10/25/16 07:15
(http://vasvalch.com/)

Craig D. Forrest: Разкажете историята, която аудиторията ви иска да чуе

craig forrest

У нас има доста събития насочени към основите на маркетинга, както и стойностни конференции за определени индустрии (e-commerce, retail, start-ups). Какво често ми липсва? По-задълбочени нишови събития, които да дадат повече за конкретни маркетинг-сфери. С изключение на SEO Конференцията, такива събития просто няма.

Досега – защото на 12 ноември ни чака първият специализиран семинар за видео маркетинг Видео, Маркетинг, Екшън. Събитието ще ни потопи в дебрите на маркетинга чрез видео-съдържание, а водещ лектор е Craig D. Forrest – продуцент и режисьор с над 40 години опит, работил с компании от ранга на Discovery Channel, Animal Planet, CBS, HBO, Toshiba, McDonalds, Virgin music group. Имах възможността да му задам няколко въпроса и да получа доста интересни отговори:

Работите в сферата на видео продукциите от много години. Как се променя средата днес в сравнение с времето, когато започнахте да се занимавате с видео?
Аз започнах работа през 70-те, тогава видеото беше свързано с големи камери и лента. Тежка техника. Телевизията беше в ръцете на телевизонните станции, кабелната телевизия тепърва започваше. Никой нямаше сателитна телевизия или мобилни телефони. Нямаше интернет, email, уебсайтове. Или персонални компютри. Социалните медии не съществуваха. Днес? Смартфонът, който държите в ръката си, е основното устройство, чрез което комуникирате със света наоколо. Връзки, разговори, съобщения, камера, фотография и споделяне. Дигиталните технологии правят света по-малък. Само за части от секундата целият свят може да разбере за твоите мисли, мнения, желания, да види твоите снимки и клипове. И ти можеш да видиш тези на всички останали.

А как се променя видео аудиторията?
В миналото, продуцентите създаваха съдържание и го споделяха със своите зрители – филми, телевизионни предавания, кабелни продукции. Днес зрителите сами създават съдържание и го споделят, както с продуцентите, така и с целия свят, използвайки Facebook, Snapchat, YouTube, Twitter & Instagram. Днес аматьорите водят професионалистите, а не обратното.

Jeff Bezos от Amazon казва, че успешните бизнеси се фокусират не върху промените в дадена индустрия, а върху нещата, които остават непроменени. В този смисъл, кои са вечно актуалните елементи във видеото?
Разказването на истории. Разкажи ми история и лесно ще ми продадеш продукт, изживяване или услуга. Направи го по интересен начин. Иначе ще загубиш зрителя.

craig forrest video marketing

Може ли да споделите пример за успешен маркетинг чрез видео? Защо примерът е добър?
Да, ще ви дам един стар пример. През 1984 по време на Super Bowl Apple представя Macintosh с реклама на Ridley Scott. Атлетична жена тича и хвърля чук по голям екран с Големия Брат. Клипът е пуснат само веднъж, но изстрелва новия компютър на Apple. Запомнящ се, ефективен, въздействащ, иконичен.
А днес? Използваме футболни играчи като говорители на марката за всякакви продукти и услуги. Какво друго? Международни музикални звезди. Kanye West и др. Те могат да продават в много различни държави, защото имиджът и музиката им преминават граници, навлизат в различни култури и часови зони.

Работили сте по проекти с огромна продуцентска стойност, например Шеметна надпревара (The Amazing Race). Но дигиталните маркетолози рядко разполагат с големи бюджети за видео. Какви са спецификите при създаването на видео с ограничен бюджет?
Познавайте аудиторията си. Как искате да ги достигнете, какво ги мотивира. Намерете най-добрата платформа. Говорете за ползите, а не за функционалностите на продукта си. Вземете една обикновена камера, разкажете историята, която аудиторията ви иска да чуе и се уверете, че те могат да взаимодействат със съдържанието и да дадат обратна връзка. И спрете да говорите за това, че нямате пари!

Днес всички говорят за VR. Какво е бъдещето на видео-съдържанието?
Бъдещето е в устройствата, които можете да носите навсякъде, като часовници и очила. 3D. Да, също и VR, но само ако е направен добре.

Мисля, че само с няколко отговора Крейг Форест успя да стимулира любопитството ми – с нетърпение чакам да чуя повече от него на Видео, Маркетинг, Екшън. А ако това не ви е било достатъчно, вижте интервюто на Форест при Любомира Любенова.

Постът Craig D. Forrest: Разкажете историята, която аудиторията ви иска да чуе е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 10/25/16 07:15 http://vasvalch.com/video-marketing-action/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване