11/28/16 15:55
(http://ivo.bg/)

Строителят ( на две Българии Борисов- едната за него, другата за Пеевски)

Ако “ерата Борисов” е приключила, както по-образованите и автентично изповядващите ценностте на демокрацията българи се надяват,то е време да обобщим какво ни се случи през тази епоха.

Строим! Това е думата, с която самият Той би искал да го запомним, в случай , че не се завърне пак на бял кон въпреки поражението, което претърпя с куция кон, на който заложи на президентските избори.

Не искам да иронизирам реално построеното, а опитите на този строител да си припише строежите като лична заслуга.

Ако напуснем за малко пропагандата (му) за построените киломери магистрали, пътища и столично метро, ще видим, че всъщност Борисов ще остане в историята като рушител на съвременна България по отношение на деградацията на демокрацията. Вземете само пропадането на страната ни в класациите за свободата на медиите от около 35-36-то място в света преди десет години и сегашното й сгромолясване до 136-тото стъпало на крачка от абсолютното дъно.

Медийната свобода е като хоросанът за една (обществена) сграда- без него се разпада общественият договор между народ и власт и в пукнатините й се настаняват бурените на подмазвачеството. Стъпилият върху мазното рано или късно се подхлъзва. Справка: уводните думи в (анти)съветската сатира на  Булгаков в “Майстора и Маргарита”.

Ама, ще рече някой, не са ли по-важни отчетените километрите асфалт, макар и заслугата за тяхното прокарване да е изцяло резултат от европейското финансиране ( по-изостаналите южни държави в Европа, като Гърция или Портигалия, навремето също наваксваха с ударни темпове в модернизирането на своята пътна инфраструктура след присъединяването си към ЕС)?

Борисов представя всяка нова пречиствателна станция, обновен булевард в градовете или напредването на участък от няколкото магистрали извън тях като свой жест към народа и явно е жертва на собствената си популистка пропаганда. Това се вижда най-добре от искрената обида, която изпитва от факта, че въпреки тези “жестове”, гласоподавателите го детронираха от самопостроения пиедестал на предизвестен победител на всички избори.

Парадоксално на пръв поглед, но премирът в оставка дължи остатъчната си популярност също на факта, че е “строител”. Но на други “неща”.

Построи например ограда по южната ни граница, с която надгради своя кумир Тодор Живков в опъването на бодлива тел. В Хармални нареди да се укрепи лагерът на бежанците, за да не бягат от него – досущ като гражданите на НРБ едно време. И в този смисъл върви по стъпките на имитирания от него Живков, който се прослави в соцлагера като последния диктатор, открил наново лагерите на смъртта след смъртта на Сталин.

Ако се вярва на един адски добре информиран банкер – вътрешен човек за властта на няколко поредни управления, който успя да избяга на Запад ( в Сърбия) преди още Борисов да е наредил да се вдигне ограда и по тази граница, премиерът ни в оставка също е построил две България. Постигнал е за себе си нещо, за което завиждаше дивно на своя правешки прототип в политиката. Едната България, казва банкерът, принадлежи на Борисов и неговите велможи, а другата- на Пеевски и неговия клан.

Борисов надгради също така недосегаемостта на онзи, когото си избра за главен прокурор. Сега Избраният се отплаща, като праща повиквателни предимно на бивши министри на Борисов, които не са доказали любовта си към Русия, както останалите.

Рушителят на синьо-червения модел в българската политика постигна всичко това чрез построяването на една забележилно стройна партийна йерархия от старшински тип, в който важи принципът на старшината от комунистическата казарма: “ ще мълчиш, когато говориш с мен”.

Строителят на тази магистрала към нови и нови изборни успехи, макар и затихващи напоследък, оставя след себе си пример за безпримерно послушание на всички, които обича да нарича “свои депутати” и “свои министри”. Превърна ги в прах под нозете си, така необходим като строителен мат’рял в партийно-държавното строителство. И още дълго ще скърцат под ботушите му, освен ако не се окажат на някакъв етап плаващи пясъци.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване