10/29/16 10:26
(http://nellyo.wordpress.com/)

WhatsApp, Yahoo: личните данни

Групата Article 29, която включва представители на националните регулатори за защита на данните на държавите от ЕС, представител на ЕК и на европейския орган за защита на данните, е изпратила писма до  WhatsАpp u Yahoo във връзка със защитата на личните данни в двете компании.

1

В писмото до WhatsApp се изразява сериозна загриженост от факта, че лични данни на потребителите се споделят с компании от фамилията Facebook за целите на маркетинга и рекламата. Изисква се изчерпателна информация за контрола върху данните, за да може да се направи оценка за съответствие с правото на ЕС. Доколкото е възможно да се установи несъответствие, групата приканва компанията да се въздържа от споделяне докато няма гаранции, че е осигурена адекватна правна защита.

Писмото

Така че за WhatsApp в момента се знае едновременно, че комуникацията е криптирана (което привлича потребители), но че данните им (имена, мейли, телефони) се споделят.

В Германия има решение на органа за защита на лични данни, с които се изисква Facebook да спре да съхранява данните на потребителите на WhatsApp, във Франция са на път към решение да санкционират Facebook.

В САЩ правозащитни организации –  Electronic Privacy Information Center, EPIC и Center for Digital Democracy, CDD –  искат от Федералната търговска комисия, FTC  разследване как WhatsApp използва личните данни на потребителите си.

2

В писмото до Yahoo на първо място се изразява загриженост относно оповестената наскоро кражба на личните данни на най-малко  500 милиона потребители на компанията.

Но това не е всичко, има и втори въпрос: Yahoo сканира мейлите по искане на разузнаването и за неговите цели.

Писмото

 


Filed under: Digital, EU Law, Media Law Tagged: dp
Публикувана на 10/29/16 10:26 https://nellyo.wordpress.com/2016/10/29/whatsapp-yahoo/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване