10/21/16 14:17
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БАЛОТАЖ НА ДВАМА СРЕЩУ ВСИЧКИ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Ладжман с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Към сайта SBS на български: http://www.sbs.com.au/yourlanguage/bulgarian

/Фили/ В България – всички социологически проучвания сочат оспорван балотаж на президентските избори през ноември. На този фон изненадващо прозвуча скандалът, избухнал между ГЕРБ и Реформаторския блок – двете дясно-центристки формации, които са заедно в управляващата коалиция. По темата разговаряме с Пламен Асенов.

– Пламен, в ляво има поне пет-шест кандидат-президенти, но те много внимават да не се атакуват взаимно. В дясно има само двама и техните формации се сдърпаха още в началото на кампанията. Защо стана така?

– Скандалът между ГЕРБ и РБ дойде неочаквано, Фили и май не станаха съвсем ясни истинските причини за него. Това, което видя и разбра публиката, беше как премиерът Бойко Борисов един ден се събудил ядосан от двуличното поведение на министрите от Реформаторския блок. И последваха грозни сцени. Както сам Борисов цветисто се изрази – пред него реформаторите са милички, мазнят се и говорят едно, а зад гърба му – съвсем друго. Вероятно е така, но това нито е от днес, нито е от вчера. Обаче под натиска на гнева си, подобен на знаменития гняв на Ахила, сина Пелеев, Борисов изглеждаше, сякаш наистина ще избухне, насред президентската кампания ще разпусне правителството и ще тръгне към предсрочни парламентарни избори, както се закани. Нищо такова, разбира се, не стана. Два дни по-късно всички се смириха, разбраха се и управлението продължава да е в досегашния си вид. Което обаче означава също, че си носи досегашните проблеми и тлеещите напрежения, които в един момент непременно ще доведат до нови конфликти.

– Но какъв беше формалният повод за раздора в дясно?

– Ами имаше противоречия във връзка с наложената от ГЕРБ парламентарна ваканция от почти месец, докато тече предизборната кампания. Това беше наистина безобразно решение, което онзи ден бе отменено. Друга част от проблема беше свързана със спорните, дори нелепи промени, направени неотдавна в Избирателния кодекс. Както се оказа, те веднага дадоха гнили плодове, та се стигна до брожения и настояване за още една промяна в хода на самата президентска кампания. Сред основните препъни-камъни например беше въпросът за броя избирателни секции, които могат да се разкриват в чужбина. Наложеното ограничение те да са максимум 35 в една държава, гръмна бързо, когато се оказа, че получените легитимни заявки само от Великобритания за откриване на секции са над 50. РБ се обяви за незабавна промяна и докато ГЕРБ се бавеше със своята позиция, това стана част от конфликта.

– Пламен, но аз си спомням, че при промените в Избирателния кодекс ограничението за броя секции не дойде от ГЕРБ, а бе наложено от третия партньор в управлението, тъй наречения Патриотичен фронт…..

– Така беше, Фили. Патриотичният фронт направи тази политическа магария, ако трябва да я нарека с нейното истинско име, с една единствена цел – да се ограничи възможността на българските граждани, които живеят в Турция, прогонени там през 89-та година от комунистическия режим, да имат реална тежест в българския политически живот, тоест, да не подкрепят ДПС. Съвсем отделен въпрос е защо уж демократичните десни формации ГЕРБ и РБ тогава приеха подобна антидемократична поправка, с други думи – дали се поддадоха на политическия рекет от страна на ПФ с неудоволствие или с удоволствие. Така или иначе, сега и по този въпрос се постигна съгласие. Решението е в страните от Европейския съюз да няма ограничение за броя на избирателните секции, които ще се откриват, а във всички останали държави се запазва ограничението за 35 секции. Така че ако в Австралия има заявки за 36, Фили, съжалявам, но няма да стане и ти можеш да се окажеш дискриминирана, ако най-близката до теб секция е в Пърт.

– Но, Пламен, това са технически въпроси и биха могли да се решат в спокоен диалог, не изглеждат като достатъчно солидни причини за конфликта, който избухна в дясно. Има ли в цялата работа нещо друго?

– Не знам, Фили, аз самият съм дълбоко учуден от тази политическа недалновидност ли да я нарека, слепота ли…..Когато си наясно, че на балотажа утре твоят кандидат ще има неистова нужда от подкрепата на единствената формация, с която реално можеш да си партнираш, ти да се скараш точно с нея, вместо да използваш енергията и ресурса си за атака срещу истинските политически противници, ми звучи като проява на някакъв самоубийствен рефлекс. Само че това е прекалено имагинерно обяснение, за да го приемем. Друго обяснение дойде от политолога Евгений Дайнов и в него има известен резон, макар също да се отнася повече към психологията, отколкото към чистата политика. Дайнов казва, че скандалът е демонстрация на сила от страна на ГЕРБ, които, първо, по принцип управляват страната силово и второ – така се мъчат да прикрият фактическата си слабост, защото през последните месеци забележимо губят почва под краката си. Тази демонстрация е насочена към всички партии, тя заявява – вижте как можем да унижим дори съюзниците си и мислете колко повече пък можем да причиним на вас, някаква си опозиция. Определено може да се разсъждава и в тази посока, Фили, но, така или иначе, белята, пряко свързана с президентските избори, е сътворена – десните партии и кандидати се смразиха помежду си по такъв начин, че едва ли може да се очаква гласове от РБ да подкрепят кандидата на ГЕРБ по време на сигурния вече балотаж.

– Пламен, но може би ГЕРБ не се притесняват, защото имат информация, според която ще спечелят изборите сами?

– Няма такава информация, Фили, а ако те имат, значи или някой ги лъже, или сами се лъжат. Според последното проучване на агенция Галъп, на втория тур е по-вероятно да победи кандидатът на БСП Румен Радев. Той ще изостава в изходната си позиция, но после има откъде реално да получи подкрепа. Да, българският вариант на агенция Галъп не е най-добрият индикатор за реалностите, особено в предизборния период. Обаче последното проучване на меродавната агенция Алфа рисърч също насочва към подобна възможност. Според него на първия тур кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева ще изпревари кандидата на БСП с около 8 на сто. Обаче още миналата седмица говорихме за това, Фили, че на нея и трябват към 15 на сто, за да е сигурна, че няма да изгуби балотажа. Докато при 8 процента нещата са твърде съмнителни. Да, Алфа рисърч казват, че в деня на проучването – но подчертават, че ако балотажът беше наистина точно в този ден – той би бил спечелен от Цецка Цачева с преднина от 1.3 на сто. Този резултат обаче е в рамките на статистическата грешка и означава, че Цачева със сигурност има нужда от странична подкрепа. Така че, Фили, за разлика отпреди няколко месеца, когато се смяташе, че кандидатът на ГЕРБ с песен на уста ще спечели президентските избори още на първия тур, днес вече има реална опасност да ги загуби дори на втория, при това от кандидат на БСП, който открито иска преразглеждане на българското членство в Европейския съюз и НАТО.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com

 

 

 


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване