Thalloderma Shop
12/29/16 20:57
(http://ivo.bg/)

Хибридната война на Русия срещу САЩ стана доста студена

САЩ гонят 35 руски дипломати и затварят две руски представителства в страната като отговор на лошото отношение към американски дипломати в Русия и като реакция срещу руските хакерски атаки.

http://www.reuters.com/article/us-usa-russia-cyber-idUSKBN14I1TY

Това е със сигурност най-острият американска официален ответен удар срещу чужда хакерска намеса в съвременната история. А вероятно е и най-големият дипломатически скандал в двустранните отношения от десетилетия насам.

Освен това мащабът на мерките и категоричността на тяхното обосноваване подсказва, че ще последва разгласяване на доказателствата за държавно спонсорираната руска хакерска война, която Путин дори не отрече изрично, а репликира на своето годишно медийно шоу  този декември пред огромна журналистимеска аудитория с думите , че руските кибер атаки “ не са доказани”.

Освен за руско-американските отношения, това решение на Белия дом влече след себе си въпросителни по отношение на вътрешноамериканската битка за “сърцата и умовете” на американците по темата за отношението към Путин. Тя беляза целия предизборен дебат. Привърженици на Тръмп твърдят, че неговите реверанси към Путин не били сериозни и тепърва предстои това да се види от неговите назначения и действия. Как ли ще откликне в този смисъл той на предизвикателството с изгонените руски дипломати и закриването на две руски шпионски гнезда в столицата и в Калифорния?

Според “Ню Йорк Таймс” предстои да бъде оповестен “общ подробен анализ”  ( на различни разузнавателни служби в САЩ) за руската хакерска намеса в американските президентски избори тази година.

П.С. Наистина дребна, но любопитна подробност е, какво ще обясни нашият сънародник Иван Кръстев, чиято наскоро появила се статия в същия “Ню Йорк Таймс” ( написана с акцент върху претенцията, че говори като българин – каквото и да значи това от името на българите), категорично отричаше, че има завръщане към конфронтацията от времето на Студената война- в смисъл, че не бива да се демонизира Путин, който не е чак толкова лош.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване