиск за разделяне ( и владеене, ако може) на българите се засилваше.

Това абсурдно отсъствие на диагнозата за най-опасното българско заболяване обаче вече е преодоляно. Вижда се от поведението на двойката кандидати за президентския пост Трайчо Трайков и Съби Събев. Днес те са предизвикали останалите участници в надправата за изборите да изразят отношение към имперската намеса в българските работи от страна на Путин

http://clubz.bg/45313-trajcho_trajkov_kremyl_ni_zaplashva_zashto_si_mylchite

Мога засега да добавя само, че ако Трайков и Събев продължат в същия дух, за първи път през това хилядолетие мислещите българските демократи ще получат възможността да се обединят политически на реалната плоскост на противоставянето Изток-Запад у нас, без да е нужно декларативно да се отдалечават от разбиранията си за дясно и ляво ( защото и в лявото пространство, макар и рядко, има хора, които не биха искали дивият руски капиталистически режим да се развилнее в България).

Първото косвено признание за това се появи днес по смисъл в рамките на изявление на един подчертано ляв социолог ( някои дори го наричат “баща на българската социалогия”). Без да взима отношения по спора Изток-Запад ( подчертавам това, за да не му приписвам качество, каквото не е проявил), Петър-Емил Митев призна, че изборът на Цецка Цачева за кандидат президент засилва позициите на Трайчо Трайков, тъй като тя няма с какво да привлече десните избиратели, а бетонира само твърдото ядро на ГЕРБ.

Иначе казано, имаме първото социологичско потвърждение, че ГЕРБ този път няма да може да заблуди десния избирател, освен ако не е гербаджийски кон с капаци, нагазил в люцерната по партийна линия.

Любопитно е, че други левичари, като Татяна Дончева и проф. Близнашки, в същото време определиха днес кандитурата на Цачева като добра, заявявайки, че не бивало да я подценяваме ( левите си я припознават за своя, това е ясно). Общото между двамата е, че проруските им тежнения ги карат допълнително да хареснат послушницата на Борисов, който е стълб на руската пета колона – повече с бездействието си срещу нея досега, но все по -активно и с декларативната си подкрепа за руското влияние, каквато беше фронталната му атака срещу “ястреба” Плевнелиев и самохвалството му, че заедно с президента Путин и премиера Медведев успял да “урегулира” проблема с говоренето на настоящия президент.

Апропо, да се противопоставиш на руските интриги срещу България е дотолкова забранено в днешната българска политическа действителност, че кукловодите на кампанията не посмяха да създадат някаква дублираща имитация на Трайков и Събев в това отношение, за да размият изгледите им за успех. Тази “пропусната полза” е много, много оптимистичен сигнал с потенциал за успешен развой на представянето на Трайков и Събев. На другарите манипултори не им е хрумнало да пуснат в състезанието в дублираща роля ( както винаги правят досега) някои имитатори на “русофобия”, защото са приспани от досегашната практическа липса на подобна ясно изразена линия в поведението на реформаторите, излъчили точно тази двойка кандидати.

Явно Трайков и Събев са изненадали “когото трябва” и сега остава да капитализират успешния си ход, тъй като потенциалът на избирателите с прозападна ориентация  у нас е далеч по-голям от прехваленото “болшинство” на електоралното българско русолюбие.

И още нещо. Вече ще е късно да ги “отстрелват” като “русофоби”. Трябваше да го направят, преди да ги номинират. Сега обвинението срещу тази двойки в “русофобия” може само да работи в тяхна полза.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване