10/18/16 09:41
(http://ivo.bg/)

В Австрия не ценят “другата гледна точка”- посегнаха на един паметник на културата

В Австрия събарят родната къща на Хитлер, оцеляваща досега като паметник на културата. http://clubz.bg/45829-sybarqt_rodnata_kyshta_na_hitler

Всеки руски и български ( което е същото) хуманист, защитник на тезата, че историята трябва да се възприема такава, каквато е  ( нали знаете- битият бит…) и че посегателствата към монументалните факти от миналато са чиста проба вандализъм, ще потвърди: това австрийско решение вече е прекалено!

Ясно е, че фашистката хунта в Киев си позволи да посегне на безценните произведения на изкуството от времето на най-хуманния строй в Украйна. Хунтата е фашистка, нали така. Били им отнели един полуостров напоследък, а пък преди изморили нарочно с глад някъде между 6 и 9 милиона украинци ( кои да ги е броил точно, някакви си  малозначителни малоруси). Това повод ли е да си отмъщават на културно-историческото наследство от онези величави времена?

Че поляците мразят кой знае защо своито многократни осиновители в рамките на руската и съветската империи, това също е известно, макар и непонятно за хуманистите в Русия и у нас. Естествено е такива неблагодарници да рушат прекрасните статуи на Ленин и на армията, възприела негото учение за безмилостното унижощавано на всичко, което стои на пътя на великата комунистическа идея. Варвари са поляците в сравнение с цивилизования руски съсед!

Малките, завистливи за високия руски стандарт на живот и също така несправедливи спрямо бащинските съветски грижи за обединението им под чука и сърпа балтийски народи дори не заслужават да бъдат споменавани. Тяхната русофобия не си струва ценното руско ядрено оръжие, необходимо за изпепеляването на Ню Йорк ( както се закани любимия на Путин телевизионен водещ Кисильов). Някоя и друга дивизия би свършила същата работа за наказание, че местят съветски паметници и ги снабдяват с обяснителни плочи, на които освободителната Червена армия бива определяна като окупационна ( както в естонската столица Талин).

Украйнско-полското-балтийско вандалство щеше някак си да мине за обикновена съседска проява на комплексарщина спрямо проспериращата съветско-руска нация. И при чехите се забелязва нещо подобно- боядисно в розово. Танкът Т-34, сам по себе си произведение на съветското военно изкуство, осквернен по този начин ( че и на платформа по реката насред Прага го разходиха!), издава розовите мечти на малкия народец да заживее нявга така прекрасно, както  славянските братя във великата Русия. Обаче- ядец. Едва ли. Централноевропейските вандали са обречени на мизерия- ако не материлна ( с бира и наденички), то духовна, щом не ценят танковете, които им се притекоха на помощ в момент на незрял стремеж към Пражка пролет насред световна комунистическа зима.

Както става дума за рушене на паметници на културата, допустимо само в нецивилизованите страни, испанците също се изложиха и показаха своя нрав на  завоеватели на чужди територии ( каквито руснаците например никога не са били, те са освободители на територии с и без население). В Испания не си взеха поука от светлия руски пример  да се покаят за премахванто на паметниците на един диктатор и да пазят зорко паметниците на неговия.  Испанците ги забраниха ги със закон от 2007 г. За три години ги ликвидираха. Последният подобен беше премахнат с аплодисменти на публиката (  с надничащи зад нея просълзани от мъка привърженици на другата, диктаторската гледна точка)  под звучите на военна музика на 7 август 2010 г. в град Мелиля.

Испанският случай ми е любим и за друго: много е подходящ за онези, които непрекъснато дават за пример помиряването в Испания чрез унищоването на досиетата и, както се окзава, чрез унищожаването на монументалниото възвеличаване на виновниците за това да е имало досиета.

Защо обаче и в Австрия посягат на миналото? Къде остава прословутата австрийска привързаност чуждите съветски паметници, щом не ценят собствените? Не им стига, че превърнаха изтеглянето на руските войски от страната им на 26 октомври през 1955 г. в национален празник , замаскиран като Ден на неутралитета,( вместо да вземат пример от нас- два поредни национални празника на България славят тъкмо обратното). Не се ли виждат, че са една плюнка на картта в сравнение с великата Русия. Че те по територия са по-малки и от нас! Така им се пада, щом не си ценят културното наследство досатъчно и посягат на къщи, свързани с най-известния австриец за всички времена.

Няма ли някой от преселилите се в Австрия нашенци, които скърбят за НРБ, коленичили върху куфарчетата с изнсени милиони, да им каже на австрийците, че за оценката на тоталитарното минало има и друга гледна точка, която трябва да се ужавава? Ето, в София др. Йорданка Фандъкова твърди точно това за Монумента на окупационната червена армия МОЧА в редките случаи, когато някой дръзва да й зададе въпрос защо той все още стърчи над столицата ни въпреки решението на местния парламент за неговото демонтиране от пролетта на 1993 г.?

За контраст да обобщя. В Русия си съхранявят не само съветското монументално наследство, но вече започват да строят паметници на руски хуманисти, като Иван Грозни, вдъхновител на бащата на народите Сталин за методите в налагането на руската правда над собствения и други народи.

Най – цивилизованият народ обаче сме ние. Не само празнуваме датата 3 март като нацонален празник, без нито един представител на българската нация да е бил поканен на събитието, организирано от двете договорящи се ( за наша сметка) империи. Това само по себе си говори за изключителната ни толерантност и склонност да сме благодарни, когато сме окупирани с цел освобождение. Паметници на тази толерантност се извисяват над централните части на много български градове, завзети от Червената армия без нито един изстрел на съпротива от толерантаната ни армия.

Ха сега кажете, коя нация е най-европейската в Европа, щом ще си мерим толерантността към ваятелите на нашето минало и настояще като аршин за цивилизованост!

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване