Thalloderma Shop
02/25/17 19:46
(http://ivo.bg/)

Галъпиращата измама на руската пропаганда в България

Лъжата за западната принадлежност на агенция Галъп, най-употребяваната срещу прозападната ориентация на България уж западна социологическа агенция ( частна, разбира се, че как иначе!) е била опровергавана не веднъж. С феноменален неупех, което се вижда от вездесъщото медийно присътвие в най-гледаните телевизионни трибуни на агентите, работещи за тази агенция.

Галъпиращата хибридна война срещу европейска България има предистория. (Не)обявеният в името на тази война партиен проект “Път към Европа” беше оглавяван от същия товаришч Райчев, който беше шеф на тази политическа организиция много преди Борисов да бъде изваден от ушанката и обявен за (следващ) вожд на гражданите за европейско развитие на България от “десни” позиции – за заблуда на противника, т.е. на българския народ и на подкупния западен интерес да си има у нас “свой кучи син”, т.е. каракачански пудел

“Път към Европа” на Андрей Райчев се саморазпусна в края на декември 2006 г. и предаде щафетата  на “Граждани за европейско развитие на България”, учредена от Бойко Борисов в началатото на същия месец. “Левите европейци” на Райчев се преродиха в “десните” граждани за европейско развитие на Борисов.

”Рапорт даден, рапорт приет” в зенита на възхода на Путинова Русия, замогнала се временно с  лесните милиарди от скочилите на световния пазар цени на нейните полезни изкопаеми. https://news.bg/politics/andrey-raychev-razpuska-ideynoto-dvizhenie-pat-kam-evropa.html

Общото между едните и другите днес е в това, че са активирани да подготвят почвата за единение на “левите” и “десните” след парламентарните избори, когато изпълнят задачата да засмучат колкото се може повече избиратели от “леви” и “десни” позиции в полза на Москва. Който не вярва, трябва да проследи как двете крила на петата колона се борят да изпълнят указанията на Кремъл по линия на най-важната московска външнополитическа задача, повеляваща всички сателити в чужбина да се борят против западните санкции, свързани с руската агресия в Украйна.

“Левите” , с гласа на победилия матриархат сред тях – начело с др. Корнелия Нинова и Илияна Йотова, козируват без забележки и заобикалки в изпълнение на заповедта.

“Десните”, с гласа на победилия “мутриархат” в лицето на Борисов, мърморят поръчково, че санкците са зло за всички, което трябва да бъде премахнато.

Усещате ли разликата? Не? Разбирам ви, не е лесно.

Въпреки фактологията, която е достъпна за желащите да знаят истината, въпросната агенция работи като публично действаща московска агентура в България. Босовете й забогатяха неимоверно. Това е видим факт, проверим с просто око – просто като им видиш голфигрищата, пристанищата и яхтите, базирани в северното българско ( все още) Черноморие, ти става ясно колко скъпо платено е обслужването на руската пропагнда в България. http://www.mediapool.bg/poredniyat-golf-kompleks-be-otkrit-krai-balchik-news143444.html

Няма ( институционална) сила в тази слаба държава ( населена от “прост народ”?), която да се поинтересува как се става мултимилионер от проруска агитация в България.

Малка утеха е, че истината все пак пробива.

Алтернативният Галъп

25/02/2017

Йордан Цалов

Терминал 3

В медиите бе разпространено поредното “скандално” проучване как България и гражданите на други страни-членки на НАТО при нападение биха призовали по-скоро Русия, отколкото САЩ и за източник на това проучване се сочи престижната агенция “Галъп”.

Това е лъжа – или по-скоро както днес наричаме лъжите – алтернативен факт. Проучването е от “алтернативния Галъп”, чийто член е и това, което българските медии наричат “Галъп” в България.

Име, което дори според международния “алтернативен Галъп” е грешно.

Разбира се, след това алтернативното проучване на алтернативната агенция е разпространено от алтернативната медия и проводник на руска пропаганда Russia Today.

Повече за това разказват от сайтът за борба с дезинформацията на Европейската комисия EU Disinformation:

„Последната седмица руската държавна телевизия Russia Today (RT) съобщи, че “Проучване на Галъп разкри, че гражданите на четири членки на НАТО по-скоро биха разчитали на това Русия да ги защити, отколкото Съединените щати.”.

RT се позова на материал в Bloomberg, който носи заглавието “Четири натовски държави биха предпочели Русия да ги защити ако са заплашени: проучване.”

Докато RT на три пъти нарича проучването “проучване на Gallup”, то Bloomberg е по-прецизна и нарича източника “WIN/Gallup”. Статията завършва с бележката “WIN/Gallup International – която не е свързана със ситуираната в САЩ Gallup Inc. – се допита до около 1 000 души в 66 страни по света.”

На уебсайтът на WIN/Gallup стои уточнението:

“WIN/Gallup International Association и неговите членове не са свързани с Gallup Inc, чието седалище е във Вашингтон, окръг Колумбия, което вече не е член на Международната асоциация “Галъп” (Gallup International Association). Международната асоциация “Галъп” не носи отговорност за социологически проучвания, различни от нейните. Молим нашите проучвания да бъдат посочвани като такива на Gallup International (а не “Галъп” или проучване на “Галъп).”

Детайлите на името на социологическа агенция не са от голямо значение за RT. Когато резултат от проучване обслужва прокремълския наратив, че някои държави в “близост” до Русия може да се чувстват по-удобно под руска закрила, защо да не придадем малко достоверност на проучването?

Издания като RT успешно привличат публика, която има голямо недоверие към установените медии и институции. Според скорошно проучване, част от зрителите на RT дори мислят, че няма нищо нередно в подобни отклонения и дезинформация, след като тези издания поне са “честни, че лъжат”.

Член на Галъп Интернешънъл е и българският клон “Галъп Интернешънъл Болкан”, (чийто говорители често са Андрей Райчев и Кънчо Стойчев), който е и наричан от повечето медии просто “Галъп”, макар да няма нищо общо с престижната и доказана в своята достовереност американска социологическа агенция Gallup.( kafene.net)

Share on Facebook

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване