11/09/16 06:29
(http://vasvalch.com/)

Pivot: професионални промени на хоризонта

jenny blake pivot

Има книги, които просто те намират в точния момент – и тук не говоря за провидение или нещо от сорта. Приятно съвпадение ме срещна с Jenny Blake и новата й книга Pivot само няколко седмици след излизането й и едва 2-3 дни след като стана ясно, че ще си търся нова работа. Реших, че това е знак на съдбата и веднага посегнах към виртуалните рафтове на Amazon – оказа се, че е било за добро.

В Pivot Jenny Blake разкрива своята мисловна рамка за кариерно развитие. По собствените й думи, в един момент тя става известна като „жената, напуснала Google“. Независимо дали това ви звучи като добра идея или не, Джени е щастлива от избора си и развива собствен консултантски бизнес за кариерно развитие. Как стига до този момент? С пивотиране.

Основната идея в Pivot е свързана с внимателно планиране и стратегическо „оттласкване“ от текущата траектория на професионалния ти път – само за да стигнеш с по-голяма скорост до желаното място (компания, проект, позиция). Процесът преминава през четири стъпки: планиране, сканиране, пилот и прилагане – за визуално насочените, ето добро обобщение от The Art of Charm:

pivot sketch

Планирайте успеха си

Първата стъпка в поемането на нов път е да начертаем картата на пътуването. За мен това беше най-интересната част от книгата. Джени ви хвърля в сериозен интроспективен режим. Тук са включени няколко упражнения, които да разкрият както собствените ви желания и дългосрочна професионална визия, така и силните страни, на които да разчитате. Резултатът е значително по-ясна визия кое е най-важното и как да се борим за него. Така стъпвате върху здрава основа, от която да се оттласнете към успеха.

Сканирайте средата

След като вече е ясно накъде ще поемете, е време да видите какво може да ви е полезно по пътя. Сканирането е процес, в който идентифицирате хора, проекти и умения, които ще са полезни в бъдеще. За мечтаната позиция ви трябват допълнителни технически знания? Намерете курсове, които ги предлагат. Ще ви е необходим човек, с чиято помощ да направите връзки в нова индустрия? Огледайте списъка си с контакти. На тази база е време да подготвите план за увеличаване на знанията, заздравяване на мрежата от контакти и използване на конкретни възможности за бъдещи проекти.

Тест в малък мащаб

Дори да се подготвите добре, няма смисъл да скочите в дълбокото без пояс. Ролята на експериментите е да тествате в малък мащаб нещо, което вероятно има потенциал, но не е сигурно. Може да се окаже, че добрата идея не е практически изпълнима, няма достатъчен бизнес-обем, за да ви издържа дългосрочно или просто не ви допада като основно занимание. Все пак често се случва да слагаме розови очила и в други ситуации. Тестовете трябва да отнемат около 10-20% от времето ви, така че да можете да опитате нещо ново, докато все още поддържате основната си работа (и имате повече сигурност).

Пълен напред

Първите три етапа от пивот-процеса ви дават възможност да тествате голям брой възможности без излишен стрес и с голям процент сигурност. Можете да проведете серия експерименти, преди да стигнете до работещ модел – но когато го откриете, е време да инвестирате всички усилия в него. Идва моментът на сериозното планиране. На първо място, трябва да имате ясни критерии кога да стартирате проекта – често този момент е свързан със страх от провал и отлагане с аргумента „Не още“. Затова си поставете ясен измерител кога стартирате пълния проект. След това идва време за годишно и тримесечно планиране с ясни измерители – то ще ви помогне да държите курса напред и да обърнете внимание на уроците по пътя.

Кой пивотира?

На първо четене, Pivot е книга насочена към търсещите ново призвание. Това обаче не е напълно вярно – Pivot може да помогне и при търсенето на промяна в рамките на текущото ви работно място, а може и да помогне на собствени бизнеси и фрилансъри. В крайна сметка, механизмите за кариерно развитие са едни и същи. Затова и последната част от книгата е насочена към мениджъри, които да приложат методологията за развитие на екипа си.

Накратко, Pivot е интересно четиво за всеки, който знае, че кариерното развитие е постоянен процес. Книгата може да се сканира отгоре-отгоре и да използвате само тези части, които са ви полезни – аз например получих много от етапа на планирането и значително по-малко от експериментите, насочени към развиване на собствен бизнес. Дори ако не посегнете към книгата, можете да използвате някои от темплейтите за планиране и откриване на собствените ви интереси – те са напълно безплатни за ползване.

Постът Pivot: професионални промени на хоризонта е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 11/09/16 06:29 http://vasvalch.com/pivot/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване