10/28/16 09:38
(http://ivo.bg/)

Някой будител трябва да каже на българските ученици истината за Иван Аксаков и антибългарската политика на руската империя

Отлична е идеята на гимназисти от Пазарджик да отбележат Деня на будителите с костюми на български възрожденци. http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/helouin-po-nashenski-uchenici-se-obliakoha-kato-buditeli-6060683

Спор няма: да дефилираш като Вазов или Ботев е патриотично и поривът на младежите е за уважение.

Има само едно “малко но” .

Училището, в което младите родолюбци учат, носи името на руския българомразец Иван Аксаков.

Председателят на московското славянско дружество Иван Аксаков първоначално агитира за освобождаването на славяните на Балканите- никога за братята българи, разбира се. Такава е била имперската идея за “освобождението”. Целта е било да се освободят територии, населенеи със славяни и православни, които да се влеят в руската империя.

За огромно учедване на Русия, руснаците и конкретно на руския придворен пропагандист се оказва, че на завоювяната от руските войски територия (с решаващата саможертва на българските опълченци, спасили Русия от неминуем военен разгром край Плевен) има българи, които упорито настояват да имат своя държава, независима и от “освободителите”.

Когато българите осъществяват съединенито си на 6 септември 1885 г.Русия не само оттегля офицерите си от младата българска армия, не само разжалва от офицерското му звание зачисления в руската армия български кнаяз Александър, не само подстрекава Турция да нападне непокорните българи и да си вземе полагащата й се по Берлинския договор като васална територия Източна Румелия, но и на практика води война на унищожение срещу България с ръцета на поощрения от руската дипломация сръбски крал Милан.

Българите обаче постигат тържество в противопоставянето си на тези импрески интриги и спечелват симпатиите на цяла Европа. С едно изключение ( освен Сърбия): Русия.

Вбесеният българомразец Иван Аксаков възкликва от страниците на своя вестник “Рус”: “ Всяко тържество на българите е смърт за Русия”.

Макар и със закъснение, все пак е бил принуден да признае, че има българи ( за наказание, че българите не искат просто да бъдат славяни, отмъстителни руснаци по-късно измислят теоритята за българите като наследници на “татарите” и въоръжават с нея българомразците в Титова Югославия). Макар и вбесяващо непокорни пред Русия и Турция, но все пак са българи, а не славянско племе, подлежащо на русификация в руската империя, каквото е било намерението на Русия.

 

Става дума за Русия, която ни носи ново иго , както предупреждава в стихотворението си “На руските воини” Иван Вазов по повод руско-българската война през 1916-1917 г., когато българската войска разгромява руските агресори. Именно думата “иго” употребява на два пъти авторът на “Под игото”.

 

Учениците от Пазарджик също могат да научат кой е Иван Аксаков и да поискат училището им да получи патриотично име- на когото и да е от БЪЛГАРСКИТЕ народни будители, вместо да имат за патрон един руски имперски българомразец.

Ето още веднъж стихотворението на Вазов:

НА РУСКИТЕ ВОИНИ

 

О, руси, о, братя славянски,

защо сте вий тука? Защо сте

дошли на полята балкански

немили, неканени гости?

 

Желали би вас възхитени

да срещнем со сълзи и с китки…

Но идете вий настървени,

на грозни зовете ни битки!

 

Желали би вас да прегърнем

и тоз път сърдечно, горещо.

Но взорът ви свети зловещо…

Как ръце сега да разгърнем?

 

О, руси! Аз друг път ви славях

за подвиг велик и чудесен,

високо ви лґкът поставях

във мойта душа, в мойта песен!

 

Вий някога знаме Христово

развяхте за благо човешко –

строшихте ни игото тежко,

а днеска ни носите ново!

 

И пак не ви мразим (не крия:

обича ви още народа);

но любим и свойта свобода,

стократно пµ любим я ния.

 

За тоз кумир ние се бием

и с чужд, и със близък упорно

и няма ний врат да превием

пред никакво иго позорно!

 

О, колко ви, братя, жалея!

О, как би желал, братя клети,

свобода и вам и за нея

кат нас да живейте и мрете!

 

1916

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване