12/10/16 14:49
(http://ivo.bg/)

Нашият 9 декември е по-добър от вашия 9 септември

Вчера, на 9 декември, бях поставен пред разтроение на личността. Съпругата ми имаше концерт под надслов “Кабаре модерн” в камерната зала “България” с петчленния състав  от оперни певици от Хоровата капела на филхармонията, наречен “Bella voce”. Повтаряха спектакъла след големия му успех на първото представление.

Децата ни пък пееха по същото време на сцената на Софийската опера в детски хор като част от постановката “Турандот” ( май новата политзвезда Румен Радев е бил сред публиката, научавам днес).

Моя милост обаче все пак избра да откликне на поканата да присъства на “Разговор за България” в “ Независим театър” в София. Всичко, което знаех, беше, че поканата е от Мануела Малеева, Кристиан Таков и Христо Иванов. Имах “обосновано предположение”, но реших да видя дали очакванията ми ще се потвърдят.

Честно казано, не очаквах, че на така “загадъчно” формулираната в поканата среща ще видя толкова много и толкова убедителни като потвърдена през годините гражданска позиция хора, повечето от които добре известни на обществото. Пълна беше театралната зала – достатъчно, за да засрами по многочисленост доста от митингите, които помним с тяхната относителна малобройност поради факта, че “просто” защитават кауза ( а не заплата или нещо подобно).

Виждал съм учредяване на значими политически проекти само “на кино”. Ако за отправна точка послужи например обявяването на партията, която си сложи думата България в абревиатурата и я каращиса с “граждани, развитие и Европа”, в “Независим театър” събитието беше направо бедняшко. Нямаше нито каба гайди, нито каквито и да било други фанфари за велможи с черни каратистки колани, готови за скок на тепиха в политиката от тежките бели кресла, сложени на сцената. Най-известните политици седяха сред останалите гости, а на микрофона наистина се появиха само авторите на поканата.

Противно на традицията депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Радан Кънев и Атанасов не взеха думата. Прав и встрани от сцената изгледа и изслуша изявлениета на домакините и Трайчо Трайков, когото публиката аплодира иначе за участието му в президентските избори.

На пръв поглед нищо особено не с случи. Мануела Малеева не употреби в препратките към личния си опит нито една политическа формулировка, но беше ясно, че застава като гражданин ( на света) зад зараждащ се нов политически проект. Без патетиката на политическата декламация, но с видимо вълнение, достойно за човек с искрени намерения.

Доцентът по право Кристиан Таков изнесе с школуван академичен маниер лекция на тема какво би искал да се случи в политиката на фона на онова, което не се е случило досега ( включтелно като обединение на “може би не много красивите, но умните хора”).

Завършващите думи бяха на Христо Иванов. Очаквано, както и Кристиан Таков, той постави акцента върху нобходимостта от правосъдна реформа, но очерта и стратегическата цела България да престане да бъде “стабилна” в своето бавно развитие, чрез което няма да надскочи границата на своето изоставане от напредналите държави в Европа.

Това беше. Нямаше обещания, финални акорди, агитации ( да не говорим за пропаганда). Явно става дума за анонс, който ще търпи развитие.

От близки до организаторите медии научавам днес, че съм присъствал на началото на проект “ДА България” и че той е “ на Христо Иванов”, макар самият той вече отрече пред една телевизия, че се задава поредната лидерска партия.

Ще рече някой, когато прочете горното, че нищо особено не се е случило. Но ще сгреши. Случи се нещо наистина “особено”. Близо 200 души, излъчващи добре известен в обществото интелектуален потенциал, отделиха от времето си в петък вечер, привлечени от вероятността да чуят неизвестно какво от трима известни ( макар и не най-изявените) говорители на обществения интерес, възприети по дефиниция като съмишленици от присъстващите.

“Уловката” при оченката на събитието е в парадокса, че без нищо особено да беше обещано, събитието носеше многообещаващ заряд. Как ще се развие той, предстои на се чуе и да се види.

Изригналите днес по този повод с половин ден закъснение с яростни хули медии на Борисов и Пеевски, които вчера като че ли бяха млъкнали в очакване на указания как да реагират ( след като от седмици подгряваха с измислици някакъв “нов десен проект”) , показват, че КОЙто трябва е уцелен болезнено ( в сърцето завистливо, защото подобна публика, като в “Независим театър”, никога не може да се събере на сборищата на съуправляващите кланове на Пеевски и Борисов).

Тази истерична реакция може само да предизвика сарказма ми с репликата:

“Нашият девети декември е по-добър от вашия девети септември” ( “и от нихния десятый ноемврий тоже, добавя ехото в театралната зала, разположена в бившия “Дом на българо-съветската дружба “ в София, впрочем).

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване