Thalloderma Shop
02/16/17 17:34
(http://ivo.bg/)

Лавров се изяви като самозван говорител на Белия дом

Малко цитати ( със “субтитри” в превода на истинското значение на казаното) на първата среща на новозначения Държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън с руския външен министър Сергей Лавров, състояла се в Бон в кулоарите на срещата на Г-20.

“САЩ ще сътрудничат с Русия, само ако това отговаря на интересите на Америка и на нейните съюзници”, заявил Тилърсън, цитиран от световните агенции. Ясно е. Няма нужда от “превод в ефир”…

“Докато търсим допирни точки, очакваме Русия да спазва ангажимента си по Минските споразумения и да работи за деескалация на насилието в Украйна”, каза още Тилърсън пред журналисти, с което даде да се разбере, че такива точки не са намерени, макар да няма съмнение, че опити да бъдат открити с лупата на новата американска администрация, със сигурност са правени.

Държавният секретар на САЩ определи срещата си с Лавров като “продуктивна”, т.е. не е пълен провал. А че продуктът от тази среща не става за публична консумация си пролича от факта, че той отказа да отговаря на журналистически въпроси.

А и какво да добави към изразената от него предварителна ( т.е. непроменима , независеща от първия му контакт с Лавров) позиция, която изпраща категоричното послания към Москва:

“Където мненията ни се разминават, САЩ ще защитават интересите и ценностите на Америка, както и нейните съюзници”, отбеляза той ( по повод Украйна).

А сега да видим как Лавров се гърчи.

Според него Тилърсън е потвърдил готовността на Доналд Тръмп да бъдат преодолени сложностите в отношенията между САЩ и Русия.

“Засегнахме ситуацията в двустранните отношения, които бяха значително влошени от администрацията на Обама, особено през последните месеци“, преразказа американската позиция Сергей Лавров, интригантствайки на плоскостта на вътрешноамериканския антагонизъм между Тръмп и Обама ( лош, лош тон за един дипломат, товарщ Лавров!).

“От страната на Рекс Тилърсън бе потвърдена готовността, която бе изразил президента Тръмп в разговора с президента Путин, да се преодолее този период, да се отстрани всичко ненужно, всичко изкуствено. С разбирането, че в отношенията винаги ще остават въпроси, изискващи съгласуване и решения“, опита са да измъкне пропагандни дивиденти вторият по влияние в руската политика човек, превръщайки се в неупълномощен говорител на свой чуждестранен колега, който е казал, каквото е искал от свое име.

Опитът на Лавров да “дописва” със свои акценти америкнаска позиция, вместо да се придържа към руската, е самопризнание за факта, че очакванията на Москва за “топли” отношения с новата амерканска администрация са в режим на отчаяние от провала на тези мечти.

Мислите, че преувеличавам?  Помислете отново, след като вникнете в следващия цитат, от който се вижда разочарованието, че еуфоричните надежди на Москва с един удар да установят брак по сметка с “новия” Вашингтон, се натъкват на голям американски шут. Лавров признава следното: “на една среща за кратко не може да преодолеем всички разногласия“. След което признал, че САЩ и Русия  имат „редица въпроси за обсъждане“ между тях, но се надявал да се уредят „параметрите за нашата бъдеща работа“.

А по същото време в Русия държавните медии получили инструкции да спрят да хвалят Тръмп. http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/16/2919820_kremul_e_naredil_na_durjavnite_medii_da_sprat_da/

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване