11/02/16 09:52
(http://ivo.bg/)

Залезът на ГЕРБ може да започне от реформаторски пробив в седмия по големина град

 

Българските медии обичат да правят от извънредните избори в отделно селце водеща тема в новините си. Търсят “мъдри” тълкуватели, правят обобщения и ангажират мобилни екипи да предават от мястото на събитието. В този смисъл препоръчвам да следим какво се случва на едни избори на 6 ноември , които могат да се окажат близки по своята символична важност до президентските и по-важни в това отношение от гласуването за референдума.

Става дума за предизвиканите от недоволните граждани избери за кмет на район “Младост” в София, които за избирателите от този район ще бъдат съчетани като трето допитване до тях в един и същи ден чрез гласуването за президент, референдум и кмет.

Знаете ли, че “Младост” , с неговите повече от 120 000 жители, е всъщност седмият по големина “град” в България?

По скромното ми мнение на човек, живял 18 години в този квартал, той е представителен за средната класа в София и България ( тук червените шамани не могат да настройват своите червени ескадрони срещу “реститутките”, като в централната част на града).

Започнах не случайно този текст с акцент върху очакването как изборите в “Младост” ще бъдат отразени в медиите. Защото медиите у нас са попили през годините на неспирния победен изборен възход на ГЕРБ “мъдростта” да не пречат на този успрем. Или поне да внимават как се държат в рискови зони, какъвто в момента се очертава за ГЕРБ  случаят в “Младост”.

Там на изпитание е поставена “непоклатимостта” на гербаджийската доминиция и то от страна на Реформаторския блок. Ако кандидатът на реформаторите Людмила Божилова стигне до балотатаж, каквито очаквания има, тя с голяма вероятност ще победи спуснатата административно от ГЕРБ непопулярна Мария Илиева, служител в министерството на енергетиката и жител на друг квартал.

И в “Младост”, както на национално ниво, БСП дефилира на изборите с бивш генерал, който при това е откровен другар, а не “скрита лимонка” от рода на Румен Радев. Стефан Стефанов вече веднъж е губил избори от ГЕРБ за същия пост.

Предложената от рефрматорите Людмила Божилова не само не е “парашутист”, не само е родена, израстнала и живееща в квартала, но и от 13 години ръководи сектор “Образования, здравеопазване, култура и социалани дейности” в общината, която е столичен шампион по наситеност с детски градини. В този “град” проблемът с местата в детските градини е решен. Заслугата е на сектора, рэководен от Людмила Божилова. Ако тя се изправи срещу “пришълец” ,като Мария Илиева, с нейния профил на партийно назначение, вероятността РБ да направи пробив срещу ГЕРБ в седмия по големина град в България е повече от реална.

Резултат с изображение за Людмила Божилова Младост кандидат за кмет снимка

Практиката досега показваше, че центърът на София задава тона на политическите настроения в столицата и страната. Кварталите бяха превърнати постепенно в крепости на ГЕРБ. “Младост” не е изключение или поне не беше. Ако обаче се случи промяната, това би имало разтърсващ ефект за окопалата се почти навсякъде гербажийска доминация в местната администрация. Ще има политически ефект далеч извън рамките на “кварталната” значимост и ще даде отражение върху националните нагласи като предвестник на един залез на гербаджийските популизъм в сблъсък с автеничното дясноцентристко изтрезняване.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване