10/18/16 19:41
(http://ivo.bg/)

Борисов се бои Трайков да не проговори

Ще ви кажа нещо еретично: Бойко Борисов се бои от Трайчо Трайков.

Днес той изпълни желанието му да освободи трима бивши червени министри от постовете им на ключови държавни позиции в енергетиката.

Трайчо Трайков, който не за първи път се шегува с (почти) каменно изражение по адрес на простоватия ни премиер, реагира, че се радва, когато Борисов слуша него, а не Цецка Цачева.

Защо премиерът се осмели след две години на власт да отстрани уж големите си политпротивници  с дългогодишни управленски позиции от котилото на БСП, лица на московската енергийно-икономическа пета колона у нас Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов?

Един от логичните отговори, който може да чуете, е, че Борисов, както винаги, действа според обстановката, т.е. политически целесъобразно. Сделката му с БСП за тримата другари на този етап му пречи да се прави на десен. И той я разваля. Критичната ситуация с неизбираемата Цецка Цачева, изисква от него “антикомунистическо” втвър(в)дяване.

Самата Цачева няма как да изрече нетипични за нея неща срещу съмишлениците си от БСП, заедно с които лобираше за проекта край гьола в Белене. От нейно име в кампанията й говорят жестовете на Борисов, за когото няма проблем да откаже изведнъж премиерското си покровителство на “тримата братя и златната ябълка” в българските държавни енергийни дружества. За целта му трябваше горе-долу толкова време да събере  лични причини и кураж, колкото за отказа му от самата руска ядрена централа.

Как да й се обърне езика на Аецка срещу нейните компаньони от кампанията в полза на руската АЕЦ “Белене”, с които се състезаваше да обяснява колко хубаво би било да се случи това ядрено безумие в името на местното благоденствие в Белене и Плевен?

Но под тази очебийност на решението на Борисов се крие още нещо. Той знае, че Трайков знае. Знае много неща. Знае ги от времето, когато му беше министър. Беше му и невидима за населението опозиция по въпросите на енергийната разпродажба на България в полза на Русия, заради което беше сложен на дузпата от своя началник, който го изрита брутално с просташкия аргумент, че се припичал на слънце на един форум в Катар, вместо да очарова катарските инвеститори.

Ами ако Трайков се ядоса истински сега и реши да отмъсти като изостави коалиционния си ироничен, но все пак щадящ тон спрямо Борисов?

Ето това си мисли в момента Борисов, който постъпи с уволняването на тримата червени началници на високи постове в държавната иконмика по същия начин, както  в онзи момент, когато беше принуден да прекрати най-после проекта АЕЦ “Белене”. Действа под натиска на невъзможността да протака още.

Мачлето обаче загрубя и не се знае кой и по колко пъти ще бие дузпи на финала.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване