Thalloderma Shop
02/14/17 20:57
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Брауни със сусамов тахан и халва

Когато ми се дояде нещо сладко, обикновено знам какво точно е то. Ако това нещо е шоколадово, повечето пъти блокче шоколад не ме удовлетворява. Защото ако ми се яде нещо шоколадово освен блокче шоколад, винаги търся някаква текстура и допълнителен вкус. Например нещо пухкаво-шоколадово като кексче или въздушно-шоколадово като суфле. Може да е нещо деликатно-шоколадово като шоколадова Павлова или хрупкаво-шоколадово като бисквити.

Брауни със сусамов тахан и халва

Много често е нещо дъвчащо-шоколадово като сладки или пък ледено-шоколадово като сладолед (Ах, сладолед!). Понякога е нещо кадифено-шоколадово като топъл шоколад, и винаги е нещо плътно-шоколадово като брауни.

Тахан халва

Брауни е един от най-бързите шоколадови десерти, които стават още по-добри на следващия ден. Вероятно имаш любима рецепта, до която често прибягваш и добре знаеш времето за печене в твоята фурна за перфектното брауни – с хрупкава кора и влажна, плътна сърцевина. А какво ще кажеш за едно такова брауни с допълнителни вкусове от сусамов тахан и халва? Довери ми се – шоколадът обожава сусам. Довери ми се и за друго – поръсената малдонска сол върху десерта балансира сладостта от халвата и прави шоколадовия вкус още по-интензивен.

Приготвяне на тестото за брауни

Свикнали сме да приемаме халвата като самостоятелен десерт. Най-много да бъде поръсена върху филия бял хляб намазана с масло и мед. Но всъщност в халвата се крият толкова много възможности. Освен, че е вкусна така, както се предлага, тя става още по-привлекателна за мен, когато се загрее, разтопи и карамелизира. Получава се онова приятно дъвчащо усещане, което много често търся в десертите. Точно това се случва и в този десерт.

Тестото за брауни се излива във формата

И дори не е необходимо да сменяш любимата си рецепта за брауни, достатъчно е само да покриеш сместа с малко сусамов тахан и да направиш въртеливи движения с дървено шишче между тахана и тестото за браунито, така че двете да се обединят частично.

Нанасяне на сусамовия тахан с мраморен ефект

И все пак в настоящата рецепта има два какаови продукта – обичайният за брауни черен шоколад, но и какао, което подсилва шоколадовия вкус и играе роля за текстурата на сладкиша (той е по-плътен и съответно по-влажен ако се изпече правилно) и за общия вкус на десерта в съчетанието със сладката тахан халва. Затова ти препоръчвам да я опиташ.

Разпределената халва върху тестото за браунито

После поръсваш с любима марка халва и добро количество малдонска сол. Халвата се стопява по време на печенето и става с хрупкава повърхност и жилава сърцевина на основата на плътния шоколадов блат, а солта балансира сладостта и подсилва вкусовете. Това е един от най-семплите за изпълнение и най-ефектни във вкусово отношение десерти за мен.

Брауни със сусамов тахан и халва

Брауни със сусамов тахан и халва

Рецептата е адаптирана от theguardian.com. Направих няколко промени, като използвах достъпното бяло брашно от пшеница, вместо фино брашно от спелта. Ако все пак искаш да приготвиш десерта с бяло или типово брашно от спелта, използвай същото количество като на бялото брашно от пшеница.

Пригодих рецептата за квадратна форма със страни 23 см, от която се получават 16 парчета брауни, малко по-големи от петифура.

Продукти:

  • 200 г масло, нарязано на кубчета
  • 200 г черен шоколад, нарязан на ситно
  • 3 яйца
  • 200 г светла кафява захар
  • 2 чаени лъжици ванилов екстракт
  • 100 г брашно
  • 40 г какао
  • 100 г сусамов тахан
  • 170 г тахан халва, нарязана на кубчета или просто разделена с пръсти на малки парчета
  • 1/4 -1/2 чаена лъжица малдонска сол

Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвя се квадратна форма със страни 23 см, като дъното ѝ се покрива с хартия за печене и се напръсква със спрей за печене или се намазва с малко растителна мазнина.

Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня. Остават се настрана.

В купа се разбиват яйцата със захарта докато станат обемни и се сгъстят. Добавят се ваниловият екстракт и разтопените масло и шоколад.

Отделно се пресяват брашното с какаото. Добавят се към яйчната смес и се разбъркват на ниски обороти с миксера или със силиконова шпатула за кратко, колкото да се смесят.

Сместа се изсипва в подготвената форма. Върху нея с лъжица се разпределя сусамовият тахан и с помощта на дървено шишче се правят въртеливи движения, така че от двете смеси да се получи мраморен ефект. Най-отгоре се разпределя халвата и се поръсва с малдонска сол. Количеството на солта зависи от търсения ефект. Ако имаш съмнения относно този вкус, може да поръсиш малка част от браунито със сол и да прецениш разликите след опитване.

Браунито се слага на средна скара в предварително нагрятата фурна и се пече 25 минути. След като се извади от фурната се оставя да се охлади и тогава се освобождава от формата. Нарязва се на 16 парчета. Съхранява се в кутия на стайна температура до 5 дни.

Брауни със сусамов тахан и халва

Още рецепти със сусамов-тахан

Още рецепти с халва

Други рецепти за сладкиши

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Брауни със сусамов тахан и халва е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/14/17 20:57 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/QaYVfXZEcGY/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване