Thalloderma Shop
01/15/17 14:24
(http://patepis.com/)

С Голф до Португалия (3): Марсилия, Каркасон и Андора

Продължаваме с пътуването на Иван до Португалия, което започнахме с Блед и Венеция и продължихме между градчетата на Cinque terre и Монако. Днес вече сме в Марсилия, Каркасон и Андора. Приятно четене:

С Голф до Португалия

част трета

Марсилия, Каркасон и Андора

В Марсилия наш домакин бе Лорен, която заедно с един неин приятел ни посрещна късно вечерта с френска бира и сладкиш. Веднага захванахме разговор на различни теми. Тя бе учителка по френски език в едно училище в предградията. От всичките ни разговори най-силно впечатление ми направиха нейните истории именно за квартала, където е учителка и за нейните ученици. Почти всички са черни или араби, като по нейни думи проблемите в такива предградия на Марсилия и други френски градове са огромни. Каза, че децата знаели френски, но определено нямали самоусещането за французи, дори в разговорите си с нея казвали „вие французите”. От друга страна обаче същите тези деца не са възприети в страните, от които са дошли родителите им, тъй като не говорят добре арабски или някой местен африкански език, и също така са с различен манталитет. Едни хора, попаднали в средата между две култури, които много лесно могат да изпаднат в социална изолация. Така че явно актуалните събития с подобни хора са едно логично следствие. Също така в предградията голям проблем е безработицата и не на последно място – престъпността.

За Марсилия нямах конкретни очаквания…честно казано предимно лоши неща бях чувал за града, така че бях подготвен за лошото. Може би заради това градът всъщност много ми хареса и като цяло нашият престой там бе страхотен. Марсилия има невероятно красиви и приятни места, които ще се опитам да представя в следващите снимки.

Градът ни посрещна с прекрасно време. Разходката ни започна от старото пристанище:

Лазурен бряг и Марсилия, ФранцияНаблизо имаше и протест на някакъв синдикат:

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Разходихме се край форт „Св. Жан”:

форт „Св. Жан” – Лазурен бряг и Марсилия, Франция

форт „Св. Жан”

форт „Св. Жан” – Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Поглед към морето:

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Екстравагантната сграда на музея за средиземноморски цивилизации (името звучеше много интересно, но Лорен твърдо ни препоръча да не го посещаваме…не си заслужавало):
Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Един църен господин край стените на форта:

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Красивата “Cathedrale la Major”, която се намираше в ремонт:

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

От тук преминахме към старата част на града, квартал „Le Panier”. Тук човек може да се загуби сред цветни малки улички, изпълнени с цветя, кафенета, различни магазинчета и др.

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Красиви облаци в небето:Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Деца играят футбол на улицата: Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Интересно улично изкуство:

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Едно симпатично заведение: Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Малко реклама 🙂 :Лазурен бряг и Марсилия, Франция

От тук се отправихме към един от символите на града –

катедралата „Notre Dame de la Garde” или „Света Богородица пазителка”:

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Няколко кадъра по път натам:
Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Прави ли ви впечатление колко е красиво небето? Това не е фотошоп, наистина така изглеждаше. Дори Лорен ни разказа, че в миналото художници са идвали в Марсилия именно за да рисуват небето и различните пейзажи. Такова синьо небе съм виждал единствено в Скандинавия т.е. много по на север. Сигурно има някакво физично обяснение за това, че именно около Марсилия може да се наблюдава такова синьо небе, но съм невеж по такива въпроси.

Започнахме да се изкачваме и лека-полека се откриваха красиви панорами над града: Лазурен бряг и Марсилия, Франция

И ето ни вече тук! Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Катедралата се намира на най-високото място в града и както можеше да се очаква гледката от там бе страхотна.

Rue Fort du Sanctuaire, 13006 Marseille, Франция

Централната част на Марсилия: Лазурен бряг и Марсилия, Франция

На тази снимка в далечината се виждат острова и замъка Иф, където в едноименния роман на Александър Дюма е бил затворен граф Монте Кристо: Лазурен бряг и Марсилия, ФранцияСветата Богородица е пазителка на моряците, затова в катедралата имаше декорации на мореплавателна тематика:

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

След като разгледахме катедралата се върнахме обратно към центъра. Доста се учудих от този гражданин, който беше окатунил едно стълбище по пътя надолу, но явно не пречи на никого 🙂 :
Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Последната ни спирка за деня бе двореца “Longchamp”. Невероятно красив парк и дворец, много обичано от местните място за почивка и за игра на децата. За мен това беше най-красивото място в Марсилия: Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

И няколко снимки на самия дворец: Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Както виждате Марсилия определено има какво да предложи, но не се заблуждавайте, че това е типичния уреден западноевропейски град. Всъщност

градът е много мръсен… не по френски, по български стандарти

Ходейки из малките улици в центъра нерядко пък намирисваше на канал или на човешки биопродукти. Лорен каза, че повечето французи не харесват Марсилия, защото е много мръсна и изпълнена с насилие. За второто не знам, макар че от време на време се виждат разни типажи облегнали се по сградите, които очевидно нямаха спешна работа, но очите им шареха на всички посоки. 1 – 2 пъти се разминавахме с разни чернокожи, които бих могъл да си представя как ще ме наръгат в някоя тъмна уличка за 5 евро. И все пак не искам да акцентирам на тези неща. Просто споделям впечатленията си, като реално през целия си престой не сме се чувствали застрашени нито за секунда.

Вечерта излязохме с Лорен и нейните приятели, за да опитаме разни бразилски коктейли. Не бях много впечатлен… много захар и недостатъчно алкохол 🙂

На следващата сутрин се сбогувахме и бе време да продължим нататък. Следващата спирка ни бе

средновековният замък в град Каркасон, Южна Франция.

Прекрасен замък, най-впечатляващият, който съм посещавал. Това е най-големия замък в Европа и е проектиран с идеята да бъде непревземаем. Състои се от два реда крепостни стени, между които се помещава стария средновековен град (La Cite), както и множество други сложни защитни съоръжения. Бил е толкова непристъпен, че всъщност нашествениците дори не са си правели труда да го обсаждат. Основното си развитие замъкът търпи през 13-и век, тъй като тогава се е намирал на границата между Франция и Испания, и поради това е имал ключово отбранително значение. С експанзията на Франция на юг в последствие ролята на замъка става по-второстепенна.

Замъкът в Каркасон

е обект под опеката на ЮНЕСКО и блестящ пример за западноевропейска средновековна архитектура. Не е учудващо, че е също така една от най-посещаваните забележителности във Франция. Спирам дотук и ще Ви представя някои снимки от нашата разходка, които не се нуждаят от допълнителни пояснения.

Външната крепостна стена: Каркасон, Южна Франция

По улиците на средновековния град: Каркасон, Южна Франция

Каркасон, Южна Франция

Поглед от вътрешната крепостна стена към околността:
Каркасон, Южна Франция

Каркасон, Южна Франция

Каркасон, Южна Франция

Поглед наоколо:

Каркасон, Южна Франция

Каркасон, Южна Франция

Готическата катедрала в замъка:

Лазурен бряг и Марсилия, Франция

Каркасон, Южна Франция За финал се отдалечихме от града и потърсихме място, откъдето да видим целия замък в далечината. Сигурно не сме намерили най-доброто място, но и това си го биваше 🙂

Нямаше как да не снимам Голф-а пред лозята и замъка на заден план:Каркасон, Южна Франция

От Каркасон потеглихме на юг към Испания. Имахме идеята да се отбием набързо в княжество Андора – една от най-малките държави в света.

Каркасон, Южна Франция

Андора

се намира високо в Пиренеите и всъщност не направих добър разчет на времето, което ще ни трябва да стигнем там. Пътуването беше бавно, но пък природата високо в планината бе много живописна. По пътя към столицата Андора ла Веля минахме през редица зимни курорти и правеше впечатление, че всичко бе по конец – петзвездни хотели с много уютен външен вид, улици, тротоари, зелени площи…безупречно. Изобщо Андора оставяше впечатление за държава с много висок жизнен стандарт.
Между другото ако се чудите – в Андора официалният език е каталонски 🙂

Пристигнахме в столицата почти по тъмно, затова направихме една наистина съвсем мимолетна разходка по центъра. Така или иначе градчето е съвсем малко.

Главната търговска улица: Андора

Поглед към стария град:

Андора

Красивата природа около града:
АндораВремето ни притискаше и бе време да се отправим към Барселона.

Очаквайте продължението

Автор: Иван Стоянов

Снимки: авторът

Други разкази свързани с Лазурен бряг – на картата:

Лазурен бряг



Booking.com

Публикувана на 01/15/17 14:24 http://patepis.com/?p=69676

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване