11/05/16 17:00
(http://ivo.bg/)

Трайчо Трайков изпрати критична стрела в десетката: обяви се за преместване на МОЧА

Вчера, на 4 ноември 2016 г., кандидатът за президент Трайчо Трайков осъществи, при наистина огромен интерес, няколко сесии на живо на фейсбук страницата си, по време на които всякакви хора задаваха всякакви въпроси, на повечето от които кандидатът успя да отговори.

Очевидно хората са зажаднели за конкретни отговори от политици, на конкретни въпроси. Особено такива, които са пренебрегвани не само от дейците на московската пета колона у нас, но дори и от техните противници сред политиците, пропуснали (ползата) да повдигнат темата навреме, т.е. много преди тези избори.

Отговорът на Трайчо Трайков на въпроса на председателя на Изпълнителния комитет на Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветката армия (ГИДПСА) е истинско събитие в българската политика, насред която, ден преди изпитанието на 6 ноември, най-после се появи важен фактор с нарастваща тежест в политическото пространство, намерил за нужно и възможно да изстреля своята критика в десетката, в сърцевината на основния проблем на българската демокрация: нейната търпимост към лъжата, символизирана монументално от жалони на поробителите ( както ги нарича през 1993 г.  самият автор на скултурната група “Октомври”, част от Монумента на окупационната червена армия МОЧА) проф. Любомир Далчев https://posledniqt.wordpress.com/tag/любомир-далчев/.

И така, Кубер Сапарев, председател на ИК на ГИДПСА, пита : Каква политика бихте възприели спрямо паметниците, възхваляващи комунистическия режим и изопачаващи ролята на Съветската армия и преиначаващи българската история, които все още стоят на централни места в градовете ни?

Трайчо Трайков отговаря:

Аз смятам, че най-забележимият такъв паметник – този на съветската армия в София – определено не му е там мястото. Но как трябва да се постъпи, с какви темпове във времето, може би е въпрос на допълнително обсъждане. Аз смятам все пак, че паметник на войник от окупаторска армия, вдигнал високо автомат, да доминира над центъра на София не е много приемливо. Още повече, че историята е твърде категорична за това, което се е случило тогава – България не е обявила война на Съветския съюз, както, изглежда, мислеше министър-председятелят по едно време. Съветският съюз обявява война на България, влиза в България и налага господство по свой образ и подражание за следващите 45 години, което налага все още травми, които не можем за преодолеем. Не мисля, че това заслужава паметник на възхвала, по скоро заслужава паметник на историята, който може да съществува и на друго място, не в центъра на София.

https://www.facebook.com/traichotraikovcom/videos/623752217796561/

 

13418757_1272443662767516_4897929085146451661_n

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване