Thalloderma Shop
12/29/16 12:18
(http://ivo.bg/)

Годината на Русия в България под девиза: “ако имаш две кризи, свали и последната риза от гърба на слабия”

Българската прокуратура започна разследване по руски сигнал за намерено в Сирия българско оръжие. Това е същата прокуратура, която повдигна обвиние на военния министър Ненчев заради това, че бил нарушил правата на руска оръжейна фирма.

Официалната ракция на прокуратурата съвпадна по време с личната реакция на външния министър Митов, който днес категорично отрече най-вече правото на Русия да държи сметка на България за производствотото и продажбата на оръжие, настоявайки, че от българска страна няма износ на такава продукция за Сирия.

Разнобой в България между институциите?

Нищо подобно. Това е правило, а не изключение. Просто България е нарочена за слабо звено, върху което може да се окаже натиск от Москва и поради готовността на петата й колона да съдейства  за осъществяване на руските планове, този сценарий се прилага веднага. И не за първи път ( традицията води осъвремененото си начало от онзи случай с главния прокурор Никола Филчев, който бе използван от Путин като куриер, по когото прати писмо до изпълнителната власт в България).

2016-та започна със заплахата да бъдем осъдени от Русия за неизплатена продукция, произведена , за да (не) бъде монтирана на един мъртво роден обект, какъвто е АЕЦ “Белене”. Заплахата се осъществи, а годината завърши с ехидната констатация на руски медии, че единствената успешна сделка за руската ядрена енергетика в чужбина през изминалия период е източването на този милиард от България – с любезното съдействие на българските власти ( и под предлог, че няма къде да мърдаме, след като сме се набутали в тази корупционна схема от години).

Както се вижда, на управляващие в Русия им се услади да притискат лесната плячка, каквато за тях е България. За целта “откриха” именно български оръжия в Алепо и вдигнаха шум, чието ехо задейства веднага държавното обвинение. От него се очаква да обвини българската държава по руска заръка. Защото една криза с осъдителна присъда над България за една година изглежда вече е недостатъчна за Кремъл- от там настояват за втора такава на принципа, ако “имаш две кризи, свали и ризата от гърба на слабия”.

Междувременно “тайната” за продажби на оръжия от държави в Източна и Централна Европа в Близкия изток отдавна дефилира разголена в публичното пространство, но кой знае защо руските “освободители” на Алепо не намират друго, освен българско оръжие. А сред продавачите са Чехия, Словакия, Босна и най-вече ( в особено големи размери, май)- Сърбия, която току що-получи големи оръжейни коледни подаръци от Русия под формата на десетки танкове и самолети миг 29.

Подборностите за въпросната търговия с оръжие могат да се видят, включително от прокуратурата (за обогатяване на данните по разследването като база за сравнение), от следните публикации, в които се говори не за някакъв отделен епизод, а направо за “въздушен мост” между няколко европейски държави и Близкия изток.

https://www.theguardian.com/world/2016/jul/27/weapons-flowing-eastern-europe-middle-east-revealed-arms-trade-syria

https://www.occrp.org/en/makingakilling/flights

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване