11/13/16 12:33
(http://ivo.bg/)

България в хибридния зоологически сценарий между “Фермата” на Оруел и “Фирмата” на Гришам

Най-вероятно до няколко дни ще осъмнем без петела Борисов в качеството на премиер, но няма скоро да се спасим от кукуригането му “ вижте ме колко съм важен и страдайте без мен”. Той се изяви в този стил на медийния стобор и днес, в деня на изборите за президент, в който ни обеща да се самосвали за втори път като премиер и посочи “загадъчно” виновния за това враг в лицето на “агнешките главички”.

Положението е хибридно, смесица между абсурдизма във “Фермата” на Оруел и трилъра във “Фирмата” на Гришам: побългарен криминално-политически сюжет с елементи на селска идилия в изразните средства.

Сам съм си виновен, че пак му обръщам внимание, но този навик ми се е превърнал във втора природа покрай наблюдението на тази птича порода в курника с надпис “България”, развъдник на бройлери, за които бройката е по-важна от качеството на птицата, което я прави такава: способността да лети.

На курника днес с големи букви ще бъде опреснено любимото на съветските братушки презрително определение за България:

“КУРИЦА НЕ ПТИЦА, БОЛГАРИЯ НЕ ЗАГРАНИЦА”.

Превеждам свободно по смисъл в съответните рими, но с малки  букви поради чувството за незначителност на българския елемент в поговорката:

“ Кокошката на птица смешно подражава,

свободна като българска държава”

Черноморският миротворец Борисов вече веднъж си тръгна през 2013 г. от премиерския пост поради своето миролюбие на биткаджия ( за какъвто също сам се определя), стреснат от една битка с наета за целта на шоуто агитка на Оруелов мост в София.

На 27 септември, ден след пропадането на Ирина Бокова на пето място в неофициалната класация за шеф на ООН, нашият Черноморски гълъб на мира проведе  един загадъчен телефонен разговор с руската мечка. http://www.capital.bg/kakvo_stava/2016/09/27/2833562_vladimir_putin_i_boiko_borisov_sa_razgovariali_po/

След този рапорт Борисов пак падна за дузпа, номинирайки на 2 октомври неизбираемата Цачева, обречена да бъде плячка на руския сокол Радев, на когото премиерът осигури свободен въздушен коридор за приземяване на върха на държавата. По този начин той компенсира пред Кремъл безобразието от юни 1999 г., когато ястребът Костов осуети руския десант чрез въздушен мост над България към Косово, замислен като нож в гърба на НАТО.

Борисов обича ловеца на хищници Първанов, но мрази прелитащите във властта редки български птици, които се пречкат на руския двуглав орел. На руския сокол пусна гълъбица за примамка от личния си партиен кафез и подмами цяло ято избиратели да се борят да обърнат в урните предизвестения край на ловното приключение. Урнитолозите сред социолозите пък направо ги попиля с този ход. Но най-зле подлежат да бъдат накълвани онези, които не са се заблудили да му гласуват и сега Борисовите адепти ги псуват.

Очертава се Борисов да вдига гълъбите, след като вкара вълка в кошарата по заръка на руската мечка.

ЗООПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ЧИТАТЕЛЯ:

Петел: странна птица, която която бърка кукуригането с летенето

Агнешка главичка: призрак на великанско синьо джудже, възкръснало от червената книга в жълтия печат и в кукуригането на петела

Курица:  подразбира се България

Кокошка: курица

Бройлер: подведен ( но не под отговорност) гласоподавател

Черноморски гълъб: смирен ( пред руската мечка) петел

Гълъбица: “не заграница…” и т.н.

Двуглав орел: Византийски ГЕРБ, похитен официално от Русия за същите имперски цели от Александър II през 1858 г.  – цар похитител и освободител ( на руските роби три години след това).

Руски сокол: мимикриращ мишелов, умеещ да дълго да се спотаява като мишка- гнезди на Запад, снася на Изток

Руска мечка: животно, което обича да ни освобождава от всичко, което реши да си присвои в нашия дом

Ястреб: въображаем вредител за руското ято в небето на България

Вълк в кошарата:  румен кандидат за пазач на овцете от безпартийната порода на Велко Вълканов

Урнитолог: специалист по заблуждаващи прогнози за съдържанието на урните

Ферма(та): реалити с участие на гражданя за европейско резилене на България

Шарше ла фермата: няма такъв филм ( в текста по-горе), сценарият се пише в момента

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване