12/06/16 15:23
(http://ivo.bg/)

Дума на годината: лъженец

Искам изпреварващо да дам своя скромен принос към традицията на края на годината да се правят класации и обобщения за най-важното, което се е случило.

Ще се съсредоточа върху политиката.

Политическата 2016 -та премина под знака на лъжите и темата за бежанците ( и на лъжите за бежанците също).

Тон за надлъгването даде лично премиерът Борисов със страховитата измислица за два милиона и половина бежанци, които всеки момент можели да ни залеят. В кампанията му се включиха гръмогласно кресливи подобия на Савонарола, описващи подобно на самозвания средновековен инквизитор картинно какви апокалиптични събития ни очакват ако не крепим властта на Спасителя Борисов и не строим стената на спасението срещу наводнението ( от бежанци).

Лъгаха и се надлъгваха власт и опозиция преди, по време на и след президентските избори. ГЕРБ ни убеждаваха, че имали купища печеливши кандидати, а за удобство на спазарения с Путин победител на петата колона извадиха възможно най-губещата си карта от колодата.

БСП се надлъгваха с партийните си близнаци от АБВ кой първи е открил Америка в лицето на “американския възпитаник” генерал Румен Радев. Накрая, очаквано, се оказа, че откривателят е един генерал от КГБ. Което обаче не спря лъжите за това дали се е срещал с “откривателката” Нинова и какво точно са си говорили.

Самият победител Румен Радев беше хванат в лъжа с документи. Оказа се, че през 2014 г. е съветвал писмено военния министър Ангел Найденов България да си ремонтира миговете в Полша, а небето над страната да се охранява от гръцки и турски самолети- точно обратното на онова, което изтъкна като повод да изостави военната си кариера и да започне политичска, зачената в една  фундаментална лъжа.

Един през друг “говорителите на обществения интерес” се надпреварваха да лъжат през телевизионните екрани за бежанската вълна като предстоящо всеки момент цунами. За достоверонноста на тези прогнози Швейк би казал “цуни ми …” ( да не казвам какво). Но успяха в едно: да подгреят патриотарството като “последен стадии на комунизма”, връщайки ни към началото на 90-те години на миналия век, когато БКП\БСП размахваше национализма и без никакви бежанци на хоризонта ( не забравяйте, че от тази платформа изскочи заекът Първанов като деец на Общонародния комитет за защита на националните интереси ОКЗНИ).

За разлика от бежанската вълна, патриотарската е налице. В градове, като Ямбол, където бежанец са виждали само по телевизията, се развихриха сборища, пред които фюрероподобни хибриди на посткомунизма се упражняваха в човекомразка “арийска” реторика, която би засрамила и управител на концлагер от времето на райха, за който неарийците са били провъзгласявани за “унтерменш”, т.е. подчовеци, нечовеци.

Като стана дума за концлагер, много подходящо би било при триумфалния завършек на оградата по границата, която с такава забележително национално съгласие се изгражда с ентусиазма на бригадирското движение ( по името на вдъхновителите от четата на един Бгигадир, които си раздават в край на годината награди “Златен век” за заслуги към културата и духовността), да бъде поставен правилният надпис, обърнат на юг: “ Arbeit macht frei” ( което също би било подходяща лъжа, защото тук на затворените бежанци не предлагат работа).

Ако строителството на оградата се забави в национален мащаб, надписът може да се постави изпреварващо с основание на мигрантския център в Харманли, чието бързо префасониране в концлагер се следи с патриотарско настървение в телевизионните репортажи, поради което знаем за предстоящото скорошно преформатирана на този обект “от затворен тип”.

Преплитането на лъжите с темата за бежанците логично ражда и думата на годината за мен: лъженци. Не се наемам само кого да номинирам за лъженец на годината. В тази навалица от претенденти се чувствам безпомощен да направя категориченизбор. Оставям тази arbeit на въображението на читателите.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване