12/02/16 11:39
(http://ikonomika.org/)

Отива ли си Ципрас?

Според вчерашно социологическо проучване подкрепата за СИРИЗА се е сринала до 16% – двойно по-малко от опозиционната Нова Демокрация (32%). Ако скоро има избори, опозицията убедително ще спечели.

Това развитие не е учудващо, тъй като Ципрас дойде на власт с популистка програма, която доведе до икономически и финансов срив (вкл. затваряне на банките и ограничения на тегленето на средства). Гърция беше съвсем близо до изгонване от еврозоната. После Ципрас се обърна на 180 градуса и се съгласи на още по-тежко споразумение с кредиторите, за да излезе от кризата, която сам надроби.

Ципрас все още не се е предал – той се надява, че ще успее да договори опрощаване или поне разсрочване на дълговете на Гърция, с което евентуално да си върне популярността. В същото време, реформите изисквани от кредиторите започват да дават резултат и гръцката икономика постигна икономически растеж, макар и слаб.

Иронията е, че единственият шанс на Ципрас е да прави реформи и да се договори с кредиторите – точно обратно на целите, с които дойде на власт.

ND 32%
SYRIZA 16
GD 8
KKE 6
DimSym 5.5
Centrist Union 3
Plefsi 3
ANEL 2
Potami 1.5
LAE 1
Other 6.5
N/A 15.5

 

The post Отива ли си Ципрас? appeared first on Блогът за икономика.

Публикувана на 12/02/16 11:39 http://ikonomika.org/?p=7330

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване