11/26/16 14:25
(http://ivo.bg/)

Бившият генерал Румен Радев е и бивш “русофоб”, прегърнал русофилската вяра наскоро

Според някои намеци за Румен Радев, направо не сме подозирали кой е той. Едно е обаче анонимен източник да изпрати снимка и точно описание на конкретен адрес, на който се подвизават подарени на президента Първанов мезонети от негов спонсор- това е основание (поне) да се зададе въпрос по случая. Друго са анонимните намеци в стил “чакайте да видите тепърва кой е Генерала “ ( т.е. следовникът на Първанов, новият червен президент на България).

Така че, с подозрения по анонимни сигнали не се занимавам. Но на авторитетни източници, на които имам доверие, макар да не мога да ги назова без тяхно съгласие ( засега), мога да се позова.

Първо ще кажа какво не знам.

Не знам защо генералът ( докато още е бил такъв) е направил рязък лупинг на Изток. Предположенията могат да бъда различни –  от щадящото “открил е печеливша писта за излитане към нова кариера” до многозначителното “открили са го с предложение, на което не е могъл да устои”. Вероятно никога да узнаем точно тази истина.

Обаче има истина, която вече узнах със сигурност. А тя е: Румен Радев не само не е бил винаги проруски настроен, но и е изразявал откровено русофобски ( т.е. пробългарски и пронатовски, остро критични към Русия) позиции до не много отдавна. Това твърдят мнозина, които го познават в доста различно, от сегашното му русофилско качество.

Не ме питайте точно какво имам предвид. Ще се разчуе и без моя рупор.

Не твърдя, че с изплуването на този факт нещо ще се промени, а по-скоро ще се изясни  една опортюнистична черта от образа на новата лява звезда на политнебосклона. Присъствието на новоизбрания и уж надпартиен президент Радев днес на пленум на БСП, където заявил, че било чест да е там, говори за устойчивостта на острия му завой към Русия- както и срещата му с пратениците на руския шпионаж и пропаганден слугинаж от Руския институт за стратегически изследвания, с които демонстрира близост още преди да е встъпил в длъжност като президент.

Лесно е да се досетим защо фактът на загърбената “русофобия” на Радев беше пазен толкова зорко в тайна по време на предизборната му кампания. Истината просто щеше да навреди на образа му на “внедрен в НАТО наш човек”, на който се възхищават другарките и другарите сред неговите избиратели. Но не е лесно да прогнозираме докъде ще стигне новопокръстеният русофил ( а и дали самият той има конкретен план или следва обстоятелствата, които го водят?).

Пред очите ни са примери от сорта на Сидеров. От автор от статии, възхваляващи в началото на 90-те години Америка и заклеймяващи съветските окупатори на България, той се превърна в най-кресливия путинофил сред българските политици.

Предстоят “интересни” времена на българската сцена , режисирана от руските инвеститори. Ако Русия държи в зависимост близо четвърт от българската икономика и това прави България най-застрашената от руско владичество ( в качеството на постколониален васал) държава в ЕС, то в политиката нейният потенциал за шантаж е значително по-голям. Справка: отстраниха от президентския пост един “кривнал” от правия проруски път Плевнелиев, за когото се предполагаше да дублира поклоните на Борисов пред Москва. Замениха го назидателно с бивш “русофоб”, който пък дава заявка да бъде антипод на Плевнелиев по критериите на Кремъл.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване