Thalloderma Shop
02/25/17 23:41
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Печени кюфтенца с кисело зеле

Светът е голям и рецепти с кисело зеле дебнат отвсякъде. Може би не знаеш, но аз също обичам кисело зеле. Обичам немското, тънко нарязано, с деликатна киселинност, не прекалено солено и с дъх на хвойна и бахар. Допада ми и кимчи, което опитах преди време, приготвено от един колега, страстен фен на корейската кухня. Обичам и нашето зеле, с узрелия си млечно-кисел вкус и почти пикантна соленост. Въпреки това, с него не приготвям твърде често ястия, дори и през най-студените зимни месеци, но тази зима вече взе да става много дълга (или поне такова е моето усещане). В опит да съм в тон с нея, репертоарът ми с рецепти с кисело зеле започна да се завърта и да ми омръзва, затова имах нужда да обновя менюто за неделна вечеря.

Печени кюфтенца с кисело зеле

Разнообразни рецепти за кюфтенца също дебнат отвсякъде. Те бяха и ключовият момент в избора ми на рецептата, която приготвих преди месец. Според автора ѝ тя е интерпретация между румънско и немско ястие и въпреки, че се разрових в дебелите книги за повече информация, няма и не мога да претендирам за националност на ястието. Едната причина е в различните методи за приготвяне на кисело зеле, откъдето вкусът на ястието се променя. Втората причина са различните методи за приготвяне на кюфтенца, които в немските страни са повече хлебни като кнедли или направо кнедли. Третата и най-основателна причина, според която изобщо нямаше нужда да задълбавам в този въпрос са промените, които направих, така че ястието да ми бъде наистина вкусно, без да бъде твърде ангажиращо за приготвяне. Така в неделя следобед може да остане време и за малко профитероли с ванилов крем.

Печени кюфтенца с кисело зеле

В тази връзка, както синхронът, така и рязката граница между национални ястия на едно хранене може много да заинтригува небцето. Всичко зависи от виното, с което ги съчетаваш и миниатюрните паузи между тях. Какво да правиш докато си в пауза? Аз доливам чай на Даниел или му подготвям желаната втора порция макарони със сирене, или правим други неща на гърнето (тези работи не могат да се предвидят), но съм сигурна, че ти може да си намериш по-интересни неща за правене, като разговор на увлекателна тема за теб и събеседниците ти, например.

Това беше просто вметка от реалността, нали не мислиш, че вечерям спокойно и на свещи, пък дори и в неделя, ха! Но това, което мога да направя през всеки един ден от седмицата е да приготвя храна, която знам, че ще ми бъде вкусна и която искам да бъде разнообразна. И това всъщност, никак не е трудно.

Печени кюфтенца с кисело зеле

Печени кюфтенца с кисело зеле

Рецептата е по идея от whereismyspoon.co.

За 4 порции.

За зелето:

  • 1 кг отцедено кисело зеле, нарязано на ситно
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица захар
  • 3 супени лъжици доматено пюре
  • 2 дафинови листа
  • прясно смлян черен пипер
  • 500 мл телешки бульон или вода

За кюфтенцата:

  • 500 г кайма, смес от равни количества свинско и телешко месо
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 чаени лъжици сладък червен пипер
  • 1 супена лъжица нарязан пресен магданоз
  • 1 голяма филия бял хляб без кората
  • 1 яйце
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 2 супени лъжици зехтин за поръсване

Зелето се слага в тенджера и към него се добавят всички останали съставки. Разбъркват се хубаво и се слагат на силен котлон докато течността заври. Когато заври, котлонът се намалява до умерен към силен и зелето се оставя да къкри без капак 30 минути. Разбърква се от време на време. Когато зелето започне да омеква и остане с много малко течност се изсипва в широка тава.

Докато зелето се готви се приготвят кюфтенцата. Хлябът се накисва в студена вода докато набъбне, изтисква се и се добавя към каймата. Към нея се добавят и всички останали съставки без зехтина. Омесват се хубаво и се правят кюфтенца с големина на топка за пинг понг. Трябва да се получат 22-24 кюфтенца.

В тавата върху зелето се подреждат кюфтенцата. Поръсват се със зехтин и се слагат в предварително нагрята фурна на 200ºC. Пекат се 30-35 минути докато кюфтенцата станат готови и се запекат на повърхността. Внимава се да не се пресушат, затова времето за печене в твоята фурна трябва да се следи и кюфтенцата да се проверяват след двадесетата минута от началото на печенето.

Зелето с кюфтенцата се сервират топли, поръсени с пресен магданоз и натрошени сушени люти чушки по желание.

Още рецепти с кайма

Още рецепти със зеле

Други рецепти за основни ястия с месо

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Печени кюфтенца с кисело зеле е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/25/17 23:41 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/dja8g4QlEAM/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване