Thalloderma Shop
01/31/17 19:37
(http://ivo.bg/)

Др. Румен Радев е бил ясен на др. Бойко Борисов

Нашият “загадъчен” президент Румен Радев изобщо не е бил загадка за властта (на Бойко Борисов, играч в отбора на московската колода от жокери) по отношение на неговия политически профил.  Радев е (бил) напълно ясен . Вероятно точно по тази причина е спазарен като кандидатпрезидент на московската потна от антибългарския си маратон колона.

Нали не си мислите, че цитираната по-долу информация, достъпна в интернет, не е била докладвана на Борисов и компания така, както е била употребена от петата колона, за да бъде номиниран “антиполитикът” Румен Радев, спечелил изборите именно с профил на човек, който никога не се е занимавал с политика?

Вижте как бившият министър на отбраната в кабинета “Близнашки” Велизар Шаламанов, който явно познава летеца Радев от обща войнишка служба,  спори на политическа тема с др. Румен Радев много преди същият да бъде катапултиран в позицията на кандидатпрезидент, подкрепен от БСП.

Rumen Radev

January 17, 2016

Velizar Shalamanov, изненадан съм от коментара ти, свързан с участието ми в БНТ на 15 януари. Защото точно ти знаеш най-добре, че всичко, което си написал срещу мен и българските ВВС е абсолютна клевета. Явно имаш къса памет.

Не аз се занимавам с политика, а ти. И то още от ранните си курсантски години. Забрави ли активното си участие като делегат в последния конгрес на БКП? Явно да.

Както си забравил и собственоръчните си резолюции върху изпращаните от мен до теб документи и разчети. За твое сведение, тези документи все още са на разположение във ВВС и в МО, ако случайно решиш да си опресниш паметта…

“Velizar Shalamanov

Вчера в 19:39 ·

Не е нормално авиацията да бъде заложник на договор с Русия 12 години след приемането ни в НАТО (14 години след поканата). Това не е признак на добро управление на ВВС и БА като цяло. Не знам за по-рано, но септември 2014 година на ген. Радев бе поставена задача да представи план за развитие на ВВС в различни варианти, като поне един от тях да е без зависимост от Русия, във връзка с наложените санкции, развитието на плановете на НАТО в отговор на руската агресия в Украйна и доктриналните текстове на Москва, определящи НАТО (т.е. и България) като противник.

Задачата не бе изпълнена, включително и в контекста сроковете, поставени във връзка с авио шоуто на 11-ти октомври, разрешено с цел да се отдаде заслуженото на летците и техниците, на воините във ВВС. Естествено това шоу бе отложено от края на септември за 11 октомври, за да не се използва с предизборни цели, както бе планирано от ръководството на ВВС и утвърдено от подалия оставка министър Найденов.

Сега отново и абсолютно некоректно към Министър Ненчев се води медийна кампания от командира на ВВС, която едва ли е санкционирана от ръководството на МО – това е недопустимо по стандартите за професионално ръководство на въоръжените сили на демократична страна.

Можем ли да защитим демокрацията, държавността си, суверенитета си, чрез добро управление на въоръжените сили, модерно проекто управление на модернизацията с прозрачност, отчетност и отговорност за използване на ресурсите – първо на професионалното ръководство.

Именно във ВВС са разходвани над 80% от всички средства в периода 2002 – 2014 – над 2 милиарда лева, а резултатите са крайно незадоволителни във всяка една област по оценка на командирите, които ползват придобитите способности. Всичко това е документирано от Инспектората на МО.”

коментар на Велизар Шаламанов:

Velizar Shalamanov Румене, интересно е това, което пишеш – част е неверно (не съм бил делегат, а като курсанти май бяхме да поздравим конгреса, но това е дреболия), друга част е внушение без факти, но по-важното е, че ти добре знаеш истнината за модернизационните проекти на ВВС и теорията на гражданско-военните отношения, изискванията към професионалните военни в демократична страна – учил си го в САЩ. Просто е време да се действа професионално в демократична и свободна България, част от НАТО и ЕС. Всеки сам избира, а времето ще отсъди за нас след време. Бъди жив и здрав!

Like · Reply · 5 · January 17, 2016 at 3:37pm

Plamen Darakchiev

January 29, 2016 ·

Ако цивилна гарга (като мен, например) вземе та нагази в полето на военната експертиза, бъдете сигурни, че от това за държавата няма да произтекат кой знае какви последствия. Най-много някой от генерал от съответния вид войски да се усмихне пренебрежително под мустак (макар че в момента не се сещам за български генерал на действителна военна служба, който да носи мустаци). Виж, в обратния случай – висш командир да коментира публично политически аспекти на отбраната – нещата не изглеждат толкова безобидно.
Ето защо, мога да разбера командващият ВВС ген. Румен Радев, когато говори за за колесника на МиГ-овете, но не и, когато става дума за промени в закона, които предвиждат като възможност съвместния Air policing.
Дори човек като мен без пагон и съответно неносещ отговорност по устав и други специфични разпоредби, не би се наел да се твърди, че има нужда от подробности в ЗОВС (Закон за отбраната и въоръжените сили) що се отнася до понятието съвместна охрана на въздушното пространство. Най-малкото, заради това, че в същия закон (а и в други подзаконови и специфични документи) e записано ясно кой издава разпорежданията, когато става дума за хипотеза, свързана с нарушение на въздушното ни пространство. Да не говорим пък, че въобще няма такава хипотеза, при която при съвместно дежурство изтребител на съюзна държава, или пък екипи на наземни съоръжения изпълняват разпореждания на политическото или съответно военно ръководство на съответната държава.
Ето защо, с публично изказаното си мнение български висш офицер на практика изрязява публично своето недоверие първо към българските държавници (президент, премиер и министър на отбраната). В смисъл, че при последващото договаряне на условията за съвместната охрана ще загърбят българските закони и ще предадат изцяло въздушния ни суверенитет на съответната съюз на държава. Второ, това е израз на недоверие като цяло към НАТО и съюзниците. Един вид, ако не сме пунктуални в закона, те ще вземат да турят ръка и на наземните съоръжения и ще ни отнемат правота да се разпореждаме с охраната на въздушното пространство.
Освен това си представете как оттеква навън подобно непремерено изказване на висш български военен.”

А за финал, ето и линк към “Stend up” ( изява на микрофон), от който е видно и се чува, как на 8 октомври 2016 г. в Садово кандидатът за президент Румен Радев от сърце се кълне във вярност на Русия ( като “наш вековен приятел”..”санкциите трябва да  отменени”). https://www.youtube.com/watch?v=aytiaGV0efY

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване