11/20/16 08:36
(http://vasvalch.com/)

Страх – за страховете, подарени и самосъздадени

страх куклен театър стара загора

„Страх“ на Куклен театър Стара Загора изгря мощно в полезрението ми като през 2015 обра сериозно количество театрални награди. Към това прибавяме и факта, че куклените представления за възрастни са любима категория, а Веселка Кунчева е режисьор завладял вече сърцето ми с „Момо“ (който, уви, вече не е на сцената на Младежкия). Тогава как да пропусна възможността да видя постановката, когато тя гостува толкова удобно в Младежкия театър, за столични театрални фенове без коли като мен?

„Страх“ се фокусира върху това, което искаме, но не можем да преодолеем. Спектакъл за това как тези, които ни мислят най-доброто, от малки ни обричат на най-лошото – да живеем в страх, съмнение в себе си, да живеем със собствени тъмни сенки в душата.

страх куклен театър стара загора

страх куклен театър стара загора

В мига преди да чуе оглушителния равен тон на спрелия си сърдечен ритъм, един мъж се изправя пред своето минало. Вижда как страхът е с него още от дете – роден в устите на възрастните. „Не се катери, ще паднеш; облечи се, ще настинеш; не тичай, ще се спънеш; не пипай кучето, ще те ухапе.“ Страшно е не това, което детето чува – страшно е, че всеки от нас поне веднъж е бил в ролята на злодея-възрастен. Вместо да възпитаваме любопитство, сътворяваме страх. Учудващо ли е тогава как това дете се превръща в един стеснителен, дълбоко несигурен в себе си младеж? Макар и талантлив, той не може да се бори за това, което иска да постигне. И така, спиралата на страха – от другите, но най-вече от себе си – води до мига, в който вече няма връщане назад.

страх куклен театър стара загора

страх куклен театър стара загора

Историята е проста и затова въздействаща. На помощ в предаването й идват страхотно техническо изпълнение, невероятна сценография и впечатлващи кукли, като излязли от най-страшните ви сънища – за всичко това основен виновник е Мариета Голомехова. Целият актьорски състав заслужава аплодисменти, сериозно се отличава Георги Спасов, който умело дирижира настроенията на актьори и публика.

„Страх“ гостува в София няколко пъти годишно, като е добре да оглеждате програмата на Младежкия театър за повече информация. Късметът беше с мен и разбрах случайно за постановката от плакат на улицата. А защо пък, ако имате възможност, не отидете и до Стара Загора на гости на театъра?

___
снимки: Куклен театър Стара Загора

Постът Страх – за страховете, подарени и самосъздадени е публикуван в Васи ли?!.

Публикувана на 11/20/16 08:36 http://vasvalch.com/strah-teatyr/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване