12/05/16 15:53
(http://ivo.bg/)

Нов паднал без бой руски самолет край Сирия илюстрира рисковете на руската военна авантюра

Изтребител Су-33 на руските военновъздушни сили е паднал в Средиземно море край Сирия след неуспешен опит за кацане на борда на самолетоносача “Адмирал Кузнецов”, съобщават от руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

“След извършване на бойна мисия на Сирия Сухой-33 прелетя пистата в опит за кацане на самолетоносача “Адмирал Кузнецов”, заявяват от ведомството. Причината за инцидента е скъсване на задържащия кабел за кацане. Пилотът е катапултирал и животът му не е в опасност, уточняват от министерството.

На 14 ноември друг руски боен самолет падна в Средиземно море.

Изтребител МиГ-29 катастрофира във водите край Сирия след неуспешно кацане на борда на същия самолетоносач.

От министерството допълват, че полетите от борда на “Адмирал Кузнецов” продължават.( ОFFNews)

Резултат с изображение за "Адмирал Кузнецов" дими снимки

 

НА СНИМКАТА: “Адмирал Кузнецов” на път с дим и трясък към бреговете на Сирия

 

Понеже инцидентът е приключил щастливо за пилота, мога да си позволя малко черен хумор без опасения, че злорадствам по повод нечия смърт ( освен, може би, по повод все по-явната кончина на мита за руската боеспосособност, с който Москва се опитва да облъчва най-вече лековерната публика в самата Русия, захранвана с подобни стимуланти компесаторно насред сгромолясващия се жизнен стандарт на руснаците).

Най- интересното изречение в горното съобщение на ТАСС е финалното, което ни уверява, че полетите на борда на прочулия се като “плаваща печка” единствен руски самолетоносач “Адмирал Кузнецов” продължават. Което си плаче за продължението “ до изчерпване на количествата изтребители след пълното им самоизтребване”.

С други думи, без да имат насреща си боеспособен противник, който да разполага със средства за самозащита срещу въздушните нападения, руските износители на “бойна слава” са на път да се прославят като универсални бойци- толкова универсални, че се бият и срещу себе си в случаите, когато имат враг с вързани ръце. Самолетите им си падат сами.

А как ли щяха да изглеждат реални бойни действия срещу враг, който разполага поне с ръчно изстрелвани противосамолетни ракети?

Щяха да изглеждат както изглеждаха в Афганистан по време на съветската инвазия там. Съветският боен дух и желанието му за трайна окупация бяха прекършени именно във въздуха, когато презрените афганистански муджахидини започнаха да свалят господстващите в небето съветски самолети и хеликоптери.

Ами ако новата американска президентска администрация реши да скъса с отстъпчивостта на сегашната пред Кремъл по въпроса за предоставянето на адекватни (противосамолетни) оръжия за някои групировки в Сирия ( каквито индикации вече има, въпреки общите приказки на кандидат-президента Тръмп за необходимостта от разговори с Русия по сирийската тема)?

Яростните опити за превзимане на всички бунтовни квартали на Алепо от страна на руската клиентела в лицето на сирийския режим, ливанските му помагачи от Хизбулла и иранските им спонсори са косвен белег, че тристранният пакт между Русия, (остатъчна) Сирия и Иран бърза презглава да постави Вашингтон пред свършени факти преди новото военно ръковоство на САЩ, известно с доста високата си степен на непримиримост към руските действия в Сирия, да е встъпило в длъжност.

Макар никой да не може да предскаже как точно ще се развият и приключат военните действие в Сирия, ще си позволя една прогноза на базата на здравия разум ( макар той да няма нищо общо с този безумен братоубийствен конфликт).

Русия е заложила на губеща карта ако си въобразява, че помагайки на режима в Дамаск да оцелява ще бъде окончателен победител. Временен-да, но окончателен няма как да бъде. Това не може да стане в страната, в която алауитското малцинство, върху което се крепи диктатурата на клана Асад, налага волята си върху близо 90 на сто от населението.

Путин гони временни и чисто егоистични цели, свързани със собственото му сърфиране на гребена на руския шовинизъм , но не разполага с необходимия ресурс на икономиката в регрес за дългосрочна поддръжка на войната на едно оцеляващо местно малцинство срещу многократно превъзхождащия го озлобен собствен народ, да не говорим за международната легитимност да се наложи в ролята на солов миротворец в една далечна държава ( с която дори не граничи, както СССР граничеше с Афганистан).

Онова, което прави – и най-вече демонстрира, че не може да постигне единственият му самолетоносач край бреговете на Сирия – се превърна в символ на възможностите, с които Русия разполога за решаването на подобна комплексна задача. Тя би се превърнала в пълна катастрофа на “освободителната мисия” на Русия в мига, когато някой въоръжи неговите врагове в Сирия с нещо повече от стрелково оръжие за водене на градска партизанска война. Ако това е така, то цялата конструкция на руския военен успех в Сирия се крепи на добрата воля за ненамеса на “западните врагове” и разчита на тяхното въздържание.

А и Сирия все пак не е миниатюрната Чечня, която Путин смаза брутално от позицията на новия Иван Грозни, който унищожава непокорния Новгород за назидание на всеки, който оспорва върховенството на неговия скиптър в рамките на прохождащата през 16 век руска империя. Замислена като демонстрация на руската сила, сирийската авантюра на Путин рано или късно ще се превърне в антипод на своя замисъл, ако Русия не се изтегли навреме от подвижните пясъци на Близкия изток.

Още един паднал без бой руски изтребител и в самата Русия май ще започнат да се надигат гласове с въпроси кому е нужно една толкова горда с размерите си държава да се излага величествено с претенцията да разтървава биещи се араби в името на “руския свят”, обитаван от амбициите на Путин , отпушили арабския джин от бутилката.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване