11/02/16 08:22
(http://vasvalch.com/)

Linus Bille: Трябва да изградите дясната половина на мозъка във вашата организация

linus bille cover

Обичам да правя интервюта, защото удоволствието е двойно – можеш да си поговориш с интересен човек, а освен това после можеш да разкажеш неща, които ще са полезни на всички. Този път възможността идва благодарение на Innovation Explorer – събитието за иновации, което ни чака на 23 февруари 2017. Организаторите ме срещнаха с Linus Bille – основател на шведската консултантска фирма за иновации Eicorn Enterprise Ignition. Профилът на Linus ми допадна, защото проповядва иновации базирани на данни – особено приятно разнообразие от стандартните философии за „иновацията като Божие провидение“.

По време на презентацията си на Innovation Explorer ще разкриете митове за иновациите. Какво най-често бъркат компаниите, когато говорим за иновации?
Това е въпросът за милион долара в нашата работа. Ще отговоря като се базирам на проучването ни от миналата година. Eicorn имаше възможност да анализира анкета с 200 от най-големите европейски фирми, фокусирани върху R&D и иновации. Открихме, че половината от тях срещат проблем със скоростта на иновациите – новите продукти, услуги и бизнес модели не се прилагат достатъчно бързо. Но първият (и то грешен) отговор на този проблем, който компаниите неизменно прилагат, е: “За да бъдем по-иновативни, ще накараме организацията и всички в нея да мислят повече за иновации и да раждат нови идеи.” Малкото фирми, които наистина се опитат да приложат това, стигат до хаос и разбити икономии от мащаб.

Защо е така?
Обикновено казвам на тези компании следното: Представете си, че един ден се събуждате и осъзнавате, че само лявата половина на мозъка ви работи. Адски добри сте в това да планирате логични неща, да смятате, да организирате линейни процеси, но въобще не се справяте с креативно, експериментално мислене. Точно това се е случило с вашата организация. В момента се опитвате да накарате лявата половина на мозъка си да работи и като дясна. Това ще стане само със загуба на способности, които лявата половина има, ако функционира нормално. Опитвате се да създадете креативен „дясно-мозъчен“ екип във вашия добре смазан инженерен отдел. Това може да бъде сравнено само с тумор в лявата половина на мозъка – ще разбие сериозно функционирането на екипа.
Правилният подход е да изградите дясната половина на мозъка във вашата организация – и точно както в човешкия мозък, тя трябва да е частично самостоятелна. Тя може да върши неща сама, но наистина страхотните идеи винаги са координирани между двете половини. Накратко, повечето фирми разбират погрешно стратегическата, културологичната и организационната част на иновациите.

linus billeРаботите както с големи корпорации, така и със стартъпи. Каква е разликата в техния подход към иновациите?
Има много разлики. Най-голямата според мен е, че големите компании калкулират риска – те могат да загубят много, но получават само частични ползи. Стартъпите могат да спечелят много и на практика няма какво да губят. Това води до голямо поемане на рискове от стартъпите и никакво от страна на корпорациите.
Друга голяма разлика се крие в това, че иновационните процеси се базират на интуиция и оптимистично мислене при стартъпите и на правила, йерархии и бюрокрация в големите фирми. Според много хора второто не е добра база за успешни иновации и до голяма степен съм съгласен с това. Но когато мениджърите на големи компании ми кажат, че искат да функционират като стартъпи, често ги питам дали са готови да прибавят и 50% вероятност за банкрут в следващите 5 години към пакета. До момента никой не е казал да.
Всъщност, нито една от парадигмите, които съществуват в големите компании или в стартъпите, не е идеална. Това, което и големите компании, и стартъпите трябва да направят е да търсят фундаментално различни начини да се справят с иновациите.

Съществува разбиране, че компаниите имат проблем с намирането на иновативни идеи – но те имат проблеми и при изпълнението. Според вашия опит, какви са най-големите бариери при него?
Често се приема, че иновациите трябва да се разглеждат като “твоето бебе”, за което инстинктивно знаеш как да се грижиш. Често в компаниите някой служител има идея, която може да внесе голяма промяна. Той получава ресурсите и пълна свобода, за да развие идеята. Сравнявам тази ситуация с това някой да измисли страхотна нова мелодия, например докато си подсвирква под душа някоя сутрин. Тогава той получава задачата да превърне мелодията в симфония за оркестър от 100 музиканта. За да го направиш успешно, трябва да имаш опит в целия процес на скалиране на базовата идея (мелодия) през различни етапи (малка група, сингъл, по-голяма група, албум и т.н.) Когато успееш да извървиш целия път, е толкова по-лесно да го направиш отново. Но компаниите често подценяват ролята на обучението за мениджмънт на иновациите.

Често срещан е митът за неуправляемия “креативен гений”. Вашата компания Eicorn се фокусира върху подход базиран на доказателства. Разкажете ни повече за методологията Enterprise Ignition™?
Enterprise Ignition (EI) всъщност е много проста концепция. Караме хората да си зададат въпроса “Как знам това, което знам?” Почти няма значение откъде идват идеите – може да е момент на творческо вдъхновение или резултат от задълбочено изследване на пазара. Но често “гениалното” идва от предположение формирано на базата на собствени предпочитания и гледна точка. С EI тренираме хората да базират идеите си на факти. А там, където факти все още няма, същата философия учи защо и как да създаваме експерименти, вместо да гадаем.

Постът Linus Bille: Трябва да изградите дясната половина на мозъка във вашата организация е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 11/02/16 08:22 http://vasvalch.com/linus-bille-innovation/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване