Thalloderma Shop
02/10/17 07:00
(http://patepis.com/)

Крим, Бахчисарай: Ханският дворец и фонтана на сълзите

Днес Цветан отново ще ни води до Крим – място, което, ако решите да посетите, трябва да вземете разрешение от Украйна – руска виза няма да ви е достатъчна: руската власт над Крим е призната за окупационна от ООН, заради което руските и укрански официални и неофициални лица, признати за виновни за окупацията от страна на Русия са подложени на санкции.

Иначе отиваме на страхотно място, което сме посещавали и преди окупацията – Ханският дворец в Бахчисарай 🙂 Този разказ трябваше да излезе преди разказа за подвоничарската база в Балаклава, обаче главата ми още пуши от преместването, че специално моля автора за извинение за разсеяността!

Приятно четене:

Крим, Бахчисарай: Ханският дворец и фонтана на сълзите

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Безпечно като чакат хана,

жените хански край фонтана,

под сянка гъста и прохладна

във група весела седят

и с детска веселба следят

как във водата рибка златна

играй, насам – натам се кривни.

Нарочно златните си гривни

изпущат някой в шадравана,

а пък робините на хана

шербет разносят ароматен.

Пушкин „Бахчисарайски фонтан“ в превод на Алеко Константинов и картината на Карл Брюлов

Къде ли е този романтичен Бахчисарайски фонтан? В Двореца на татарския хан в Крим!

С нетърпение се качвам се в маршрутката пред Успенския манастир и се вкопчвам в предната седалка, защото колата се понася безумно надолу по тесните криви улички на Бахчисарай. Изведнъж на един остър завой: тряс и страничното огледало се разхвърча на парченца при разминаването с насрещната маршрутка.

Алаах ни опази! – продъжи нашият джигит.

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Дворецът на кримските ханове е разположен на десния бряг на река Чурук Су (Мръсна вода). Тук климатът е мек и здрав, като температурата не пада под нулата през зимата, а през лятото духа прохлада от пролома и юлският максимум е 22 градуса. Е, как да не искат да се върнат обратно тук в тази райска градина потомците на изселените татари? Те са изселени от Сталин през 1944 г. за „сътрудничество“ с нацистите. Тежката им съдба бе оплакана от Джамала на Евровизията 2016. Сталин също не подминава и кримските българи, които също изсели в степите на Казахстан.

Речная, 133, Бахчисарай, 98401

– Дуур! – изквичаха отново спирачките на площада пред

Ханския дворец

С трепереща ръка подадох 12 рубли и слязох ралюлян под нервирания поглед на брадатия татарин.

Дворецът на татарските ханове – Хан сарай – Бахчисарай, Крим

Дворецът на татарските ханове – Хан сарай

Кримските татари са имали държава от 1449 до 1783. Това е Кримското ханство, отцепило се от Златната орда заедно с Казанското ханство на волжките българи. Кримското ханство е било васал или съюзник на Османската империя. Управляващата династия е на рода на Гереевите (Гирей), като основател е първия хан Хаджи I Герай.

През 1736 руските войски начело с фелдмаршал Кристоф Миних изгорили Бахчисарай и опустошили Крим. Като педантичен немец Миних заповядал предварително да се заснеме всичко подробно и картографира двореца преди да го запали, което по късно спомогнало за неговото въстановяване.

През 1783 в резултат на победата на Русия над Османската империя Крим отначало бил окупиран а след това анексиран. Притеснявани от руската администрация 1,5 мил. кримски татари били принудени да емигрират на територията на Османската империя в днешна Румъния, България и Турция. Тук бежанците татари дали своя принос в „мирното съжителство” с православните християни, което довело до избухването на Априлското въстание у нас. Дежа вю ли е новата вълна бежанци ислямисти у нас от юг? (Определено е „вече виждано“– Русия предизвиква ислямско преселение, като очаква то да играе ролята на ледоразбивач за нейните военни цели. Без да отменя това наблюдение, мисля, че авторът греши за Априлското въстание – Захари Стоянов посочва преселването на черкезите по българските земи след Кримската война 1853-1856 като фитила, подпалил недоволството на българите в Османската империя, а не татарите 70 години по-рано. Този детайл, разбира се, не отменя дежавюто на автора, а служи като уточнение – бел.Ст.)

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Насреща ме приветства великият руски поет Пушкин, който отдавна ме беше мотивирал да предпрема тази мисия, да отворя прозорец в новостроящата се желязна завеса.

Ханският дворец,

възниква, когато бившата резиденция на кримските ханове бил преместена от Ашлама – дере.

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

С времето си ханският дворец станъл тесен да побере всичките жени в харема, пленнички от постоянните набези в Русия, Литва и Полша.

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Така в началото на ХVI век започнало строителството на столицата Бахчисарай и дворцовия комплекс, който тогава заемал 18 хектара.

Сегашният Хански дворец заема 4 хектара и е отворен всеки ден от 10:00 до 17:00 без вторник.

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Вляво е Екатеринската миля, паметен знак за посещението на императрица Екатерина II за която е направена първата реставрация на двореца, за да може да се настани удобно в него

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Над главната порта е фамилният герб на татарските ханове Гирей

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Легендата гласи, че след лов синът на татарския хан Менгли – Гирей се усамотил на брега на река Чурук – су да напои коня си. Изведнъж чул шум в храстите – две змии се били сплели на кълбо в смъртна схатка. Едната змия престанала да се бие и изранена и безжизнено свела глава. Но радостта на победителка била кратка, защото се появила друга змия, която отново влязла в кървава битка.

Новото змийско кълбо се търкулнало в храстите и се скрило от погледа на младия хан. След малко той забелязал, че победената змия замърдала и се довлякла до реката с последни сили. Когато отново изпълзяла на брега върху кожата й били изчезнали раните от битката. Зарадвал се младия хан, че това е щастлив знак, който предсказва възраждането на неговия род! Скочил отново на своя кон и препуснал при своя баща да му сподели.

Не след дълго време това предсказание се сбъднало. Войските на османските турци разбили пълчищата на хан Ахмед от Златната орда , който преди това разбил кримските татари на хан Гирей.

В чест на тази победа, кримският хан заповядъл на мястото на змийската битка да се издигне Бахчисарай (градината – дворец), който украсил с новия си герб от две сплетени змии.

Вдясно на северната порта е касата, където платих 200 рубли вход – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Вдясно на северната порта е касата, където платих 200 рубли вход

Насреща на площада е главния корпус на двореца – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Насреща на площада е главния корпус на двореца

Вдясно е отделението за гости на хана – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Вдясно е отделението за гости на хана

Уютен сенчест ъгъл на площада със селфи на моята раница – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Уютен сенчест ъгъл на площада със селфи на моята раница

Диванът или залата на държавния съвет с трона – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Диванът или залата на държавния съвет с трона

Ханският престол е свободен – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Ханският престол е свободен 😉

Казват, че един от потомците на кримските ханове Гирей е агроном в едно добружанско село.

Бяломраморният фонтан – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Бяломраморният фонтан

Лятната беседка с мраморния фонтан – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Лятната беседка с мраморния фонтан

Малката ханска джамия. Пред мирхаба е поставката за корана – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Малката ханска джамия. Пред мирхаба е поставката за корана

Ханската чешма – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Ханската чешма

Излизам навън в дворчето с фонтаните. Тук е Ханската чешма

Бахчисарайският фонтан – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Бахчисарайският фонтан

Отсреща е

Бахчисарайският фонтан – плачещият фонтан на любовта

Фонтан любви, фонтан живой! Принес я в дар тебе две розы. Люблю немолчный говор твой И поэтические слезы.

Фонтанът на сълзите (сельсебиль) е творба на персийския майстор Омер в памет на рано починалата жена на хан Кърим – Гирей

Хан Кърим Гирей – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Хан Кърим Гирей

Създаденият през 1764 г. фонтан първоначално е бил до мавзолея на Диляр – Бикеч, но Екатерина II заповядала да го преместят. Надписът на фонтана хвали строителя, който “с тънък ум намерил вода и построил прекресен фонтан, подобен на тези в Дамаск и Багдад” .

Личноста на Диляр –Бикеч (прекрасната девойка) е забулена от поетични легенди. Тя се счита за наложница – християнка или грузинка или черкезка – кабардинка или полякинята княгиня Мария Потоцка.

Ханът дълго се стараел за нейната любов, но девойката оставала горда и непреклонна. По нататък една от жените на хана – Зарема, от ревност удавила Диляр в банята. Ханът наказал Зарема като я отровил. Тази легенда Пушкин чул в 1820 г. и я обесмъртил в поемата си „Бахчисарайски фонтан“ . Творческото въобръжение на поета вдъхнало нов живот в двореца, който от исторически паметник се превърнал в обител на романтични образи и живи човешки страсти.

Бахчисарайският фонтан – плачещият фонтан на любовта – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Бахчисарайският фонтан

От капчука в форма на цвят на лотус, който е над живите цветя, капка по капка падат „сълзи“ в горната средна чаша. От нея водата попада в двете странични чаши, а след това в следващата средна чаша. Този мотив – раздвояване на потока и послеващото негово обединение се повтаря три пъти. Долу пред паметника Омер е положил спирала подобна на охлюв, символизираща вечния кръговрат на живота

Бахчисарайският фонтан – плачещият фонтан на любовта – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Тези стихове са сложили началото на романтичната традиция: Всеки ден музейните работници поставят в най-горната чашка две нови свежи рози. Подобен е обичаят да се поставя свежа роза всеки ден на гроба на Ага хан в Асуан

Вътрешният двор с харема насреща – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Вътрешният двор с харема насреща

Познатият у нас османски архитектурен стил – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Познатият у нас османски архитектурен стил

Чешмата пред харема, откъдето си напълних бутилката с вода без сълзи – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Чешмата пред харема, откъдето си напълних бутилката с вода без сълзи

Персийската розова градина и лозовата асма днес – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Персийската розова градина и лозовата асма днес

Харемът е на разходка в персийската розова градина – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Харемът е на разходка в персийската розова градина

Самотна и тъжна е Диляр –Бикеч в харема – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Самотна и тъжна е Диляр –Бикеч в харема

Решетъчната веранда (кьошкът)пред харема – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Решетъчната веранда (кьошкът)пред харема

Решетъчната преграда на харема за скрит поглед към двора – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Решетъчната преграда на харема за скрит поглед към двора

Хански дворец – Бахчисарай, Крим

В следващите одаи е показано типичното обзавеждане на татарската къща, защото оригиналното обзавеждане на харема е изчезнало

Мангалите са за отопление, а плодовете на Крим са за нас – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Мангалите са за отопление, а плодовете на Крим са за нас

Най-горе е ибрикът и другата рутуална посуда под него – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Най-горе е ибрикът и другата рутуална посуда под него

Гайда, зурли, дайре и кавали са татарски музикални инструменти – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Гайда, зурли, дайре и кавали са татарски музикални инструменти

Ето от къде руснаците са взели обичая да провесват килимите на стената вместо на пода за да скрият подслушвателните устройства – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Ето от къде руснаците са взели обичая да провесват килимите на стената вместо на пода за да скрият подслушвателните устройства *

Детайл от резбата – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Детайл от резбата

Детайл от резбата над входа на харема – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Детайл от резбата над входа на харема

Дворът на посланиците – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Дворът на посланиците

Чешмата в двора на посланиците – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Чешмата в двора на посланиците

Тук в двора на посланниците връчих акредитивните си писма на татарския хан с предложение за размяна на българите в Крим срещу татарите от Добруджа – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Тук в двора на посланниците връчих акредитивните си писма на татарския хан с предложение за размяна на българите в Крим срещу татарите от Добруджа

Шадрарванът в двора на посланиците – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Шардарванът в двора на посланиците

Организираните туристи слушат внимателно своя гид – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Организираните туристи слушат внимателно своя гид

Под сянката на стария кавак изядохме по една ябълка с хана – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Под сянката на стария кавак изядохме по една ябълка с хана

Снимка за спомен пред Хан – джами. Тя е най-голямата джамия в Крим и е построена в 1532г – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Снимка за спомен пред Хан – джами. Тя е най-голямата джамия в Крим и е построена в 1532г

Интериорът на Голямата ханска джамия – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Интериорът на Голямата ханска джамия

Богато украсеният резбован таван на джамията – Хански дворец – Бахчисарай, Крим

Богато украсеният резбован таван на джамията

Вляво е дървената кула, където са били отглеждани соколи за лов – Хански дворец – Бахчисарай, Крим
Публикувана на 02/10/17 07:00 http://patepis.com/?p=70535

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване