10/14/16 11:46
(http://ivo.bg/)

Без да иска Борисов се закани да помогне на Трайков срещу Цачева

Най-голямата пречка пред евентуална победа на Трайчо Трайков на президентските избори не е конкуренцията, а …Реформаторският блок. Той блокира опитите му за разграничаване от ГЕРБ с двойствената си (о)позиция.

Това е редкият случай, когато ще се съглася с Бойко Борисов. Той изригна днес пред журналисти с въпроса докога ще му лицемерничат реформаторите, заплашвайки с отстраняване на министрите им от правителството.

Не само ще се съглася, но и ще го потупам по рамото бащински ( защо да не си припиша бащинство на тази идея, която толкова пъти съм споделял!) за полезното му “прозрение”. Същевременно ще възкликна и съм сигурен, че много поддръжници на автентичната демокрация в България ще въздъхнат с надежда: “ дано”!

“ Дано”, защото самите реформатори така и не събраха политически кураж да поправят грешката си да бъдат патерица на Борисов, с което се обезличиха. Изпратиха качествени хора, като Трайчо Трайков и Съби Събев на битка с вързани крака към стълба на позора, с надпис ГЕРБ.

Колчем някой от реформаторите си позволи позиция, различна от Борисовата, той моментално ги контрира с логичния аргумент, че те само така си приказват, но на дело е работодател на техните хора във властта. Ето, че сега се появява  скъса с тях. Самите реформаторите трябваше  да предизвикат такъв оздравителен развод. Но както всичко друго, той май също ще стане по волята на премиера. Но пък това може да стане дългоочакваното начало на реално преформатиране на демократичното пространство в България, обсебено от популизма на ГЕРБ.

Реакцията на Борисов обаче само на пръв поглед е гневна поради “натрупвания” на гняв срещу реформаторите, които с нищо по-особено не го предизвикват в момента. Друго се случва.

Премиерът надушва опасността от провал на изобрите, за който той ще е истинският виновник най-малкото заради посочването на абсурдното си протеже Цецка Цачева като участник в битка, която не е по силите й. Днес се появи първото социологическо проучване, което се ангажира с прогноза, че Цачева ще загуби на втори тур от Радев и Борисов веднага реагира като “ранена в сърцето пантера”, търсейки вече изкупителна жертва.

А каква по – лесна цел за “пантерата” , която гука като гълъб с руски акцент, от плячкосаната формация на реформаторите. Ще каже, че те не са го подкрепили , че дори са дръзнали да издигнат собствен кандидат ( категорично превъзхождащ от пръв поглед интелектуално Борисовото подобие в пола). С един скандал с тях насред кампанията би могъл да обясни надвисналия провал над Цачева.

По-добра услуга за Трайков от това, Борисов да уволни министрите, на които им е толкова хубаво да оцеляват под неговото гълъбово крило, не може да се измисли. Смълчаните обекти на неговата заплаха обаче не помагат с поведението си това да се случи и Борисов пробва да ги уязви още повече, разказвайки пред репортери в своя типичен господарски стил, че в негово присъствие “те” ( кои конкретно?) били “много тихички”.

Стискам палци Борисов да извърши поредната глупост и да услужи на предизборната кампания на Трайков с “развод по банкянски” с реформаторите, освобождавайки по този начин колебаещите се гласоподаватели от задръжките за кого от управляващите да гласуват- дали за ГЕРБ или за подзкрепящите герб реформатори. Поставени пред този абсурд мнозина продължават да мислят, че е прагматично да заложат на по-силния кандидат , за да спрат “червения генерал”.

При хипотезата за разрив с реформаторите, който би повишил резултата на Трайков сред мислещите демократи в България, същият може да се окаже конкурент на Цачева за второто място на първия тур ( макар червендалестаната агенция ГАЛЪП да й дава в първото си проучване днес минимална преднина пред Радев и първо място преди балотажа на този етап).

А отиде ли Трайков на балотаж с когото и да е от двамата претенденти, България най-после ще има възможност да си свери часовника по основната линия на разделението, която не е ляво-дясно, а Изток-Запад. Трайков е единственият кандидат , който олицетворява прозападната ориентация на България, но с правителствения камък на шията под крилото на Борисов няма как да се открои. Сега Борисов е на път да му помогне, правейки си тънки сметки в характерния за него дебелашки стил на скандалджия, който нарежда на депутатите кога да работят.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване