11/17/16 12:26
(http://ivo.bg/)

На изпроводяк Борисов пожелава Божие наказание на лицемерите, които вече не го подкрепят

Борисов е много, много далеч от образа на монаха, отшелника или богослова, но изглежда, че разривът му с Началника, както той обича да нарича Господ, е предизвикал голямо, библейски по мащабите си огорчение в него. Явно се чувства несправедливо изоставен от Всевишния.

В рамките на няколко изречения от амвона на микрофона, който му подадоха журналистите на излизане от рутинната му среща в качеството на премиер в оставка с президента Плевнелиев, Борисов най-напред библейски пожела на БСП да не пожелават “жената на ближния”, която можела да му стане съпруга. След това ни осводоми, че Господ е дал победата на Руман Радев, което е другия начин да се каже, че не е пожелал на я даде на Борисов. Същевременно премиерът в оставка заплаши лицемерите, които са се отменали от него, с Божие наказание: “То ще им се върне от Господа, не от мен” !

Много гняв е насъбрал бившият премиер, който демонстративно не изчака гласуването на оставката му в парламента вчера и ядно хлопна зад себе си вратата на законодателния храм. Той и верните му (все още) глашатаи в медиите представят хода му с оставката като някаква висша форма на мъжкарство и политическа толерантност спрямо победителя. Истината обаче е, че Борисов не само не умее да губи, но и не умее да прикрива този свой недостатък. Адски му личи колко е обиден на хората, че не били оценили неговата саможертва да ги управлява.

В пристъп на такова самосъжаление премиерът и някои от министрите му вече започват да ревизират и миналото си. Хоризонтът на това правителство им се вижда все по-къс със задна дата. Днес Борисов го определи на една година като срок на годност, но- от него да мине, той го избутал до цели две години. Кабинетът така и така щял да падне скоро, разкри той тайния план, за които преди не ни осводемяваха. Лиляна Павлова, един от най-приближените му министри, се включи в тази постановка с твърдението, че кабинетатът и без това щял да си падне сам в близко бъдеще.

Какво се крие зад това “преформатиране” на спомените и намеренията ( ако употребя израза на Борисов от еднодневния му гневен изблик преди изборите, когато заплаши коалиционните си партньори с “ преформатиране”)?

Крие се фактът, който не може да се прикрие: явен уплах от неочакваната дълбочина на срива на подкрепата за ГЕРБ дори  в населените места, където само преди година партията триумфираше на местните избори. В опит да овладят собствените си страхове и отлива на доверие, Борисов и компания се опитват да неглижират причините за катастрофата, търсейки опорни точки в диапазона между Господ и Радан Кънев, когото Борисов едновременно подиграва колко бил незначителен, но пък не пропуска да спомене с лоша дума сред най-големите виновниците за своя провал.

Сламката, за която давещият се Борисов се хваща, е дългата клечка, която смята, че може да изтегли, като се прикачи към Дългия, т.е. към онези повече от 3 милиона гласоподаватели, които за малко да направят задължителен за изпълнение замисъла на Слави Трифонов за преформатиране на политиката. Взимайки остро завоя срещу собствените си остри противоречия с Трифофонов след личното си скарване с него, Борисов вече вижда в мажоритарния избор спасител в случай, че настъпят промените, пожелани в референдума.

В резултат на това откритие на възможност за изход от положението Борисов вече се похвали, че е разрешил концерта на Трифонов на централното софийско кръстовище Орлов мост ( макар формално решението би трбявало да е на Фандъкова, но кога пък Борисов се е събразявал с някаква си кметица, която смята за назначена от собствената си харизма на този пост).  Няма да се учудя, ако в името на това присламчване към тези повече от три милиона избиратели Борисов в един момент признае също така очевидната си заслуга референдумът да бъде пришит към президентските избори и така да му се гарантира високата избирателна  активност, каквато хиляда на сто нямаше да постигне без ракетата- носител.

Най-интересното обаче предстои. Защото Борисов беше подведен от очакванията на своите социологически гадатели за победа на Цачева на първия тур и изрази съмнение в достоверността на прогнозите им чак след като те загатнаха, че е възможно Радев да победи в крайна сметка. Въпреки всичко обаче продължава да строи хитроумната си тактика за близкото бъдеще на базата на надеждите пак да се върне на власт след бързи избори, отървавайки се от негативите на управляващ.

Вероятно ще му е лесно в опозиция, както непрекъснато повтаря сега, макар едва ли някой да вярва, че му даже приятно да не е на върха. Само че истинската опасност за него се крие във вътрешната опозиция. Ако избирателите са се отдръпнали от него и това е повод да абдикира с цел намаляване на щетите от упражняването на властта, то какво би станало, ако техният пример бъде последван от функционерите на партията и те започнат да напускат кораба му?

Предстои да видим. И да чуем, защото ще бъде шумно като бракоразводно дело, на което буйният съпруг налита на бой, а бившите съпрузи си вадят кирливите ризи – доскорошни ризници, под което криеха дебелата кожа на управленската си арогантност.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване