11/10/16 18:14
(http://ivo.bg/)

Защо надеждата за победа на Цачева бере душа

Първите социологически прогнози след първия тур на президентските избори показват днес увеличаваща се преднина на Румен Радев пред Цецка Цачева. Надеждата може и да умира последна, но при разлика от близо 11 процента в полза на др. Радев тя направо бере душа. Др. Цачева изглежда обречена да стане символ на залеза на ГЕРБ ( както някои, като автора на тези редове, предсказаха в мига, когато началникът й обяви своя избор тя да го представя на изборите).

Жалко е само, че инструментът за тази неизбежна закономерност се оказа червен. Защото синята алтернатива на Борисов беше грижливо задушавана в прегръдките му , мачкана при редките прояви на непокорство, а също така прелъстявана, подкупвана и употребявана за смокиново листо.

В същото време Борисов осигури курортна атмосфера за дългата ваканция на левицата, за да може тя да си почине хубаво и да му скочи в момента, когато той се е изчерпал като всепозволяващ “опонент”. Не е случайно, че през всичките години на Борисовия победен възход голяма част от левите избиратели си го припознаваха за свое “момче” – такъв един “народен човек” ( каква ти Народна партия в Брюксел!), абе направо “човек от народа” , втори Тато!

“Има ли някаква надежда”, попита ме днес една възрастна жена, визирайки явно шансовете на Цачева. Не ми даде сърце да й кажа, че в оставащите два дни до изборите не й остава друго, освен да стиска палци социолозите да бъркат пак. Или поне да сбъркат както на първия тур, но с обратен знак.

Слънцето залязва на Запад и това е единственото истински западно нещо, което може да предложи премиерът-слънце Борисов в тази ситуация. Той няма смислен отговор на въпроса защо не успява да мотивира хората с десни възгледи да го подкрепят така, както левичарите явно са мотивирани да застанат зад избраника на БСП. Хем им построи толкова детски градини на тези неблагодарници, които дундурка на коленете си с приказки за постове и прочее залъгалки ( и деца би им направил, като истински партиен секретар от онзи виц), а не искат му гласуват.

Къде е прословутата му харизма, на която непрекъснато му се възхищаваха червените коментатори като Райчев и компания, които го хвалеха за нея докато напълно загуби представа за реалонстта в огледалото на сомомнението? Явно е някъде там, където ни я демонстрира в навечерието на изборите, говорейки за себе си като за “най-големия декомкрат” и “най-чистия” тоже. Възнесе се в небесата на един свят, обитаван от лъжливата представа за онова, което вижда в споменатото огледало.

Искам обаче да изпреваря оправданията на Борисов, който вече направи тромав опит да поеме отговорност за загубата на първия тур, но повторението на поражението и на втория вече ще е от такъв калибър, че няма да може да се измъкне с отчитане на някаква грешка. Защото грешката му е системна: той никога не е бил автентичен представител на дясното, а негов душманин. Независимо, че поради целесъобразността да имат още гласове в надпреварата за влияние в Европейския парламент с левите си конкуренти, десните в Брюксел направиха грешката да го легитимират пред осиротелите десни в България, запълвайки почти изцяло с един популистки балон въпросното дясно пространство у нас.

Жертваха нас заради Него и своя благоденстващ егоизъм. Постъпиха като в друг ( не особено смешен) виц, в който съветският вожд теглил чоп с лидерите на няколко западни държави кой да скочи от падащия самолет, за да може той да набере височина. Когато се паднало на англичанина, той рипнал с вик “ за кралицата”. Последните думи на французина били “ да живее репуликата”. А когато дошъл редът на Брежнев, той извикал “да живее комунизма” и изхвърлил американеца.

Балонът Борисов обаче издиша въпреки брюкселският въздух под налягане, с който го помпаха. Предстои да чуем как Той обяснява това спихване. Кой ли ще му се окаже виновен?

Борисов първо прогони десните от политическата сцена, заменяйки ги със себе си, а сега връща левите. Това става безпощадно ясно на днешния 10 ноември, 27 години след като по съветска заръка беше свален Тодор Живков, за да бъде запазена властта на онези, които му организираха вътрешния партиен преврат.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване