Thalloderma Shop
02/08/17 10:28
(http://ivo.bg/)

“Другата гледна точка” – опорна точка за медийния плурализъм в полза на Москва

Посланикт на Украйна Микола Балтажи протестира с открито писмо до медиите във връзк с излъчен по БНТ на 1 февруари телевизионен репортаж, в който на практика се легитимира нелегитимната от гледна точка на международните закони сепаратистка власт на територията на Украйна, установена там с помощта на Русия. http://rus.bg/bg/obschestvo/obschestvo/18374-ukrainskiyat-poslanik-bnt-opitva-da-legitimira-teroristichni-grupi

Това, което ме накара да напиша няколко реда по този повод, е една аналогия и няколко припомняния за подобни случаи.

На 12 април 2014 г. написах в ivo.bg, позовавайки се на вътрешна информация, че уинтервюираният руски посланик Юрий Исаков е отправил остри нападки към президента Росен Плевнелиев в записано интерю по Дарик радио. По-късно обаче той поискал тази част от интервюто му да бъде изтрита. Така и стана(ло).

Заради тази информация, която си остана мое твърдение срещу мълчанието на Дарик, си развалих допълнително отношенията не само с началството на радиото ( на което и без това не бях “любим”), но и с моя източник, който се ядоса, че съм казал истината, която трябвало да си остане между нас.

Както се вижда от писмото на украинският посланик, въпреки бързата реакця на посолството срещу излъчния в централните новини на БНТ репортаж, той  бил повторен същият ден отново в късните новини. Защо? Ами защото украинският посланик не е като Исаков и не се ползва със статута на генерал-губернатор в постколониална България.

Не мога да проявя “патриотично-колегиална” солидарност с българските медии. На тях им е навик да застават на страната на престъпници от международен мащаб. Като Желко Ражнятович – Аркан, военнопрестъпник от войната в Югославия, легитимиран обаче във филм на Елена Йончева с интервю от “мястото на събитията”, излъчено в съответния докментален филм по БНТ.

Пак под предлог, че истината трябвало да се знае такава, каквато е – и пак по БНТ, но по времето на войната в Чечня, в най-гледаното телевизионно време ни показаха  подхвърлена за целите на руската пропагнда от руските служби видокасета със запис как чеченски изверг реже главата на руски пленник ( единствената друга телевизия в Европа, която се хвана на руската въдица и също излъчи кадрите без затъмняване и редакция на звука и образа беше офциалният канал в Република Сръбска).

А какво да кажем за рекламата на сирийския режим от “мястото на събитието”, която бяха организирали по ТВ 7, хвалеща се, че била единствената, допусната от властите да снима на терена на войната ( която не била гражданска). Макар и формално частна, ТВ7 беше нещо като неофициален официоз, който беше захранван финансово от КТБ и величаеше властта ( на Борисов) денонощно. В това свое качество тя се оказа скъп гост на ливанската “Хизбуллах” и излъчваше пряко от студиото на нейната “Ал Манар”- телевизия, която има(ше) черен печат да изпраща екипи в страните от ЕС.

И всичко това в името на “другата гледна точка” – нещо , което се е превърнало в основната опорна точка и оправдание за рекламиране на терористи, сепаратити, военни престъпници и прочие “другари” по оръжие на Кремъл в някои български медии.

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване