10/18/16 06:50
(http://vasvalch.com/)

Тайните на лекторите от TED

ted talks

Имам личен интерес към добрите презентации – не само защото и аз обичам да говоря на сцена. Намирам способността да задържиш вниманието на публиката и да разкажеш история за определен вид изкуство, приложимо в много сфери. Не мислете за презентациите само като нещо случващо се на сцена пред голяма амфитеатрално разположена аудитория. Същите умения са нужни, за да представите идея на инвеститор или да убедите екипа си в потенциала на нов проект.

В последните години Carmine Gallo се доказа като експерт в презентациите. Той деконструира успешните презентатори и анализира основните елементи, допринасящи за доброто им представяне. Първата ми среща с него бе покрай книгата The Presentation Secrets of Steve Jobs (превеждана и издадена на български). Сега той се фокусира върху наблюдение на лекторите от най-известното събитие за въздействащи презентации – TED. Открива 9 основни елемента в 3 групи, за които говори в Talk Like TED.

talk like tedТрите закона на добрата презентация

Gallo фокусира вниманието върху три основни закона за презентации. Те трябва да са преди всичко емоционални, пълни с нови идеи и запомнящи се. За мен заявката, че тези закони са изведени на база невроанализи е по-скоро любопитно допълнение, отколкото повод да се доверя изцяло на тезите в книгата – но пък повечето от тях звучат много логично.

Доброто представяне носи емоционален заряд и докосва публиката дълбоко. Това на практика е „входния билет“ към вниманието на публиката ви – без емоция не можете да задържите фокуса върху идеята си. Презентациите дават нещо ново – знание или гледна точка – а тази новост помага аудиторията ви да запомни вашето послание. Ето трите ключа за успеха ви като презентатор.

Създайте емоция

Първо трябва да изградите емоционалния заряд на представянето. Ако не можете да предадете страстта, която изпитвате за темата или проекта на презентацията си, надали някой друг ще се запали по нея.

People cannot inspire others unless and until they are inspired themselves.

Фокусирайте се върху личната си връзка с темата – така ще откриете причината въобще да говорите пред групата си слушатели. След това включете поне една запомняща се история – още по-добре, ако са две или три. Историите помагат да илюстрирате темата си и могат да работят също толкова убеждаващо, колкото статистиките и числата. Ако една добра реч се състои от pathos, ethos и logos, както ни учи Аристотел, според Гало pathos трябва да заема около 2/3 от представянето ви и историите са част от точно този емоционален елемент.

Your audience wants someone or something to cheer for. They want to be inspired. Give them a hero. Captivate their imagination with stories about yourself, other people, or successful brands.

Част от емоционалното представяне е и вашето присъствие като лектор. Тук говорим за неща като език на тялото, цялостно „обхващане на сцената“ (добрите презентатори не са статични, а се движат), ниво на гласа (скорост, сила на гласа, височина на тона, планирани паузи). Основният съвет тук е практика, практика и още практика. Колкото по-често ви се налага да говорите пред хора, толкова по-добри ще бъдете в това.

Дайте им нещо ново

Вторият основен център на презентацията е нейният оригинален характер. Трябва да дадете на аудиторията си нещо ново – нещо, което никой не им е казвал досега. Дори ако идеята ви сама по себе си не е нова, представете я от различна гледна точка – това увеличава шансовете хората да я запомнят. Внесете в презентацията елемент на изненада, който да създаде емоционален заряд – Гало дава за пример Бил Гейтс, който пуска в залата комари, докато говори за малария. Със сигурност ще запомните нещо такова, нали?

Only through seeing your own world through a fresh lens will you be able to give your audience a new way of looking at their world.

Оригиналната идея на презентацията обаче трябва да е и максимално проста. Ако някой се опита да обобщи посланието в един туит от 140 знака, как ще изглежда той? Ако нямате отговор на този въпрос, трябва да поработите още, докато направите съобщението още по-ясно.

Накарайте ги да запомнят

Първият начин да създадете запомнящо се послание е да не отделяте време за празни приказки. Не правете презентацията си по-дълга, отколкото трябва. Причината TED лекциите да са ограничени до 18 минути се крие в това, че по-дълго съдържание натрупва твърде много нова информация в съзнанието на слушащия и той забравя всичко, което сте му казали.

Тъй като послания, облечени във визии, се помнят по-лесно, наблегнете на визуалното представяне на информацията. Ако можете да предадете идея със снимка, не ползвайте текст. Ако можете да използвате графика, не слагайте таблица с цифри. Звучи като нещо ясно, но е и много важно, защото увеличава многократно вероятността посланието ви да бъде запомнено. Запомняме около 10% от вербално представената информация – но ако тя е допълнена от тематична визия, запомняме 65%.

Струва ли си книгата?

Презентационните умения са много по-важни отколкото може би осъзнавате. Както казва Gallo:

Failure to communicate effectively in business is a fast road to failure. It means startups won’t get funded, products won’t get sold, projects won’t get backing, and careers won’t soar.

Затова е време да се фокусирате върху това да се научите как да презентирате като звезди. Talk like TED ще ви помогне за това, но не е пълен наръчник за презентации. Ако искате да прочетете повече примери за всяка от точките горе, вземете пълното четиво. Ако търсите само дестилирано представяне на идеите, този пост и презентацията по-долу ще ви свършат работа и ще спестят време.

Постът Тайните на лекторите от TED е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 10/18/16 06:50 http://vasvalch.com/talk-like-ted/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване